Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Odpadła blacha z tłumika środkowego w A4 B5 1.8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Miesiąc temu zostawiając auto o mechanika na duży przegląd zleciłem mu sprawdzenie i ewentualną wymianę wydechu (co uzna za stosowne). Stwierdził, że środkowy tłumik jest z zewnątrz przegnity ale wytrzyma jeszcze z pół roku i nic z tym nie zrobił (stwierdził że "przedmuchów") nie było. Dzisiaj wjechałem w wysoką trawę i wyjechawszy z niej na jezdnię dzwięk jakby ktoś ciął piłą łąncuchową karoserię - oczywiście uwaliła się blacha z tego tłumika (co idzie w poprzek auta). Pocisłem jej z buta na drodze, żeby móc jechać dalej i teraz mam pytanie co dalej? Robić coś z tym czy czekać tak jak spec doradził aż się całkiem roz&^$ie?

Dodam, że po uleceniu tej blachy autko wyraźnie ciszej chodzi, więc pewnie ta blacha wpadała wczesniej w jakieś wibracje:decayed:

Opublikowano

Zmień mechanika, rób przelot :D

Opublikowano
  • Autor

przelot czyli wyciac ten tlumik i wspawac zwykla rure? wybiore sie wkrotce do innego mechanika, zobaczymy co powie, mam nadzieje ze nie musze tego wymieniac jakos pilnie

Opublikowano
przelot czyli wyciac ten tlumik i wspawac zwykla rure? wybiore sie wkrotce do innego mechanika, zobaczymy co powie, mam nadzieje ze nie musze tego wymieniac jakos pilnie

nie nie, przelot czytaj wywalenie kat włożonie DP i cały okład wydechowy z kwasówki 2,5 cala :decayed:

Opublikowano
  • Autor

zielony jestem, co takie cos daje? wyciecie kata to mniej wiecej wiem, ale reszta. i jaki jest koszt +- takiej zabawy?

Opublikowano

na pewno inny wydobywający się dźwięk, szybsze opuszczanie spalin ( większa średnica rury), co jeszcze to nie wiem, ale największą zaletą jest to, że nie będzie Ci rdzewiał :). Gdzieś na forum o ile dobrze pamiętam ktoś pisał, że jak sam będziesz robił na dwie rury to koszt chyba 800zł.

Opublikowano
  • Autor

co znaczy inny? cenie sobie cisze w aucie i glosniejsze pomruki mnie srednio interesuja, wolalbym zeby wszystko bylo cicho:decayed:

Opublikowano

w silniku wolnossacym wywalenie srodkowego tlumika nic nie da

dwa, dzwiek bedzie zbyt uciazliwy w trasie, szukaj najlepiej uzywki w dobrym stanie, bedzie pasowala i od 1.6, i od 1.8t FWD

Opublikowano
  • Autor

ok, dziekuje za odpowiedzi. a jak oceniacie koniecznosc tej wymiany? bo to ze blacha wisi to mi nie przeszkadza, pytanie tylko jak dlugo tak pojezdze

Opublikowano

szukaj uzywki i tyle, jak masz przegnity tlumik to lepiej zeby tlumik w czasie jazdy ci nei odpadl, moj ojciec tak kiedys mial z koncowym i malo zderzaka przez to nei urwal ;)

Opublikowano

środkowy tłumik jezeli masz fabryczny jeszcze a raczej masz jest zbudowany z trzech warstw blachy najwidoczniej odpadła ci ta zewnetrzna więc zostały jeszcze dwie ale możesz podjechać gdzieś na kanał żeby zobaczyć dokładnie

Opublikowano
  • Autor

odpadla na bank ta zewnetrzna, ta wewnatrz jest pogieta, nie wiem dlaczego, moze dobilem w cos w tej trawie (ale watpie)

Opublikowano
odpadla na bank ta zewnetrzna, ta wewnatrz jest pogieta, nie wiem dlaczego, moze dobilem w cos w tej trawie (ale watpie)

Póki nie ma w nim dziury i auto głośniej nie chodzi to póki co możesz jeździć jakiś czas póki się całkiem nie zepsuje, jednak licz się z koniecznością wymiany tłumika w niedługim czasie.

Pozdrawiam

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Odświeżę troszeczkę temat. Mam do wymiany kawałek wydechu rurę od katalizatora po środkowy tłumik(wraz z nim). Czy środkowy tłumik podchodzi od 1.9 czy nie bardzo? Jadę jutro na szrot i nie wiem czy szukać środkowy wydech tylko po numerach wydechów środkowych od benzyniaków czy od diesla też podpasuje.