Arkom Opublikowano 8 Lipca 2013 Opublikowano 8 Lipca 2013 Witam, wiem że temat był na forum poruszany, trochę już o tym czytałem ale postanowiłem zapytać o parę rzeczy. Mam audi A4B5, 95 rok. Nie mam w nim jeszcze elektrycznych szyb, elektryczny jest tylko szyberdach. W planach mam zamiar założyć elektryczne sterowanie szyb, muszę kupić siłowniki itp. Pytanie mam jedno w zasadzie, jeżeli teram mam nieoryginalny alarm, który aktywuje się po 30 sek, to da radę wykorzystać to i podłączyć domykanie szyb. Jeżeli się da to jak to zrobić, podłączyć się z szybami tak aby było sterowanie z przycisku ( czyli klasycznie znaleźć plus i minus), dać drugi obwód idący od masy centrali/alarmu???
Gwerty Opublikowano 8 Lipca 2013 Opublikowano 8 Lipca 2013 za domykanie szyb odpowiada moduł komfortu który w b5 zintegrowany jest z pompką centralnego zamka. a samo domykanie sterowane jest masą. wiec jak chcesz już rezac elektrykę i domykanie szyb to pompka do zmiany.
Arkom Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Opublikowano 8 Lipca 2013 To jaka pompkę musiałbym kupić, i jaki to koszt ??? Poza tym mając taka pompkę jak wygląda sprawa podłączenia ???
Gwerty Opublikowano 8 Lipca 2013 Opublikowano 8 Lipca 2013 To jaka pompkę musiałbym kupić, i jaki to koszt ??? Poza tym mając taka pompkę jak wygląda sprawa podłączenia ??? musisz położyć instalacje. na twoim miejscu szukałbym z jakiegoś rozbitka. całości. ramek drzwi pod elektryczne szyby+ instalację i pompkę centralnego z domykaniem + instalację do tego
przemciotorun Opublikowano 8 Lipca 2013 Opublikowano 8 Lipca 2013 za domykanie szyb odpowiada moduł komfortu który w b5 zintegrowany jest z pompką centralnego zamka. a samo domykanie sterowane jest masą. wiec jak chcesz już rezac elektrykę i domykanie szyb to pompka do zmiany. w przedlifcie tak nie jest, wystarczy ze wrzucisz cala orginalna wiazke z przekaznikiem od szyb (oczywiscie wiazka musi byc z rocznika 95-96) i nie musisz nic zmieniac w pompce, potem podajesz tylko mase np z centralki alarmu, o ile posiada opcje domykania, z tego co pamietam podaje sie ta mase na przewod bily z zoltym paskiem, wychodzacy z przekaznika i idacy na pin 2 silnikow
Gwerty Opublikowano 8 Lipca 2013 Opublikowano 8 Lipca 2013 za domykanie szyb odpowiada moduł komfortu który w b5 zintegrowany jest z pompką centralnego zamka. a samo domykanie sterowane jest masą. wiec jak chcesz już rezac elektrykę i domykanie szyb to pompka do zmiany. w przedlifcie tak nie jest, wystarczy ze wrzucisz cala orginalna wiazke z przekaznikiem od szyb (oczywiscie wiazka musi byc z rocznika 95-96) i nie musisz nic zmieniac w pompce, potem podajesz tylko mase np z centralki alarmu, o ile posiada opcje domykania, z tego co pamietam podaje sie ta mase na przewod bily z zoltym paskiem, wychodzacy z przekaznika i idacy na pin 2 silnikow w takim razie sory za wprowadzenie w błąd. robiłem szyby w prądzie tylko w autach od 98+
Arkom Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Opublikowano 8 Lipca 2013 Mniej więcej rozumiem, jeżeli bd miał ori instalke z lifta to wystarczy podpiąć się do pompki centralnego, pytanie jest jeszcze jedno czy muszę mieć całe silniczki do szyb od audi czy może być np taki zestaw??? UNIWERSALNE SZYBY ELEKTRYCZNE PROMOCJA/PODŚ.PRZYC (3366744815) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
przemciotorun Opublikowano 9 Lipca 2013 Opublikowano 9 Lipca 2013 wydaje mi sie ze nie bedzie tak latwo.... bedzies musial wymienic pompke tak jak Gwerty pisal dodatkowo wydaje mi sie ze bedziesz musial poprzepinac sygnaly z krancowek.... niewiem po co pchasz sie w liftowa wiazke jak jako alternatywa dajesz taki zestaw z allegro.... ja bym tego nie zakladal....szukaj ori ramek z silnikami i orginalnej wiazki od przedlifta dasz troche wiecej ale nie bedziesz musial tak rzeźbić.... pozatym chcesz tylko el na przod?
Arkom Opublikowano 9 Lipca 2013 Autor Opublikowano 9 Lipca 2013 Ten zestaw to było tylko takie pytanie, narazie tylko planuje i zbieram info co mam kupić. Jeżeli chodzi o ilość ele szyb to fajnie by było mieć 4 ale to bd większe koszta, wydaje mi się, że bd musiał się zadowolić tylko przodem, jestem biednym studentem xD:P
grippen Opublikowano 9 Lipca 2013 Opublikowano 9 Lipca 2013 to zapomnij o tym zestawie szkoda kasy za tą cenę miałbyś spokojnie dwie ramki. A tak ci powiem że miałem jakiś x lat temu takie coś i powiem ci ze chodziły jak sieczkarnie i były może ze dwa miesiące na samochodzie szkoda kasy
Arkom Opublikowano 9 Lipca 2013 Autor Opublikowano 9 Lipca 2013 no to poluje na ori Jest jeszcze jedna kwestia. Obecnie mam boczki przystosowane do korbki, i teraz chcąc założyć ori ele szyby muszę wymienić również boczki, a mój problem polega na tym, że mam jasna tapicerkę, a na allegro nie spotkałem takich boczków, chyba, że da się założyć przyciski w innym miejscu np na konsoli tylko wtedy podejrzewam, że ori wiązka do końca się nie sprawdzi.
przemciotorun Opublikowano 9 Lipca 2013 Opublikowano 9 Lipca 2013 jak chcesz uciec z kosztami to zostaw stare boczki a w miejsca po korbach pozakladaj tylko jakies zaslepki, a przyciski zaloz tak jak powinny byc, te elementy w boczkach sa wymienne
Arkom Opublikowano 9 Lipca 2013 Autor Opublikowano 9 Lipca 2013 Myślałem o tym, żeby zaślepić otwory po korbkach, zobaczymy tylko czy coś takiego znajdę. Zapytam o jeszcze jedno nie muszę koniecznie kupować całych ramek, wystarczy od nitować mechanizm korbki w jego miejsce przynitować silniczek, dobrze mówię??? I jeszcze jedno żeby zebrać już tak do kupy wszystko, muszę kupić silniczki, przyciski opuszczania szyb, wiązkę z przedlifta, i to powinno wystarczyć żeby założyć ele szyby z domykaniem??
przemciotorun Opublikowano 9 Lipca 2013 Opublikowano 9 Lipca 2013 musisz zmienic silnik raze z podnosnikiem, ale wyglada to tak jak opisales, rozwiercasz nity wywalasz stary na korbe zakladasz nowy podnosnik razem z silnkiczkiem i nitujesz..... ale poszukaj na forum bo czasami praktycznie na jedno wychodzi czy kupisz cala ramke czy tylko silniczek
Arkom Opublikowano 9 Lipca 2013 Autor Opublikowano 9 Lipca 2013 Zaraz, bo sie powoli gubię xd , silniczek silniczkiem, a podnośnik jest inny dla ele szyb i inny dla szyb mechanicznych ???
przemciotorun Opublikowano 9 Lipca 2013 Opublikowano 9 Lipca 2013 no raczej.... masz porownanie.... MECHANIZM PODNOŚNIK SZYBY TYŁ P L AUDI A4 B5 (3369934513) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. PODNOŚNIK SZYBY TYŁ AUDI A4 B5 KOMBI TANIO KUP!!!! (3359064422) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Gwerty Opublikowano 9 Lipca 2013 Opublikowano 9 Lipca 2013 same podnosniki szyb są takie same. ale układy na których jest linka stalowa od podnoszenia są inne. i do tych co masz na korbę nie wstawisz elektrycznych silniczków.
Arkom Opublikowano 9 Lipca 2013 Autor Opublikowano 9 Lipca 2013 No to teraz rozumiem, muszę od starej ramki od nitować, cały mechanizm podnoszenia szyby i przynitować mechanizm ele szyb. Teraz dobrze rozumiem ?? Do tego wiązka z przedlifta, przełączniki i podłączyć to pod pompkę centralnego tak???
przemciotorun Opublikowano 9 Lipca 2013 Opublikowano 9 Lipca 2013 dobrze rozumiesz, oprocz podlanczania pod pompke, pompki wogole nie ruszasz i nic do niej nie podlanczasz.....
Rekomendowane odpowiedzi