Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Gaśnie po odpaleniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dawno mnie nie było na forum bo i moje autko nie sprawiało problemów, do teraz:(

Mam problem przy paleniu mojego auteczka - bez względu na warunki atosferyczne objaw jest następujący:

pali bez problemu, po zapaleniu obroty wskakują na ok 1000 obr. po czym spadają i auto gaśnie:( dodawanie gazu nic nie pomaga.

Pomocy Koledzy Klubowicze, niebawem jadę na wakacje:))) pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

dawno mnie nie było na forum bo i moje autko nie sprawiało problemów, do teraz:(

Mam problem przy paleniu mojego auteczka - bez względu na warunki atosferyczne objaw jest następujący:

pali bez problemu, po zapaleniu obroty wskakują na ok 1000 obr. po czym spadają i auto gaśnie:( dodawanie gazu nic nie pomaga.

Pomocy Koledzy Klubowicze, niebawem jadę na wakacje:))) pozdrawiam

kontrolka immobilajzera gasnie czy mruga? po przekreceniu zaplonu?

Opublikowano
  • Autor

Witam,

a która to? Generalnie po zapaleniu auta wszystko gaśnie i jest OK, teoretycznie. Dzisiaj rano po wyjeździe z garażu obroty były od 1200 do 200 a raz czy dwa nawet zgasł:((((

Opublikowano

Witam,

a która to? Generalnie po zapaleniu auta wszystko gaśnie i jest OK, teoretycznie. Dzisiaj rano po wyjeździe z garażu obroty były od 1200 do 200 a raz czy dwa nawet zgasł:((((

Tzn. Falują Ci obrotu i w końcu gaśnie? Czy auto chodzi Ci przez równo 1-2sekundy i gaśnie. Sprawdź czy pali Ci się pomarańczowa kontrolka na lewym zegarze z "samochodem z kluczykiem na kole".. Jak mruga to immo. Wtedy przeszukaj dział Warsztat i tam wszystko Ci się rozjaśni..

Opublikowano
  • Autor

jak zauważyłem to i jedno i drugie. Tzn. jak zaraz po jeździe próbowałem zapalić to mrugał immo a jak chwilę postał to gasł bez mrugania. No a obroty falują praktycznie przy każdym dojeździe do skrzyżowania:(

Opublikowano

Skąd jesteś?

Daleko ode mnie?

Opublikowano
  • Autor

witam,

już kiedyś rozmawialiśmy - z Przemyśla:)

Teraz sprawdziłem na chłodno i jak poczekam az immo zgaśnie przed zapaleniem to wszystko jest ok tzn nie mruga. Natomiast obroty ewidentnie są nie takie. Podejrzewam silnik krokowy albo albo przepływomierz.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam,

mam (przynajmniej tak mi się wydaje) podobny problem:

samochód jeździ bez najmniejszych problemów na benzynie jak ina LPG (sekwencja DT GAS), na biegu jałowym trzyma również w obydwu przypadkach około 1000 obr/min.

problem zaczyna się przy odpalaniu... rozrusznik kręci normalnie i po krótkiej chwili odpala, po to żeby za 1s zgasnąć.

Szybciej odpala przy włączonej benzynie i wtedy raczej nie ma problemów, ale jak jest ustawiony na LPG (niby też odpala na benzynie z tą różnicą że automatycznie przełącza się później na LPG) to można kręcić z 10 razy i za każdym odpala i gaśnie po 1s. Dodam jeszcze, że można wciskać gaz do podłogi, a reaguje tylko na pierwsze wciśnięcie i nie ma zmiłuj gaśnie! ;(

Po podłączeniu do komputera wyszły następujące usterki:

...

Sterownik silnika zablokowany

Sporadycznie

00561 012

Dopasowanie mieszanki

Granica adaptacji (multip.) przekroczona

00561 015

Dopasowanie mieszanki

Granica adaptacji (addytyw.) nieosiągnięta

...

Pan po diagnozie komputerowej i krótkim pokazie odpalania i gaśnięcia samochodu robił wielkie oczy :shocked: i nic nie potrafił powiedzieć... nawet wytłumaczyć o co chodzi z tymi usterkami wykrytymi przez komputer ehhh... :mysli:

może ktoś miał podobny problem i wie gdzi ejest pies pogrzebany? :(

Opublikowano

Podejrzewam silnik krokowy albo albo przepływomierz.

1.8 ADR nie ma silnika krokowego :hi:

Opublikowano

Nie wiem czy to pomoze ale warto sprobowac: U mnie gdy sie tak dzieje ze po odpaleniu za chwile gasnie to trzeba najpierw nacisnac przycisk swiatel awaryjnych zeby zamygal ze 2 razy i go wylaczyc, nastepnie odpalic auto,( warto sprobowac ponownie gdy 1 proba nie pomoze) jest to u mnie jakis rodzaj blokady, przyciskiem awaryjnych uzbrajam takze auto (cos w rodzaju oddcinania zaplonu). Poprzedni wlasciciel nic mi nie powiedzial ze cos takiego mam, jakos przydatkiem odkryłem, dodam tez ze nie mam alarmu i ze taki rodzaj zabezpieczenia mogl zalozyc poprzedni wlasciciel w celu zabezbieczenia auta dodatkowo ale tez moze jest to fabrycznie, nie mam pojecia.

Co do falowania to czyszczenie i adaptacja przepustnicy chyba, bylo na forum. :) Pozdrawiam.