Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[b7 brf] Jaki napęd pompy oleju?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wytłumaczy mi ktoś jak jest dokładnie rozwiązany napęd pompy oleju w b7 2.0 tdi brf 2006r.?

Czytałem że nie ma już tam łańcucha, lecz są zębatki i w takim przypadku co należało by wymienić aby nie oczekiwać na oil pressure?

Tylko imbusik czy coś jescze?

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam:)

Ps. Szczególnie proszę o fotki tego rozwiązania.

(w indeksie zaznaczyłem bre bo to podobno ten sam silnik tylko brf ma programowo ograniczoną moc do 136km, proszę o sprostowanie jeżeli sie mylę)

Opublikowano

BRF to to samo co BLB I BRE :wink:

Opublikowano

Ja w niedawnym czasie własnie wymieniłem imbusik w BRF. Po przelocie 162k był dość mocno podjechany. Imbusik był z końcówką A , teraz założony z końcówką F. Koszt tego badziewia w Aso 18 zł a roboty przy tym całą dniówe :facepalm:

Opublikowano
  • Autor

Kolego gelo_leczna rozbierałeś przód i rozrząd czy dostałeś się do niego tylko przez miskę?

Opublikowano

Przez miskę

Opublikowano

Mam Bre i tam są koła zębate, nie ma łańcuszka

Opublikowano

łańcuszka nie ma , ale ten felerny imbus jest

Opublikowano

Potwierdzam to co piszecie, wczoraj wymienialiśmy imbus w BRF. Silnik ma koła zębate, wymiana nie jest tragicznie trudna, trzeba zdjąć miskę. My do tego opuściliśmy zawieszenie, można też podnieść silnik jak kto woli, problematyczne jest tylko wykręcenie 2 śrub miski pomiędzy silnikiem a skrzynią - zasłania je dwumas. Cała operacja zamknęła się w 4 godzinach, ciekawostką był stan imbusa 198tyś przebiegu i nie był zaokrąglony, posiadał tylko minimalne ślady nacisku gniazda.

Opublikowano

Pierwsze wersje silnikow mialy walki wyrownowazajace napedzane lancuszkiem z napinaczem gdziefelerny byl takze napinacz. pozniej to zmieniono i zastapiono lancuszek kolem zembatym. Ty masz juz naped kolem zebatym ( to na plus ) ale zostal jeszcze imbusik. i to powinienes zmienic. Ja u siebie zmienilem takze walki wyrownowazajace z przerobionym glebszym gniazdem i tym samym dluzszym i okolo 2 cm imbusem. w sumie wiecznosc... ale gdybym mial naped lancuchem zrobilbym swapa wedlug opisu jaro...

Opublikowano
kze napinacz. pozniej to zmieniono i zastapiono lancuszek kolem zembatym. Ty masz juz naped kolem zebatym ( to na plus ) ale zostal jeszcze imbusik. i to powinienes zmienic. Ja u siebie zmienilem takze walki wyrownowazajace z przerobionym glebszym gniazdem i tym samym dluzszym i okolo 2 cm imbusem. w sumie wiecznosc...

zycie zweryfikuje... prawdopodobnie masz gmiazdo poglebione tak by wszedl w nie dluzszy zmodyfikowany w koncowce 2009r zabierak (77mm->100mm)... jednak w oryginale jest nie tylko glebsza dziurka i dluzszy precik... producent zmienil takze same walki jak i pompe oleju... nie mowie, ze jest co nie tak!

W przypaku auta co ma 200tys przebiegu nawet zalozenie ponownie tych samych czesci tez byloby "na cale zycie" auta pewnie

Opublikowano

Dzisiaj oderbrałem moje B7 z motorem BPW po wymianie rozrządu i imbusika. Auto ma pokonane prawie 189 000. Imbusik był z końcówką "A" więc prawdopodobnie był od nowości (poprawcie mnie jak źle piszę). Zamieszczam kilka fot jak wyglądał u mnie.

DSC06416.jpg

DSC06419.jpg

DSC06420.jpg

DSC06421.jpg

Opublikowano
Dzisiaj oderbrałem moje B7 z motorem BPW po wymianie rozrządu i imbusika

jak widac rogi imbusika sie "podjechaly".... zapewne gniezdo walka tez pewnie jest podniszczone bo ciezko oczekiwac, ze imbusik sie wytarl a gniazdo nieruszone.... wiec nowy zabierak nie przywraca stanu do "jak z fabryki"