Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiany w układzie chłodzenia przy montażu haka holowniczego w A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
czy ktoś z Was montował hak holowniczy w A4 B8 2008 2.0 TDI CAGA i wymieniał wentylatory chłodnicy na większej mocy? Pytam ponieważ chciałem zakupić dzisiaj hak i coś mnie "pikło" zeby zadzwonić do serwisu audi.
A tam usłyszałem że producent przy doposażaniu auta w hak holowniczy nakazauje wymiane dwóch wentylatorów chłodnicy oraz i ich sterownia .

http://www.motor-talk.de/forum/aktion/Attachment.html?attachmentId=720765

http://www.audi-club.ru/forum/showpost.php?s=215e8ff8ad5198184cadebb793287d71&p=6255004&postcount=2379

ahk-audi.jpg

podlaczenie-modulu.jpg

Hak holowniczy zdejmowany - 8T0092155 - 1 szt -
Montaż zestawu elementów elektrycznych - 8T0055204A - 1 szt -
Montaż na dyszlu - 8T0011213B - 1szt -
Jednostka sterująca holowania przyczepy - 8K0907383A - 1 szt -
bo kupiłem wszystkie składniki ebee, to nie wiem, czy jednostka sterująca zawiera opcjonalny montaż elementów elektrycznych, starają się wyjaśnić,

należy pamiętać, że jeśli zaczep planiruetet użytkowania łodzi do transportu i / lub quadów, należy wymienic wentylatory w komorze silnika

d80bdedba9d6.jpg
12c6e06cd07b.jpg

128f8905fff9.jpg
07f622c1a612.jpg
8cd828ce9074.jpg

tlumaczone z neta KODOWANIE :

Wybierz STG 19 (Brama)
AHK znak - STG 69

Wybierz STG 03 (ABS)
Uprawnienia dostępu STG -> Funkcja 16
Wpisz kod dostępowy 61378

STG kodowanie -> Funkcja 07
bajt 1
Włącz Bit 7

• STG pomocy 10 parkingowe
    bajt 0
    Bit 1 Włącz (przy montażu: ręcznie zdejmowany)
    Bit 2 Włącz (jeśli montaż: Rozwijany elektryczny)

Wybierz STG 09 (zasilanie pojazdu)
    bajt 18
    Włącz bit 5

Po uaktualnieniu do podwójnego wentylatora, to musi być jeszcze aktywowany w sterowniku silnika również [/ h]
    Wybierz STG 01 (elektronika silnika)
    bajt 7
    Bit 3-5 Włącz zgodnie z zainstalowanym wentylatora
Opublikowano
  • Autor

Ciekawe co musiałbym zmienić aby ten hak założyć ? Jakie sa numery cześci jakie musiałbym kupić / wentylatory , czy kable sa inne do wentylatorów/ jak dla mnie porażka Audi w tej kwestii , jak otworzyłem katalog Westaflia to praktycznie jedna z niewielu marek ktora wymusza na klientach wymianę elementów chłodzenia ...

Fafiks

Opublikowano

Sprawdz numery sterownika oraz wentylatorów (-ora) moze masz przygotowane pod hak :wink:

Pod hak :

- sterownik 8K0 959 501 G 600 W

Opublikowano
  • Autor

Witam

JEst spore zamieszanie aby założyć hak , trzeba wyrzucić starą obudowę wentylatora, wentylator i jego sterownik.

A następnie należy założyć:

Wentylator 200W 8k0959455E lub F

wentylator 400W /ten ma wbudowany moduł sterujący/ 8k0959455 E

moduł sterujący /drugi/ 8k0959455F lub G

obudowa wentylatora 8k0121207A

Czy ktoś z was ma może zamontowany fabycznie hak? chciałbym dowiedzieć się czy również ma zamontowane dwa wentylaory i dwa moduły. Silnik to 2.0 TDI

byłoby to bardzo pomocne

fafiks

Opublikowano

Dobre sobie :facepalm:

Jak na dłoni na tym przykładzie widać że księgowi rządzą i jakość schodzi na psy.

Biedny kierownik który chce zaczepić przyczepę musi wydać niemałą kaskę żeby wszystko było O.K. :kox:

A jak niedajbóg z nikąd się tego nie dowie, to wyda jeszcze więcej na naprawę przegrzanego silnika :naughty:

Opublikowano

To co żeby tym samochodem coś pociągnąć trzeba wymieniac wentylatory? Co ma piernik do wiatraka :shock3:

To co tam chłodzi jak ktoś ma bez haka?

Może palne głupotę ale na ile domów trzeba zwieść tym samochodem materiał żeby silnik przegrzać? Albo ilo tonową przyczep targać?

Opublikowano

Tez jestem w szoku :wink: ale niestety taka jest prawda , po sprawdzeniu w ETCE trzeba wymienic fyrtaki i MODUŁ pod hak :facepalm:

Opublikowano

Wszystko policzone na styk:whistling:.

Jak zaczepisz małą bagażówkę, to pewnie się nic nie stanie, ale jak przypniesz camping albo lawetę i będziesz się człapał pod górę to się zagotuje :grin:

Opublikowano

Masakra że w takim samochodzie zrobili uklad chłodzenia tak jak to piotrsob1 nazwałeś na styk. No ale fakt targając kemping czy lawete obciążenie jest tylko jak to jest w innych samochodach że niema takich dziwnych komplikacji.

Znajomy miał VW transportera 1.9 90KM. Ciagał tym duży kemping i nic się nie gotowało. Echhh co za czasy :kwasny:

Opublikowano

Sprawność diesla oscyluje około 40%, to jak pogonisz 90 kucy to chłodnica musi odprowadzić do otoczenia ok 40kW, a jak podepczesz 150 koników to dla chłodnicy zostaje już 66kW :whistling:.

Tylko że w tym drugim wcale chłodnica nie jest o 60 % większa i żeby sobie dała radę trzeba ją odpowiednio przewentylować przy małej prędkości auta, a to kosztuje :decayed:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

na podstawie numerów części szukałem ich na np.allegro ale większość ciężko zakupić ... Tylko serwis. Po rdzy na błotnikadh , szybko zużywajacych sie łożyskach przyszła kolej na problemy / finansowe/ z hakiem... Co za auta teraz robia..

Opublikowano

Może i to dodatkowe chłodzenie nie jest najgłupsze. Ostatnio jeden chłopak założył wątek że przegrzewa mu się fura w korkach i ten podstawowy system chłodzenia nie wystarcza. To faktycznie co to może się dziać w samochodzie ciągnącym np kemping. Tylko czemu przy samochodzie tej klasy takie buble się wypuszcza a żeby dołożyć taką kasę trzeba wyłożyć.:kwasny:

Jak to jest w podstawie? jeden wisko a drugi elektryczny? a po zmianie ma się 2 elektryczne?

Opublikowano

W wersjach na ciepłe kraje (nie wiem jakie ) sa oczywiscie 2 wentylatory elektryczne :wink:

Opublikowano

pewnie w Azerbejdżanie i Wschodniej Rumunii...

mała pomoc :wink:

Towbar preparation MY2010

Opublikowano
  • Autor

Wrclaguna zauważ że występują dwa wentylatory ale z jednym sterownikiem. A w przypadku doposażenia Audi daje dwa wentylatory i dwa sterowniki wentylatorów ....

Trzecia część dziadów

Opublikowano

W skład zestawu wchodzi :

8T0 055 204 E zestaw montazowy elementow elektrycznych

8T0 800 491 wzmocnienie poprzeczne

8T0 800 495 czop kulisty

8T0 860 845 zestaw naprawczy

8K0 121 207 A osłona wentylatorów

8K0 959 455 E wentylator elektryczny ze sterownikiem 400 W

8K0 959 455 F wentylator elektryczny 200W

8K0 959 501 C sterownik wentylatora chłodnicy cieczy chłodzacej

Opublikowano
  • Autor

Czy znacie kogoś z A4 b8 2.0 TDI kto ma hak fabrycznie lub założył hak do niego bez tych went?

Arek