Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana oleju ? jaki olej przy takim przebiegu? 2.0T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W historii serwisowej mam wbite że auto latało na Castrol SLX III Longlife 5W30 od nowości( na korku oleju w 2.0T wybity jest znak Castrol),obecny przebieg niecałe 104000km,przygotowuję się do wymiany w związku z tym co polecacie? zostać dalej przy tym Castrolu czy zmienić na inną gęstość/markę ? jaki wy lejecie olej do tego motoru?

Opublikowano

motul x clean 8100 5/40 ale jest drozszy od castrola

Opublikowano
  • Autor
motul x clean 8100 5/40 ale jest drozszy od castrola

Ile oleju w ogóle wchodzi 4L ? czy muszę kupić 4L i 1L ? ( z tego co patrzę to castrol wychodzi drożej od tego motula w bańce 5L)

Opublikowano

5l kup do mojego silnika wchodziok 4.1 , 1l masz na dolewke ewentualna:wink:

Opublikowano
  • Autor

też masz 2.0T ?

Opublikowano

mam ten "zwykly" alt 130 koni

Opublikowano
  • Autor
mam ten "zwykly" alt 130 koni

w sumie Motula to lałem zawsze do Hond do Vag zawsze Castrol i raz Mobil 1 dlatego pytam(cenowo jak tak patrze teraz jest praktycznie to samo)

Opublikowano

Jezeli masz silnik suchy i ci nie pobiera oleju to lej taki jak wczesniej czyli castrol.

---------- Post dopisany at 18:35 ---------- Poprzedni post napisany at 18:33 ----------

Ja w swoim zmienilem z castrola na motula bo cos psioczyli na forum ze jakis szlam sie robi.:wink:

Opublikowano
  • Autor

Silnik suchutki oleju nie dolewałem a jest trochę poniżej max,tylko teraz czy przy tych 103000 dalej zostawać przy 5W30?czy już czas na coś gęstszego?

(Co do marek oleju to już siedziałem na przeróżnych forach i jeden poleca Castrol inny Motul a znów ktoś Elf :) ja w sumie różnicy nigdy nie widziałem przy wymianach oprócz cen :))

Opublikowano

Tylko taki zalej jak masz .To nie jest duzy przebieg do 200 tys mozesz taki lac jak bedziesz dbal o motor.

---------- Post dopisany at 18:43 ---------- Poprzedni post napisany at 18:42 ----------

(Co do marek oleju to już siedziałem na przeróżnych forach i jeden poleca Castrol inny Motul a znów ktoś Elf :) ja w sumie różnicy nigdy nie widziałem przy wymianach oprócz cen :))

Dokladnie nie ma co czytac za duzo bo sie zbaranieje:grin:

Opublikowano

Ja przy 130.000 zszedłem z Castrol SLX III Longlife 5W30 na MOTUL Specific SAE 5W30 / weszło 4,5 l.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Castrol gwarantuje elegancki szlam pod czapka. Nie wie czy rozbieraliscie kiedys 2.0tfsi na castrolu ale ja tak i czym predzej odchodzilbym od tego oleju napewno w tym silniku ktory jest bardzo wrazliwy na prawidlowr cisnienie (np nastawnik faz rozrzadu od razu sie odzywa przy slabym cisnieniu oleju).

Tym bardziej longlife nie pomaga w temacie.

Sam uzywam od nowosci Motula Specyfic 504.00/507.00 i wymieniajac po 100kkm uszczelke pod deklem mozna bylo z niej jesc ;-) dla chetnych mam zdjecia po zdjeciu dekla silnika po castrolu i po motulu. Jak znajde na kompie to Wam wrzuce ;-)

Opublikowano

A wrzuć dla porównania, będę przed zimą dekiel ściągał to można się odnieść co do swojego stanu :wink:

Przyznam, że poprzedni właściciel śmigał na castrolu i dopiero pierwsza moja wymiana poszła na Motula niestety bez płukanki i jestem ciekaw co tam zastane..

Opublikowano

tu zrobilem zdjecie motor BWE po 100kkm na motulu:

tfsi1.jpg

na innych olejach musz poszukac na innym kompie wiec w wolnej chwili dorzuce cos jeszcze...

Opublikowano

to ja mam o olej ale troszkę inaczej - chyba coś narobiłem na diabła... :/ Mam 2.0Tfsi - i na ostatniej wymianie dałem olej Mobil 1 5W30...w międzyczasie niechcący na dolewkę dawałem Elfa 5w40 - ok 1,5L (niby zgodny z normą WV) silnik zachowuje się normalnie - ale zbliża się wymiana oleju i teraz czy mam zostać przy 5W30 czy dawać dalej już 5W40??

Dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Tu masz konfigurator z Motula:

image.jpg

Opublikowano
tu zrobilem zdjecie motor BWE po 100kkm na motulu:

http://s24.postimg.org/qlik8eqrl/tfsi1.jpg

na innych olejach musz poszukac na innym kompie wiec w wolnej chwili dorzuce cos jeszcze...

Kolego zarzucisz inne zdjęcia ?

Opublikowano

Zarzuce jak znajde w wolnej chwili... Ew polecam poszukanie po zagranicznych forach przykladow ;-)

Opublikowano

Ale ogólnie po Castrolu miałeś stan agonalny ?

Opublikowano

Nie agonalny, ale robia sie nagary i ewidentnie zapieczenia, dekiel od srodka jest czarny mozna z niego zeskrobywac ;-) skoro widac roznice juz pod deklem i na walkach to dol silnika na pewno nie jest lepszy. W tym smok pompy oleju, a cisnienie oleju jest bardzo istotne w tfsi ;-)