Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Lusterko fotochrom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witojcie!

Czy ktoś może wie, czy w B6 występowały 2 rodzaje lusterek fotochrom? Mam u siebie właśnie takie lusterko tylko że nie ma tam tego włącznika i tych dwóch diodek po obu stronach.

Jest tylko mały otworek. Postaram się dodać zdjęcie za chwilę.

PS: Jak sprawdzić czy wg to lusterko działa tak jak powinno? Ostatnio jadąc w nocy to sam już nie wiedziałem czy się ściemniło czy to moje wrażenie było.

@EDIT

Zdjęcie lusterka (zaczerpnięte z neta na szybko bo nie idzie zrobić dobrze zdj. telefonem)

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQi04cOhNBsIc7__bMaqeYJOQA8aCer-pXYMItAWQbgX5xlvuG_

Jak widać nie ma tam tych diodek i przycisku tylko taki jakby "czujnik".

Opublikowano

Daj fote :wink: wiem ze takie były w A3

Opublikowano

images?q=tbn:ANd9GcTQX17m--bHtIaxFcJyFA6j4k2NkmfH3e7ZhngwzMrUFd-CeDWPIg

Masz takie okienko w lusterku od strony szyby? Jeśli tak to zasłoń je palcem, a lampką z telefonu (bądź latarką etc) zaświeć w przedni czujnik, tam gdzie normalnie jest przycisk i obserwuj. W sprawny lusterku zauważysz zmianę :)

Opublikowano
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTQX17m--bHtIaxFcJyFA6j4k2NkmfH3e7ZhngwzMrUFd-CeDWPIg

Masz takie okienko w lusterku od strony szyby? Jeśli tak to zasłoń je palcem, a lampką z telefonu (bądź latarką etc) zaświeć w przedni czujnik, tam gdzie normalnie jest przycisk i obserwuj. W sprawny lusterku zauważysz zmianę :)

Mam tam takie "okienko, zakryłem je palcem i świeciłem latarką w ten czujnik od przodu i nic nie reagowało. Zrobiłem to nawet na odpalonym silniku.

Ciekawe co jest przyczyną, że nie działa. Jakieś pomysły?

Opublikowano

ja tez mam te lusterko i tez sie nie sciemnia ;/

Opublikowano
ja tez mam te lusterko i tez sie nie sciemnia ;/

Czy Twoje też ma taką lekko brązową barwę?

Czy ogólnie tak jest z każdym lusterkiem fotochrom, że ma brązową barwę?

Opublikowano

Najprościej to podłączyć od kogoś lusterko z przyciskiem, ewentualnie takie samo jak macie i sprawdzić, czy zadziała. Jak się uda to znaczy, że wasze są uwalone, a jak również nie to trzeba szukać gdzie kabelki są podłączone i szukać usterki. Jak macie miernik (może być próbówka) to wypnijcie kostkę i sprawdźcie, czy jest napięcie (pin 1 +, pin 2 masa).

Jeszcze jedno rozwiązanie. Wyciągacie lusterko, wypinacie pin 1 i 2 z kostki lusterka (biały plus, czarny masa [ tak było u mnie]), dodajecie do pinów po kawałku kabelka i podłączacie pod zasilacz 12v, lub akumulator i zakrywacie tylny czujnik i świecicie w przedni, jak się nic nie stanie to lustro do wymiany.

Tak wygląda lusterko wyłączone:

afd91cb27a112797gen.jpg

Tak zaciemnione:

16db1f7d11e1b134gen.jpg

Opublikowano

Ok, dzięki za odpowiedź, a czy jest możliwe zamontowanie tego lusterka z "przyciskiem" P&P? Ew. czym różnią się obie wersje?

Opublikowano

Musiałbyś pokazać kostkę, tą, która wchodzi do lusterka, żebym wiedział ile tam jest kabli i które są obsadzone, oraz, czy w ogóle kostka jest taka sama.

Różnią się tym, że:

- jedno ma przycisk, drugie nie

- z przyciskiem ma czujnik światła, który przyda się do auto świateł i CLH (ale tylko przy B6, bo w B7 ten czujnik światła jest z czujnikiem deszczu!)

- chyba koniec :wink:

Opublikowano

Super, sprawdzę to w wolnej chwili, tylko jeszcze się zapytam jak to jest z mocowaniem tego lusterka, czy to siedzi na jakimś kleju, czy na szybie jest uchwyt do którego montuje się lusterko?

Ogólnie chodzi mi o to czy mogę to zdjąć i założyć bez żadnych naklejek itp.

Opublikowano

u mnie bezpiecznik 31 caly, po zakryciu tylu i poswieceniu dioda led lusterko nie sciemnia sie

Opublikowano

Na szybie jest uchwyt. Lusterko łapiesz przy szybie i przekręcasz w lewo.

Opublikowano

Rozebralem podlaczylem na krotko do aku i jednak lusterko jest do wymiany :/

PS: od czego jest reszta kabli?

Wszystkie 6 pinow jest zajete.

Opublikowano

1 +

2 masa

3 sygnał wstecznego (po wbiciu wstecznego lustro się rozjaśnia)

4 sygnał dla lusterek zewnętrznych

5 --- // ---

6 sygnał włączenia lampki/status czujnika światła do CLH i AUTO świateł (B6)

Opublikowano

Okej, a czy to ze wszystkie kabelki mam poprowadzone do podsufitki to moze swiadczyc ze mam modul komfortu w wersji high? Bo np CLH wystepowalo chyba tylko w module w tej wersji.

Opublikowano
:vaglogi: ewentualnie odczytaj numer z MCE. Jeśli masz kable pociągnięte do podsufitki to nic nie znaczy.
Opublikowano
:vaglogi: ewentualnie odczytaj numer z MCE. Jeśli masz kable pociągnięte do podsufitki to nic nie znaczy.

Ok. Dzieki bardzo :) temat dla mnie wyjasniony :)