Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie radio kupić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie, chciałbym wymienić radio w swoim Audi A4B5. Obecnie jest tam wsadzone jakieś radio Denver, szczerze powiedziawszy mi ono trochę tam nie leży ani gra dobrze ani podświetlenie nie w kolorze całej deski. Zastanawiam się czy kupić jakieś radio z wejściem USB itp czy kopić oryginalne radio jakie powinno być w Audi ?? Nie ukrywam, że jestem ograniczony finansowo nie wymagam wile od samego radia lekki bas w miarę czysty dźwięk, i czerwone podświetlenie żeby było cacy z deską. Co polecacie dodam, że w aucie mam 4 głośniki ilu watowe tego nie wiem bynajmniej na razie ale się dowiem :P. Czy warto kupić radio oryginalne od Audi, gra ono przyzwoicie czy lepiej poszukać jakiego blaupunkta itp???

Opublikowano

Polecam Ci radyjko SONY CDX-GT40U, ma wejscie usb i aux na froncie, do tego czerwone podswietlenie i wcale nie jest takie drogie. Mam takie z naklejka xplod u siebie i nie narzekam, chociaz szczerze nie mam pojecia jaka jest roznica miedzy nimi. :wink:

Opublikowano

Ja polecam oryginalne zawsze masz wszystko w obsłudze itp.

Opublikowano

witam jeśli chodzi o radyjko sony cdx gt430u to ja mam akurat do sprzedania jest lepsze od 40u bo ma więcej funkcji jest to model który był tylko w sprzedazy w kilku krajach europy w polsce nie był dostępny ja go miałem przy orginalnych głośnikach i grał fajnie i podświetlenie ma idealne jak w audi pod tym względem naprawdę bardzo pasuje ,oczywiście potrzebny ci będzie moduł który aktywuje tył (mam taki) przy orginalnym radiu nie jest potrzebny i przy radiach dedykowanych do naszego modelu audi też nie więc wybór należy do ciebie. ja osobiście zrobiłem sobie aktywny przód na dimensionach 16cm i sub do bagażnika a radio mam pioneer deh p-88rs2 i powiem krótko-warte swojej kasy:) (jeśli chodzi o radio sony to jest teraz na allegro)

Opublikowano

Chwilkę bo się pogubiłem z ostatniej wypowiedzi wywnioskowałem, że ten Soniak fajnie pasuje i gra całkiem fajnie tylko nie rozumiem z tym modułem aktywującym tył ??? Teraz mam 4 głośniki i wszystkie grają, to nie wystarczy teraz do innego radia zwyczajnie podłączyć radia tylko trzeba jakieś mody wstawiać ?? Dopytam jeszcze o to oryginalne radio jedna z wypowiedzi była na tak a reszta?? jak patrzyłem na allegro to nie jest ono takie drogie?

Opublikowano

W oryginalnej instalacji przednie głośniki grają z radia,natomiast tył podpięty jest do wbudowanego w boczek suba(posiada niewielki wzmacniacz).Natomiast pozostałe radyjka mają wyjście na cztery głośniki.Rozwiązaniem jest moduł wpinany w kostkę iso lub prosta przeróbka jeśli nieoryginalne radio ma wyjście rca (jest na forum problem dokładnie opisany ,koszt 30zł lub 5zł). Ja zmieniłem radyjko concert plus na swoje alpie 102ri (które przekładam już z 3 auta) i moim zdaniem jakość się diametralnie poprawiła na seryjnych głośnikach.Myślę ,że warto jeżeli ktoś jest w stanie poświęcić seryjny wygląd kokpitu.

Opublikowano

o teraz rozumiem ale ten problem mnie raczej nie dotyczy tzn przy tym radiu jakie mam tzn nie oryginalnym. Mam $ głośniki wszystkie podłączone pod radio dwa z przodu w drzwiach a dwa na półce z tyłu. Czyli tak reasumując lepiej kupić oryginalne czy jedno z tych co polecacie???

Opublikowano

no pod orginalne naglosnienie to mozesz kupic ori radyjko z cd i to gra fajnie jak na serie,ale jesli bys kupil jakies radyjko takie troszke drozsze np. 400-500zl firmy alpine lub mniej znane ale swietne radia jvc ktore juz mozna kupic za 300zl na allegro ,to masz ten komfort ze kiedys mozesz cos ze swoim audio car zrobic(nowe lepsze glosniczki,maty w drzwiach,wzmak)a przy ori radyjku juz jest gorzej wiec to ty musisz zdecydowac jakie ,czy ori czy nie:hi:

---------- Post dopisany at 21:51 ---------- Poprzedni post napisany at 21:48 ----------

ps. to ze teraz masz podlaczone wszystkie glosniki pod radio i to gra ,to nie znaczy ze w innym radiu bedzie ci gral tyl,poprostu to radio bylo dedykowane tej wersi audi

---------- Post dopisany at 21:54 ---------- Poprzedni post napisany at 21:51 ----------

w sedanie tyl jest aktywny i musi byc wzbudzony przez radio lub ten modul

Opublikowano

Nie rozumiesz teraz mam jakieś radio nie oryginalne Denver czy jakoś tak, i wydaje mi się ze głośniki są pod niego podłączone bezpośrednio czyli tak klasycznie bynajmniej tyle widziałem jak wyjąłem radio :P Co do oryginalnego radia podeślij mi jeszcze jakiś link na allegro z tym radiem żebym miał pewność że to to :)

Opublikowano

Kolego jeśli bardziej zależy Ci na wyglądzie kokpitu niż na jakości dźwięku to ori radyjko.W przeciwnym razie szukaj radia z podświetleniem pasującym do audi.

Jutro wrzucę fotkę jak to u mnie wygląda.

pozdr

Coś mi się wydaje,że masz grzebaną instalację w takim razie.Może ktoś ciągnął nowe przewody na tył.Chyba ,że w sedanie ta półka nie jest aktywna.

1.jpg 2.jpg 1.jpg

Zdjęcia na aukcje Allegro

Tak to wygląda w ori.Czerwona kostka jest od telefonu/nawigacji czyli opcja.

Środkowa brązowa od głośników przód.Dolna czarna słabo widoczna zasilanie.W tej od góry idzie sygnał na tylne głośniki/suba.

Opublikowano

ja wiem jak to wyglada wlasnie ten smieszny denver mogl byc robiony pod audi,ja mialem wlozonego blaupunkta kaseciaka ktory tez tak mial i gral bez modulu,a radio ori to masz chyba wpisane w papierach moze to byc np.chorus,albo concert i takiego szukaj tylko cd nie kasete ,chyba ze ci natym nie zalezy,ale powiem ci tak na marginesie ze ori cd nie sa tanie zobacz np.AUDI CONCERT II DO A4 !! NAJPEWNIEJ BO OD FIRMY ! (3139591214) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

---------- Post dopisany at 22:08 ---------- Poprzedni post napisany at 22:07 ----------

AUDI CONCERT II A4 B6 STAN BARDZO DOBRY Z KODEM (3182151597) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Opublikowano

Hee te ceny mnie troszkę ostudziły co prawda patrząc po desce rozdzielczej i miejscu na radio to było tam chyba takie

AUDI A4 B5 RADIO (3149997011) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Co do tych cen to tak jak mówiłem ostudziło mnie to i chyba poszukam czegoś innego z czerwonym podświetleniem bo to ori radio na płyty to zza drogo wychodzi jak na moja biedną studencką kieszeń

Opublikowano

Ale ja mam B5 poza tym nie mam sterowania z kierownicy itp

Opublikowano

Ale sterownie z kierownicy nie jest do niego potrzebne - nie wiem tylko czy normlanie da się wpiąć do B5 ale pewnie na forum jest opisane czy będzie działac czy nie.:wink:

Opublikowano

ale tak naprawde to dzisiaj bez cd to lipa i takie kaseciak to jest wyjscie ale chociaz ze zmieniarka ,ja tak mialem tego blaupunkta i 10-cio plytowa zmieniarke,ale szybko mi sie znudzila bo jest nie poreczna nie masz tytolow ani albumow praktycznie odpada szukanie konkretnego utworu,potem wymienilem na radio z cd ,mp3 i usb to byla spora roznica i duza wygoda ale to nie bylo to czego naprawde szukalem i zrobilem cale audio od A do Z i wreszcie to byl strzal w dziesiatke jesli chodzi o radio, wczesniej pisalem juz ze jest to pozadny model pioneera ale niestety dosc drogi,no tak juz jest ze cos co jest dobre to ma i cene:facepalm:a ty kolego musisz wiedziec czego oczekujesz od takiego radyjka i wtedy konkretnie szukac

Opublikowano

tak jak mówiłem nie wymagam wiele lekki bas i w miarę czysty dźwięk i usb tyle mi wystarczy no i podświetlenie jakieś czerwone

Opublikowano

może ktoś coś polecić obecnie w cenei do 25-300zł ? do B5, dobrze jakby było USB z tyłu na kabelku