ralph55 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Witam, podczas testu VAGiem przy próbie połączenia się z klimatronikiem dostałem następujący komunikat: Address 08 Controller: ö8L 082 004 Note: Excessive Comm Errors w numerze kontrolera na samym początku były jeszcze jakieś krzaczki ale mi się nie chcą wkleić. Wiem, że z tej notatki wynika, że nie można się połączyć z kontrolerem ze względu na nadmierną ilość błędów. Gdzie mam szukać przyczyny i rozwiązania problemu? Pozdrawiam.
ralph55 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2006 Interfejs diagnostyczny USB VAG z 2 liniami K (KKL) we wtyku OBD2.
Pikuś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Opublikowano 14 Grudnia 2006 ralph55, no i wszystko jasne. Kup sobie na rs232 i sie polaczysz. Mozesz jeszcze zmniejszyc predkosc portu ale u mnie nie przynioslo to efektu.
ralph55 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2006 Czyli co, to że interfejs jest na usb uniemożliwia połączenia tylko z klimatronikiem, bo z innymi aresami nie ma problemu. Gdzieś na jakimś forum czytałem, że akurat kontroler klimatronika jest najwolniejszy jeśli chodzi o transmiję i wymianę danych, ale to mi wydaje się nielogiczne, że mam możliwość uzyskania szybszej transmisji po usb i jest problem z polączeniem z kontrolerem który podobno jest "wolny".
Pikuś Opublikowano 14 Grudnia 2006 Opublikowano 14 Grudnia 2006 ralph55, gadalem z viakenem i gosc mi napisal, zebym zakupil na Com-a. Z tego co pamietam to starego mialem i sie łączył bez problemu. A z adresem 48 czyli modułem komfortu Ci się łączy i jeszcze z innymi :?:
ralph55 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2006 Jak wchodze w zakładkę COMFORT/CONV. i w 48 to mam "no response from the controller" czyli brak odpowiedzi, ale np z 35(central lock) się łączy. Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem bo to moje pierwsze kroki w diagnozowaniu :???:
Strahd Opublikowano 30 Stycznia 2007 Opublikowano 30 Stycznia 2007 Witam Viaken klamie :biggrin: Problem rozwiazany, zajrzyj do mojego postu Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi