Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] olej shell 5w30???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie kupiłem sprowadzoną z Niemiec B6 z silnikiem AWX. Samochód był użytkowany w Berlinie - głównie miasto i zgodnie z historią uzyskaną w AUDI był zalewany w ASO co 25tyś. km olejem "5W30A HELIX VX" (cytat z historii serwisowej). Zgodnie z info ze strony producenta ojej spełnia normy:

VW 507.00 (Diesel),

VW 506.01,

VW 506.00,

VW 505.00,

VW 503.01,

VW 503.00,

VW 502.00

ale nie 505.01 :(

W związku z tym pytanie czy któraś z powyższych norm jest także OK dla pompowtrysków w AWX??? Zaraz zbliża sie kolejna zmiana (jeżdżę głównie po Warszawie) i zastanawiam się czy zostać przy tym oleju i jaki okres wymian zachować. Dodam, że przed zakupem na VAGu wyszło, że przy przebiegu 122tyś. km pompowtryski są w perfekcyjnym stanie. Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Opublikowano

możesz napisać co to za normy są ? :

VW 506.01, VW 506.00,

:cool1:

Opublikowano

Syntetyczny olej do silników samochodów osobowych.

Shell Helix Ultra VX 5W-30 to syntetyczny olej na wydłużone przebiegi dla silników benzynowych i silników Diesla w samochodach osobowych marki Volkswagen, spełniający wymagania najnowszych norm Volkswagena VW 504.00 i VW 507.00.

Zastosowanie

We wszystkich samochodach marki VW z systemem LongLife Service wymagających produktu spełniającego wymagania normy VW 504.00 (benzyna) lub VW 507.00 (Diesel), VW 506.01, VW 506.00, VW 505.00, VW 503.01, VW 503.00, VW 502.00. W innych samochodach wymagających olejów paliwooszczędnych ACEA A3/B4.

Zalety eksploatacyjne

Najnowsza technologia i specjalna formulacja; low SABS zapewniają idealną ochronę najnowocześniejszych silników samochodów osobowych.

Dzięki doskonałej płynności doskonale chroni silnik od momentu jego startu.

Ułatwia rozruch silnika w warunkach najniższych temperatur.

W silnikach VW z systemem Longlife pozwala na wydłużenie okresu pomiędzy wymianami do 30.000 km w silnikach benzynowych i 50.000 km w silnikach Diesla.

Spełnianie specyfikacji i norm technicznych producentów

SAE J 300 5W-30; ACEA A3/B4, VW 504.00, 507.00.

Z tego co wyczytałem to: VW 506.00 to norma dla silników wysokoprężnych a VW 506.01 to norma dla silników wysokorpężnych wolnowtryskowych w samochodach VW

Opublikowano

ja bym tam nie wierzył w zadne longlajfy,tylko zalał motula syntetyka(np 8100 ester 0W40 ) i zmieniał co 15 kkm,co tez robie:)

Pozdrawiam!!!

Opublikowano

Kolego Kula - jeżeli zależy Ci na długiej eksploatacji swojego AWXa - możesz zostać przy dowolnym oleju z normą 507.00, ponieważ jest to aktualnie najlepszy produkt do TDi znajdujących się we wzorowym stanie techicznym. W tym przypadku akurat opis "reklamowy" potwierdza się w 100% z prawdą.

Jest tylko jeden niezbywalny warunek sukcesu i celowości w takim działaniu : Olej 507.00 należy wymieniać nie rzadziej niż 15000 km. , czyli trzeba zapomnieć o "systemie serwisowym LL" , pomimo nieznacznie wyższej ceny od np. 505.01 ... .

Opublikowano

Moim zdaniem jak wlejesz markowy olej zgodny z 505.01 to będzie zupełnie wystarczające. Naprawdę nie ma co prowadzić dysput nad wyższością Motul-a albo Liqui Moly nad Mobilem czy Castrolem bo żeby ją zauważyć to trzebaby eksplowatować samochód jak PKS stare Jelcze czyli robić miliony kilometrów. A już tym bardziej jeśli wymieniamy co 15kkm. Moja śliczności jeździła od nowości na Shell 0w-30 LL i teraz wlałem Castrola 5W-40 do TDi zgodny własnie z 505.01. Jak dla mojego samochodu to 0w-30 jest z leksza za rzadki bo już podbiera, mam nadzieję że się polepszy przy trochę gęstszym mazidle.

Opublikowano

Zgadzam sie z Kolegami.Sukces to zapomniec o long life,wymieniac co 15kkm i przestrzegac podstawowych zalecen odnosnie silnikow TDI,a bedą się długo odwdzieczac:)Pozdrawiam!

Ps:Odnosnie wyzszosci olejow nad olejami to czytalem,ze tylko motul,liquid M i chyba mobil robią prawdziwe syntetyki.Reszta to są "syntetyki z domieszką mineralnego".Na forum mozna znalesc ten artykul,bardzo ciekawy zresztą.Polecam!!!

Opublikowano

ja pierdzielę... kolega nie bardzo nawet wie co to jest LL, a Wy mu tu "nie jeździj na LL" :decayed:

kula, miałeś wlany dobry olej, ale zapewne auto jeździło w trybie/serwisie LL.

Czyli tak zwany wydłużony czas przeglądów, stosuje się wtedy właśnie olej zgodny z normą 506.01.

Teraz możesz zrobić tak jak już wyżej napisali, czyli śmiało lać podobny olej, tyle że zmieniać co 15tys km.

Albo przejść na olej spełniające normę 505.01 i również zmieniać co 15tys km.

Ten 505.01 jest tańszy i spokojnie Ci wystarczy.

Oczywiście musisz zmienić w komputerze tryb serwisowy (vag-com wystarczy do tego)

zajrzyj do działu warsztat, gdzie po krótce są te normy wyjaśnione, trochę Ci się rozjaśni wtedy.

Opublikowano
  • Autor

No to git. Dzięki za info. Kupuję Motula, filtry Knechta i powinno być super. Możecie mi jeszcze doradzić gdzie tanio i bezpiecznie (bez podróB) można kupić powyższe?

Opublikowano

InterCars, mammoth na allegro.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Konto

Nawigacja

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.