Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wymiana wentylatora chłodnicy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zgubiłem jedną łopatkę wentylatora chłodnicy (ten duży na wisko). Jak przebiega wymiana samego śmigła ? Da radę bez zrzucania przodu ?

Pozdrawiam !

Edit: Koledzy pomóżcie ;( Już ponad 20 osób zerknęło w temat i nikt się z tym nie spotkał widocznie...

Opublikowano

Ostatnio jak wyciagałem alternator to po zluzowania paska odkręcałem wisko z wentylatorem - śruba jest na imbus 8-kę. Gdy miałem alternator wyjęty to z tego co pamiętam są możliwości odkręcenia wentylatora który też jest przykręcony śrubami na imbus w mniejszym rozmiarze. Ja tego nie robiłem bo nie miałem takiej potrzeby, napewno jest trochę ciasno i trzeba uważać aby nie uszkodzić chłodnicy.

Opublikowano

Musisz najpierw zdjąć pasek wieloklinowy klucz 15 najlepiej oczkowy zakładasz na śrubę rolki napinacza i z tego co pamiętam to ciągnąc w lewo zwalniasz pasek i zdejmujesz go z rolki alternatora. Następnie blokujesz koło pasowe które ma na czołowej powierzchni takie otworki, wkładasz w nie śrubę z tego chyba 5-tkę (musi mieć z 5-6 cm długości) w celu blokady koła. Te otwory nie są widoczne i wkładasz śrubę na wyczucie najlepiej sobie ją przywiąż sznurkiem aby ci nie spadła niżej. Kluczem imbusowym odkręcasz śrubę która jest schowana w tym aluminiowym elemencie znajdującym się za wisko - klucz zakładasz na wyczucie. Następnie odkręcasz tą śrubę najlepsza będzie mała grzechotka i nasadka z imbusem rozmiar 8. Jak ją odkręcisz to zdejmiesz wentylator z wisko i z kołem. Możesz wtedy spróbować odkręcić ten wentylator ale ja nie pamiętam czy będziesz miał dostęp. Jeżeli nie, to musisz odkręcić i wyjąć alternator i wtedy są większe możliwości manipulowania wentylatorem. Pozostaje Ci jeszcze jedna możliwość demontujesz dolną osłonę silnika ściągasz przedni zderzak, odchylasz chłodnicę Klimy, spuszczasz płyn chłodzący i wyjmujesz chłodnicę która jest montowana na dwa plastikowe kołki. Wówczas masz doskonały dostęp do wentylatora. Powodzenia :good:

Opublikowano

Musisz najpierw zdjąć pasek wieloklinowy klucz 15 najlepiej oczkowy zakładasz na śrubę rolki napinacza i z tego co pamiętam to ciągnąc w lewo zwalniasz pasek i zdejmujesz go z rolki alternatora. Następnie blokujesz koło pasowe które ma na czołowej powierzchni takie otworki, wkładasz w nie śrubę z tego chyba 5-tkę (musi mieć z 5-6 cm długości) w celu blokady koła. Te otwory nie są widoczne i wkładasz śrubę na wyczucie najlepiej sobie ją przywiąż sznurkiem aby ci nie spadła niżej. Kluczem imbusowym odkręcasz śrubę która jest schowana w tym aluminiowym elemencie znajdującym się za wisko - klucz zakładasz na wyczucie. Następnie odkręcasz tą śrubę najlepsza będzie mała grzechotka i nasadka z imbusem rozmiar 8. Jak ją odkręcisz to zdejmiesz wentylator z wisko i z kołem. Możesz wtedy spróbować odkręcić ten wentylator ale ja nie pamiętam czy będziesz miał dostęp. Jeżeli nie, to musisz odkręcić i wyjąć alternator i wtedy są większe możliwości manipulowania wentylatorem. Pozostaje Ci jeszcze jedna możliwość demontujesz dolną osłonę silnika ściągasz przedni zderzak, odchylasz chłodnicę Klimy, spuszczasz płyn chłodzący i wyjmujesz chłodnicę która jest montowana na dwa plastikowe kołki. Wówczas masz doskonały dostęp do wentylatora. Powodzenia :good:

Wcale nie trzeba tak wszystkiego rozbierać :wallbash:

Ostatnio wymieniałem pasek wieloklinowy, a żeby to zrobić trzeba m.in. odkręcić ten wentylator. Po pierwsze nie musisz kompletnie demontować przodu, a już napewno spuszczać płynu z chłodnicy, czy odkręcać tej od klimy!!

Odkręć i zdejm zderzak, potem odkręć śruby mocujące pas przedni, podstaw coś pod niego żeby nie spadł (ja używałem paleciaka - możliwość podniesienia jest bardzo przydatna). Odchyl delikatnie wszystko razem z chłodnicami na tyle, żeby starczyło ci miejsca na wsadzenie ręki z kluczem. Pas przedni będzie się trzymał na wężach, ale są one elastyczne i w pewnym niewielkim (ale wystarczającym) zakresie można je naciągnąć.

Odkręć same łopatki od wentylatora (nie trzeba wcale całego wykręcać) - trzymają się na czterech śrubach.

Składanie oczywiście w odwrotnej kolejności.

Ot i cała historyja :naughty:

• 2 lata później...
Opublikowano

Ja jestem właśnie po wymianie śmigła w moim AFN-ie. I zrobiłem jeszcze inaczej. Poniżej opis czynności:

1. Odkręcamy kratki w zderzaku.

2. Wykręcamy dwie śruby mocujące zderzak (Imbus 6)

3. Ściągamy zabezpieczenie (drucik) z górnego węża chłodnicy i zsuwamy węża z chłodnicy lekko ruszając na boki - z węża się wyleje trochę płynu, a pod otwór od chłodnicy podstawiamy pojemnik (najlepiej 1,5 litrową butelkę z odciętą szyjką)

4. Jak już przestanie wylatywać płyn ok 1 litr, wyciągamy 2 plastikowe kołki mocujące chłodnice od góry(po lewej i prawej stronie)

5. Odciągamy chłodnicę górną częścią na zewnątrz auta - należy uważać, aby górny króciec przy chłodnicy przeszedł nam przez otwór w pasie przednim.

6. Gdy już odchyliliśmy chłodnicę (a szczelina między nią, a górną część pasa przedniego auta wynosi ok.8-10cm), wkładamy jakiś plastikowy przedmiot lub butelkę między górną część chłodnicy a górną część pasa.

7. Mamy teraz swobodny dostęp do 4 śrub przykręcających śmigło(wiatrak) do wiskozy - dopasowujemy nasadkę (u mnie były to zwykłe śruby dlatego nie piszę o imbusach i rozmiarze śrub) i odkręcamy je grzechotką, drugą ręka trzymając sobie plastikowe śmigło)

8. Zakładamy nowe i skręcamy wszystko w odwrotnej kolejności.

Powodzenia