marcin9962 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 witam jak w temacie bo zmieniałem tylne tarcze i z lewym kołem się nie dzieje nic, jest lekko letnie a w prawym kole po krótkiej przejażdżce urwała się piasta... kupiłem nową z nowymi łożyskami wszystko nabite do tarczy założone przejechałem się autem i w lewym to samo lekko letnie a prawe znów się grzeje jak nie wiem co grozi znów wymianą całej piasty... więc pytanie jak mocno dokręcić piastę ? ma być dobita mocno, czy tak z czuciem ? nie posiadam klucza dynamometryczny ale i tak poproszę o nm
bawół1 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 lekko tak aby nie było luzu , po 1000 km zapewne będziesz musiał poprawić bo moze sie zrobić minimalny luz. to ładnie musiałeś dop...kręcić że się piasta urwała.
marcin9962 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2013 właśnie o to chodzi że nie dokręciłem tego mocno a z czuciem, to samo zrobiłem wczoraj śruba była lekko dokręcona a wszystko się grzało...
Tobike Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Ty masz quatro czy ośkę? W quatro dokręca się łożyska jak z przodu czyli na chama, w ośce łożyska dokręca się z lekkim luzem mowa oczywiście o tyle.
marcin9962 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Ośkę w robocie mi sprawdzili jak się dokręca. Dokręca się tak żeby podkładka ruszała się pod naciskiem palca
Tobike Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Ja skręcam trochę inaczej, dokręcam na tyle żeby nie dało się wyczuć luzu na tarczy lub był minimalny.
kalik Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Mnie uczyli żeby dokręcić do momentu aż poczuje się opór i odpuścić pół obrotu. Jeżeli dokręcisz za mocno to łożysko zaraz się wysypie.
Rekomendowane odpowiedzi