Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nawigacja RNS-D nie czyta płyty z najnowszą mapą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy nagrałem kolejną mapę mianowicie Teleatlas Polska-Czechy 2013 i nawigacja w ogóle nie czyta płyt. Ściągnąłem mapke z innego źródła i to samo. Nagrałem u kumpla i też nie czyta. Zawsze nagrywałem na płytke Emtec i czytało a teraz nie chce. Użyłem też innej płytki i również nie czyta.

Nagrywałem "wedle instrukcji" to znaczy programem CloneCD i odpowiednim profilem, prędkość 1x.

Poprzednie mapy nagrywałem na starym kompie którego już nie mam. Może jest to ściśle związane z nagrywarką?

Opublikowano

Rozne sa teorie i o tej tez slyszalem ze 10 letnie auto ma stary laser i lepiej nagrywac na starej nagrywarce choc osobiscie nie wierze. tez mialem z tym problemy, nagralem 15 plytek roznego rodzaju w roznych programach i wreszcie zastartowala na plytce sony wypalonym na clon cd i z 2 predkoscia. sprawdz czy masz odpowiednia mape do swojej nawi bo moze w tym problem albo masz cos z laserem

Opublikowano

Mapa jak najbardziej odpowiednia. Mapki z poprzednich lat czyta bez problemu ale wiadomo, że czym nowsza tym lepsza bo nowych dróg nawet nie ma na tych poprzednich mapach. Tak więc laser też jest sprawny.

A może podeśle mi ktoś linka ze 100% działającą mapą? Tak, żeby mieć pewność co do mapy chociaż...

Opublikowano

Proszę.

PW poszło.

Opublikowano

Wielkie dzięki ale udało mi się już nagrać tą co mam i Navi czyta bez problemu :)

Przyczyną była nagrywarka... Dorwałem starego kompa ze zwykłą nagrywarką CD. Tak więc wszystkie nowoczesne nagrywarki DVD light Scribe itp nagrywały i nie czytało a tu zwykła nagrywareczka i się udało :)