Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana licznika a4 b5 problem...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w moim audi (98r 1.8t) jest licznik bez dodatkowych wskaźników. Dostałem od kumpla licznik z angola ze wskaźnikami. Ale teraz mam mały problem... sa inne kostki. Da się w ogóle założyć ten licznik do mnie? a może lepiej same wskaźniki przełożyć? może posiada ktoś schemat instalacji do obu liczników?

drugi problem jest taki ze nie działał mi od początku wyświetlacz temp. przełożyłem wyświetlacz z drugiego licznika(tu wtyczki takie same były) i nadal nie działa. posprawdzałem czy dochodzi jaki kolwiek prąd do tego wyświetlacza (na zapalonej stacyjce) i niestety nic nie dochodzi... ma może ktoś schemat jak to podłączyć?

2013_07_16_063.jpg

2013_07_16_064.jpg

2013_07_16_068.jpg

2013_07_16_069.jpg

Opublikowano

Jest w dziale warsztat jak przerobić te zegary:wink:

http://a4-klub.pl/audi-a4-b5-131/montaz-licznika-fis-259033/

Podłączenie masz takie same tylko nie podłączasz kostki od fis :wink:

A co do schematu wyświetlacza temperatury to mam taki schemat, dostałem go od kolegi pieciajek

KOSTKA DO MAŁEGO WYSWIETLACZA W LICZNIKU 96-98 CZERWONE PODSWIETLENIE

1 czarny/czerwony - + po stacyjce we wiazce na wyjsciu

do stacyjki airbag

2 puste

3 brazowy/zolty= tylko do 97rok(do czujnika temp. 2pin od czujnika

do masy)

4 siwy/zolty - do licznika nieb kostka pin 15, do klima-

tronic mała czarna pin5 (podświetlenie, ściemnia)

5 puste

6 brazowy - masa

7 biały/nieb= tylko do 97rok (nie wiem do czego)

8 brazowy/czarny - sygnał od skrzyni automat,tiptronic

9 puste

10 brazowy/zolty - klimatronic czerwona kostka pin 1

Opublikowano

Kolego możesz tego nie pochytać twój licznik jak rozumiem obecny to ten bez dodatkowych wskaźników a ten co chcesz podłączyć to tezn z dodatkowymi wskaźnikami??

Jeżeli się nie mylę to w twoim liczniku jest imo a w liczniku który chcesz założoyć nie ma imo tylko jest poza licznikiem bo to przedlift. były 3 rodzaje liczników różnice widać po zegarku

typ I dużo kreseczek (imo poza zegarami)

Typ II kreseczki na 6-12-3-9 imo w zegarach

TYP III to licznik z cyfrowym zegarkiem imo w zegarach

Ty chcesz zrobić jakby krok w stecz a jeżeli już chcesz to powinieneś przejeść na taki z dodatkowymi zegarami ale z timer taki jak u Ciebie albo cyfrowy bez kodowania imo się jednak nie obejdzie

Opublikowano

kolego ja mam immo na pewno w ecu bo wymieniałem ecu i musiałem immo przelutowac... dziś jeździłem autem bez licznika i normalnie jeździło wiec w liczniku immo nie ma. czyli ja mam swój licznik (bez dodatkowych wskaźnikow) po 1 lifcie. a ten co dostałem od kumpla jest starszy? przedliftowy?

Opublikowano

Tak,ten z anglika to jest przedlift.

Opublikowano

czyli musze zmienić kostki z 32 pinowych na te 26 pinowe i powinno wszystko chodzic? dobrze rozumiem ?

btw. a da się przełożyć same wskaźniki temp oil i ładowania do mojego licznika?

Opublikowano

Z tego co czytalem na forum to da się przełozyć same wskaźnika :) Ale trochę rezania jest :)