Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.8 t - odkurzacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Według mnie to sygnał ecu pobiera z sondy lambda. Przecież sai nie odpowiada za nic innego jak kontrole emisji spalin, a gdzie kat nie daje rady to sai się załącza...

Opublikowano

czyli jest cos nie tak z katalizatorem?

Opublikowano

Nie, poprostu zanim silnik będzie nagrzany będzie mniej efektywnie przepalał mieszanke a SAI wrzuca do wydechu troche czystego tlenu żeby resztki mogły się też wypalić. Jeżeli wartość mieszanki będzie zbyt bogata w ukladzie wydechowym niż określona w ecu załącza się pompka.

Tak naprawde jak się nie włącza nigdy to też zabardzo różnicy nie robi.

Opublikowano

Marcin ma racje nie wiem dlaczego ale zależy załączenie sai od temp. u nie też tak było, sai ma za zadanie szybkie rozgrzanie katalizatora, pompa tłoczy powietrze do wydechu i w tym momencie wtryski dodają dodatkowe paliwo które dopala się w katalizatorze rozgrzewając go, możecie sie domyslić jaki ma to wpływ na zużycie paliwa :grin:.

Opublikowano

to nie dpf że wtryski(wtrysk) dodają dodatkowe paliwo a raczej wzbogacona mieszanka(ssanie)która jest dopalana w kacie czego efektem jest wygrzewanie właśnie kata i podnoszenie jego sprawności.

a tak w ogóle to wątek dotyczy czego innego i nie ma co pisać czy to działa tak czy inaczej

Opublikowano
to nie dpf że wtryski(wtrysk) dodają dodatkowe paliwo a raczej wzbogacona mieszanka(ssanie)która jest dopalana w kacie czego efektem jest wygrzewanie właśnie kata i podnoszenie jego sprawności.

a tak w ogóle to wątek dotyczy czego innego i nie ma co pisać czy to działa tak czy inaczej

A wzbogacona mieszanka to niby skad sie wzięła ? czyz nie z dodatkowego paliwa wtryskiwanego przez wtryskiwacze?:kox:

Opublikowano

pompa tłoczy powietrze do wydechu i w tym momencie wtryski dodają dodatkowe paliwo :facepalm:

czyli wnioskując jak odpalasz auto to najpierw pompa działa a następnie ssanie:grin:

Opublikowano

Dobra może napisałem to zbyt obrazowo, dlatego być może potraktowałeś szyderczo moja wypowiedz, na właczenie i wyłączenie sai wpływa bardzo dużo zmiennych m. in. temp powietrza, silnika a nawet prędkość samochodu:kox:.

Opublikowano

Nie napisałeś obrazowo, tylko jesteś w błędzie :facepalm:

Opublikowano

No ok może jestem w błedzie, rozumiem że Wy macie algorytmy sterowania silnikiem w jednym palcu.