Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rolka która napędza wiskoze, co i jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie poradziłem sobie z tym bo narazie nie mam czasu ale zbieram powoli graty, chce wymienic wisko wiec wymienie rowniez napinacz paska wieloklinowego i pompe wody bo nie byly zmieniane jeszcze.

A co do alternatora, to myslalem nad tym, ale przez wymiana alternatora mialem Valeo i bylo bez sprzegielka, ale ze nabylem w dobrej cenie bosha to kupilem i rowniez bylo bez sprzegielka.

I co dziwne jest to, ze piszczy tylko jak rozgrzeje sie do 90 st. a pozniej jak z 93 st. ( na klimatroniku ) i tak pokrece sie po miescie to przestaje i jest wszystko dobrze. Jak by to bylo sprzegielko to popiskiwalo by caly czas. Obstawiam wisko bo kreci tak samo czy zimny czy cieply i nie wysprzegla. Mam tez uzywana pompe wspomagania wiec rowniez wymienie. :eusathink:

Opublikowano

Wymienisz cały osprzęt silnika, a jak piszczało, tak będzie piszczeć :decayed:

Zamontuj sprzęgiełko, a resztę gratów będziesz mógł sprzedać :whistling:

Opublikowano

Moj poprzedni alternator z jakim byl samochod kupiony byl o nr. 058 903 016 b i bylo zwykle kolo pasowe bez sprzegiełka. A ze szumialo to kupilem alternator o nr. 058 903 018 A rowniez z zwyklym kolem bez sprzegiełka, zregenerowałem go i jest w 99% sprawny.

Dzis poluzowalem napinacz i krecilem kołami, i jedyne co mnie zastanawia to owy szum wiskozy...

Wiskoza - YouTube

Gdy pasek juz trzymal wiskoze to cisza, obstawiam lozysko wiskozy oraz samo sprzeglo wiskotyczne bo na zimnym jak i na cieplym podobnie kreca, no moze na cieplym z jedno kolo wiecej zakreci na wyl. zaplonie.

Druga sprawa to napinacz paska wieloklinowego, jest tak jakby przekoszony, na filmiku staralem sie to pokazac, jak ktos ma w benzynie to powinien wiedziec o co chodzi.

Wiskoza 2 - YouTube

Opublikowano

Łożysko rolki wiskozy faktycznie chyba się kończy, ale powinno raczej grzechotać niż piszczeć :whistling:

Tutaj masz filmik też z 1,8 t i widać że sprzęgiełko jest :

20121116075 - YouTube

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

No jestem po wymianie:

- napinacza paska wielorowkowego

- kola pasowego wału

- pompy wody

- łożyska wiskozy

- wiskozy

- wszystkie paski

- napinacz klimy

- sprzegiełko na alternator

- zmieniona pompa wspomagania na uzywana oryginalna

- plyn wspomagania zmieniony

iiii..

Bez zmian, jak piszczalo tak piszczy.. :facepalm:

Byłbym bardziej wku.. ale tych w/w czesci jeszcze nie zmienialem od kupna samochodu a troche juz jezdze nim wiec do wymiany i tak by byly.. co nie zmienia faktu ze denerwuje mnie te popiskiwanie. Rozrzad zmieniany 2 lata temu.

Popiskuje tylko jak sie nagrzeje a pozniej przestaje po przejechaniu z 10 km i chyba oleje temat bo nie mam nerwow do tego.. :kwasny:

dsc_0581.jpg

dsc_0592.jpg

dsc_0593.jpg

A tutaj film jak juz przestaje popiskiwac po przejechaniu ~10 km..

Popiskiwanie - YouTube

:eusathink:

---------- Post dopisany 26-11-2013 at 10:59 ---------- Poprzedni post napisany 01-08-2013 at 20:51 ----------

Troche czasu minelo ale wypadalo by rozwiazac dla potomnych jesli ktos bedzie mial w/w problemy " dzwiekowe " popiskiwania .. - slynny przewod od wspomagania :facepalm: .. ale podczas wczesniejszych poszukiwan idac z zaleceniami wymiany mojego zwyklego kola pasowego od alternatora zakupilem sprzegielko i nie bylo roznicy dalej popiskiwalo ale na sprzegielku na pokladzie i jadac to cos kolo ~2 tys obr. dzialo jak by tarlo,wylo, obcieralo.. Pomyslalem sobie pewnie wadliwe sprzegielko chodz nowe. Wyjelem znowu alternator, wsadzilem stare sztywne kolo i co.. znowu wyje, obciera, trze cos w silniku o okolicac 2 tys obr. a znikajacy powyzej 3.5 tys obr. wiec lipa.. A od paru dni zaczelo nawet rano tak trzec, wyc, itd.. I teraz znowu problem dzwiekowy uwa mac :kwasny: Postaralem sie jakos to nagrac, moze ktos to wychwyci.. nie usmiecha mi sie znowu wymieniac pol samochodu ..

https://www.youtube.com/watch?v=fwqZYV9H-1E

https://www.youtube.com/watch?v=2hRxyrNQvl0

https://www.youtube.com/watch?v=BNF0gaHWSI0