Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki miernik lakieru - co polecacie w przystępnych pieniądzach ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja tam polecam , ten z raczką bialy za 290 sam osobiście go mam ze 3 lata :) tyle aut już sprawdzil szybki pomiar nie polecam tych tańszych te po 130 miałem przez chwile w dloni w jakims komisie mi dali abym sb sprawdzil ,wynik pokazywal jak chciał i wnerwiające było czekanie z 10 sec ile ma Mu:facepalm:

Opublikowano

Grubość powłoki w a6c5 w aso określili na 90 - 150. Jak robiłem u nich przedzakupowy to dostałem rysunek auta z poszczególnymi elementami i tam była napisana norma.

Opublikowano

:facepalm: przede wszystkim poczytaj aukcje.. !! bo pytasz o to samo kilka razy.. :wink: generalnie masz dwa rodzaje co do zasady działania: bez pamięci i te z pamięcią - tu juz pisałem czym sie róźnią więc wiesz...

Różnią się jeszcze samymi końcówkami - jedne mają kulke magnesową neodymową (łatwiejsza w użyciu) a drugie mają płaski magnes z osłoną teflonowa.

Jest tyle ponieważ są kombinacje tych dwóch elementów:

- bez pamięci z kulką

- bez pamięci z płaskim magnesem z teflonem

- z pamięcią z kulką

- z pamięcią z płaskim magnesem z teflonem

Opublikowano
  • Autor

Ta pamięć się przydaje ?

Przecież wykonując pomiar bezpośrednio mogę patrzeć na miarkę i odczytywać wartości ?

Opublikowano
Ta pamięć się przydaje ?

Przecież wykonując pomiar bezpośrednio mogę patrzec na miarke i odczytywać wartości ?

Bardzo się przydaje, ponieważ pomiar odbywa się szybko i nie zawsze zdążysz zauważyć - chodzi o precyzje odczytu.

Opublikowano
  • Autor

Yhmy...

To który będzie z tą kulką i z pamięcią ?

Opublikowano
  • Autor

Panowie producent czujnika podaję że oryginalny lakier ma powłokę 100-200 mikronów.

Czy sprawdza się to w twardych lakierach Audi ?

Opublikowano

[TABLE=width: 1150, align: center]

• Samochody azjatyckie np.: Honda, Nissan, Hyundai, cienka warstwa lakieru 80 um - 100 um (nawet metaliczne)

• Samochody pokryte lakierem akrylem (warstwa nie metaliczna np. kolor biały lub czerwony bez warstwy bezbarwnej) 80 um -100 um
  • zależne od marki samochodu zazwyczaj cieńsza warstwa.

• Samochody europejskie warstwa oryginalna jest w większości przypadków grubsza na elementach (metalicznych) 120 um - 150 um

• Samochody europejskie po 2007 roku (lakiery wodne) może być cieńsza warstwa lakieru

[/TABLE]

Uwaga!!! Niektórzy producenci samochodów dopuszczają malowanie powtórne, w wyniku błędów produkcyjnych. Usprawiedliwiając się tym, że samochód w dalszym ciągu jest nowy i wolny od wad.

Opublikowano
Panowie producent czujnika podaję że oryginalny lakier ma powłokę 100-200 mikronów.

Czy sprawdza się to w twardych lakierach Audi ?

A co ma producent tego czujnika do grubości lakieru wykonanego przez Audi ? Zakres pomiaru czujnika od 0 do 750 mikronów a więc zmierzysz każdy lakier bez względu na auto i grubości podawane przez producenta samochodu.

Temu czujnikowi jest wsio ryba co Ty mierzysz - wskaże grubość powłoki mieszczącej się w zakresie jego działania. W naszych B5 (jeśli się nie mylę) możemy przyjmować 90-180.

Opublikowano
  • Autor

"Uwaga!!! Niektórzy producenci samochodów dopuszczają malowanie powtórne, w wyniku błędów produkcyjnych. Usprawiedliwiając się tym, że samochód w dalszym ciągu jest nowy i wolny od wad."

Czy należy do nich Audi ? ;)

Więc jak nie będzie mi przekraczać tych 200 um to możemy mówić o fabrycznym lakierze ?

Opublikowano
"Uwaga!!! Niektórzy producenci samochodów dopuszczają malowanie powtórne, w wyniku błędów produkcyjnych. Usprawiedliwiając się tym, że samochód w dalszym ciągu jest nowy i wolny od wad."

Czy należy do nich Audi ? ;)

Więc jak nie będzie mi przekraczać tych 200 um to możemy mówić o fabrycznym lakierze ?

Nie wiem czy Audi, ale napewno Fiat i Lancia, Ford (niektore modele)

Opublikowano
  • Autor

Pomierzyłem dzisiaj trochę swojego Audika ;)

Wszystko ok, tylko w dwóch miejscach (drzwi pasażera za kierowcą i okolice pod wlewem paliwa) pokazywał mi 300um.

Znaczy to że coś było psikane ? :kwasny:

Opublikowano

polecam takie cos :decayed:

Miernik Tester Grubości Lakieru GL-mini *Fe Zn Al* (3367778538) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

a co do grubości to środek 70-90

zewnątrz 110-140

mam malowana klapę z tylu w serwisie wiec pokazuje od 130 do 200 zależy gdzie się mierzy :wink:

Opublikowano
Pomierzyłem dzisiaj trochę swojego Audika ;)

Wszystko ok, tylko w dwóch miejscach (drzwi pasażera za kierowcą i okolice pod wlewem paliwa) pokazywał mi 300um.

Znaczy to że coś było psikane ? :kwasny:

Jeśli mierzyłeś kilkakrotnie i wynik się powtarza (wykluczyłeś błędy pomiaru) to - TAK - było "psikane"