rutek08 Opublikowano 13 Maja 2013 Opublikowano 13 Maja 2013 Witam serdecznie. Mam problem z rozpoznaniem co to jest. Ostatnimi czasy mój samochód zaczął szarpać podczas przyspieszania. Przeważnie dzieje się to w granicach 2.800/3000 obrotów. Podczas oględzin silnika znalazłem na jednym z węży, który dochodzi do kolektora ssącego nieszczelność. Najprawdopodobniej zasysa tam lewe powietrze, dzięki czemu silnik nie dostaje odpowiedniej mieszanki. Te szarpnięcia są delikatne ale odczuwalne w całym samochodzie. Niekiedy po podjechaniu na postój zaczynają również przez kilka sekund falować obroty auta. Nieraz nawet wydaje mi się, że może ono zgasnąć, chociaż tego nie robi. Prosiłbym o pomoc w rozpoznaniu danej części. Interesująca mnie część jest zaznaczona strzałką. Z początku myślałem, że jest to wina samego kolanka. Po rozmowie z Panem konsultantem z serwisu dowiedziałem się jedynie ile ona kosztuje (270zł. kolanko gumowe) chociaż sam nie mógł określić się czy o dobrym kolanku mówi, ponieważ nie mógł mi podać nazwy tego węża. Zirytowany rozmową postanowiłem dalej szukać i znalazłem. Za tym okrągłym czymś zrobiła się dziurka. Wydaje mi się że było coś tam i komuś przeszkadzało więc to obciął albo przypadkiem kiedyś urwał. Jakiś kawałek plastiku, który trzymał ten wąż. Nie jestem pewien ale tak mi się wydaje. Wystąpiła teraz w tym miejscu nieszczelność i przy zwiększonym ciśnieniu ta nieszczelność rozszerza się i zasysa duże ilości powietrza co powoduje szarpanie. Proszę o pomoc w rozpoznaniu tego elementu. Oczywiście również nie pogardzę innymi pomysłami na rozwiązanie problemu z szarpaniem podczas przyspieszania. Pozdrawiam! Czekam na odpowiedzi. Temat do zamkniecia . Był tam zaworek zwrotny, który pomyślnie został zmieniony na inny. Problem z szarpaniem został również rozwiązany, poprzez to iż została wyczyszczona przepustnica i usunięte 2 błędy z niej i szarpanie ustało. Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi