Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B8 1.8 TFSI na łańcuszku rozrządu. Kiedy i jak serwisować?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na opony dostajesz też dożywotnią gwarancję ;-)

Opublikowano
  • Autor

Jeśli element miałby być niezniszczalny (jest w ogóle coś takiego?), to nie mógłbyś go kupić w ASO jako część zamienną ;)

Opublikowano

No dobra, rozumiem, ale no spójrzcie na to tak - ja jestem z branży zabezpieczeń i przykładowo klient kupuje kamery - ma gwarancje sprzętową. Jeżeli ja mu robię instalacje to również ma gwarancje na instalacje, pod jednym warunkiem - że będą przeprowadzane okresowe konserwacje. Nie ma konserwacji nie ma gwarancji .

A tu producent twierdzi, że nie jest potrzebna konserwacja ( czyli sprawdzanie co jakiś czas rozrządu, a już na pewno wymiana ) tak więc wychodzi na to że ten element jest "niezniszczalny" i nie może ulec uszkodzeniu.

Więc wnioskuję, że wszelkie uszkodzenia tego elementu czy też pozostałych podsystemów ściśle związanych z rozrządem, serwis powinien usunąć bezpłatnie . Jeżeli akcje serwisowe obejmują samochodu po gwarancji ( jadę w poniedziałek na wymianę nastawnika rozrządu - bezpłatnie w ASO ) to również taka akcja powinna być przeprowadzona w przypadku uszkodzenia elementu który według nich nie ma prawa się popsuć .

Opublikowano

Moje dwa grosze. Jakiś czas temu na zakładzie mieliśmy dwa Passaty. Mamy podpisane umowy holowania z różnymi firmami.

Obydwa auta z 1.8TFSI to i pobiegłem obadać jak się prezentują. Jak się okazało obydwa to auta przedstawicieli handlowych. Obydwa około 2 lata na kołach. Jedno autko miało około 70, drugie około 90 tysięcy przebiegu. W jednym rozrząd przeskoczył na łańcuchu o "kilka oczek", w drugim łańcuch spadł (czy się zerwał, nie pamiętam dobrze). Generalnie zrozumiałem wtedy, że coś tu jest nie tak. Wujas ma VW T4 z nieśmiertelnym 2.5 TDi R6 (110km w serii zawirusowane na około 140). Auto ma już nalatane ponad "bańkę" i z łańcuchem nigdy nie było problemów.

Opublikowano
  • Autor

Więc wnioskuję, że wszelkie uszkodzenia tego elementu czy też pozostałych podsystemów ściśle związanych z rozrządem, serwis powinien usunąć bezpłatnie . Jeżeli akcje serwisowe obejmują samochodu po gwarancji ( jadę w poniedziałek na wymianę nastawnika rozrządu - bezpłatnie w ASO ) to również taka akcja powinna być przeprowadzona w przypadku uszkodzenia elementu który według nich nie ma prawa się popsuć .

No logicznie rzecz biorąc masz rację. Ale obawiam się, że Audi nie przekonasz, ani łatwo z nimi nie wygrasz w ewentualnym sądzie. Inaczej posypałyby się tysiące roszczeń w podobnych sprawach.

Opublikowano

No kurcze, właśnie i najprawdopodobniej zabiorę się za tą wymianę rozrządu, ale na pewno nie w ASO, bo za samo sprawdzenie powiedzieli mi 1600 zł . Nie chcę myśleć ile wezmą za wymianę :(

Po wymianie nastawnika wystosuję oficjalne zapytanie do Audi odnośnie rozrządu ( zrobiłbym to teraz, ale główny kontakt do Audi to Poznań Krańcowa, a właśnie tam jadę na zmianę nastawnika :) ) . Czy przewidują wymiany, jeżeli tak to kiedy, jeżeli nie to dlaczego itp . Zobaczymy co odpowiedzą . Może kiedyś komuś się to przyda . Dam znać jak dostanę odpowiedź .

Tak jeszcze dopytam Panowie - akcja wymiany nastawnika to po prostu wymiana napinacza tak ? Podejrzewam że tego dużego ? Czy tego przypominającego śrubę ?

Opublikowano

Napinacz to napinacz a nastawnik faz rozrządu to co innego, ja mam wpis w historii o wymianie 06H109257C oraz 06H103144J.

Opublikowano

Cześć,

Tak jak wcześniej wspominałem dzisiaj miałem zaplanowaną wymianę nastawnika rozrządu i jak się okazało tydzień zaczął się świetnie . Audi poinformowało mnie, że mam do wymiany rozrząd ( luźny łańcuch ) . Dla ciekawych, Audi zaproponowało mi wymianę za kwotę : 4950 zł .

Przyznam szczerze, że śmiech na sali :) Chcę go jak najszybciej wymienić, ale nie wiem na kiedy uda się ściągnąć klamoty i mechanik będzie miał czas .

Podpowiedzcie ( może bardziej uspokójcie ) - jeżeli jeździłem z tym cały czas i wszystko było ok, to chyba w ciągu kilku dni nic nie strzeli ?

Opublikowano

w każdym momencie może strzelić, przeskoczyć o ząbek odstawiaj jak najszybciej do mechanika

Opublikowano
  • Autor

Zobacz mój post - http://a4-klub.pl/index.php?/topic/329046-4096-z1;-czujpolozwalka-rozrzg40czujpolozwalu-korbg28/

Nie chciałbym Cię tutaj straszyć, ale na dobrą sprawę... nie znasz dnia ani godziny :facepalm:

Opublikowano

LiveCam a jaki masz obecnie przebieg ?

Czy masz dziwne dzwięki dochodzące z pokrywy rozrządu ? ..

Opublikowano

LiveCam a jaki masz obecnie przebieg ?

Czy masz dziwne dzwięki dochodzące z pokrywy rozrządu ? ..

Przebieg mam 150 tyś .

Nic nie słychać wszystko jest w normie. Dwóch mechaników patrzyło słuchało i też im nic nie wpadło w ucho .

Sprawę załatwię inaczej. Już się umówiłem z rzeczoznawcą PZM i zobaczymy co on powie, ale już z rozmowy wywnioskowałem, że to powinno być w gestii Audi, bo to oni odpowiadają za wadliwie funkcjonujące elementy .

Panowie jeszcze tak dopytam, bo sprawdzałem sobie jak wygląda cena rozrządu w zamienniku . Mam do wyboru rozrząd firmy FEBI albo FAI . Który lepszy ? Bo są naprawdę w zbliżonych cenach .

Rzeczoznawca wszystko fajnie, ale zadzwonił pod koniec dnia, że jednak nie będzie miał możliwości przyjazdu w tym tygodniu, więc chyba sobie temat z wojną odpuszczę bo mam tylko Audi, a potrzebuję auta na co dzień :/

Opublikowano

zadzwonił pod koniec dnia, że jednak nie będzie miał możliwości przyjazdu

Pewnie powiedziales ze zaplacisz mu z odszkodowania od Audi :decayed:

Opublikowano

Haha ... Nie no rzucił 5 stówek za ekspertyzę i w sumie sie zgodziłem . Nie wiem czy pogadał z kolegami i jednak za dużo zabawy jest przy tym czy jak . Ale no nie będę ryzykował do przyszłego tygodnia :)

Podchodząc juz do tematu na luzie to pewnie dlatego właśnie nie ma pozwów od ludzi na takie rzeczy bo nikt nie ma na to czasu albo środków .

Opublikowano

Nie wiem czy jest sens bawić się w zamienniki, ja napisałem do serwisu odnośnie ceny części rozrządu i dostałem taką odpowiedź:

1. Łańcuch główny 307 zł brutto i termin realizacji czas realizacji ok 2 dni

2. Ślizg od strony napinacza 63 zł brutto i czas realizacji ok 2 dni

3. Ślizg od strony prawej 41 zł brutto i czas realizacji ok 2 dni

4. Ślizg górny 36 zł brutto i czas realizacji ok 2 dni

5. Napinacz łańcucha 209 zł brutto i czas realizacji ok 2 dni

6. Łańcuch napędu pompy oleju 292 zł brutto i czas realizacji ok 2 dni

7. Ślizg prawy 36 zł brutto i czas realizacji ok 2 dni

8. Ślizg górny 36 zł brutto i czas realizacji ok 2 dni

9. Ślizg lewy 36 zł brutto i czas realizacji ok 2 dni

10. Napinacz łańcucha 209 zł brutto i czas realizacji ok 2 dni

11. Masa uszczelniająca pokrywę rozrządu 297 zł brutto i czas realizacji ok 2 dni

Napisz jaki koszt jest używając zamienników.

Opublikowano

Wiesz co klamoty w zamienniku wychodzą ok 1000-1100 . Ale w zamienniku mam 3 łańcuchy i zębatkę .

7yi8qqsv.jpg

Nagrałem dzisiaj prace mojego silnika wiem, że nagranie z telefonu to nei to co stanąć koło samochodu, ale podpowiedzcie czy już słychać łańcuch . Bo ja mam teraz taki mętlik w głowie, że już nawet Chopina tam słyszę :(

Opublikowano
  • Autor

Ja tam się nie znam, ale podobno łańcuch najlepiej osłuchać rano, na zimnym silniku, kilka sekund po odpaleniu. Najlepiej, jakbyś Ty słuchał, a ktos inny odpalał auto.

Opublikowano

Widzę, że masz ten sam silnik. Nasłuchiwałeś kiedyś ? Czymś się różni od mojego ?

Opublikowano

Widzę, że masz ten sam silnik. Nasłuchiwałeś kiedyś ? Czymś się różni od mojego ?

kolego, kupileś sobie B8, tania napewno nie była a srasz o rozrząd jakby to był majątek jak stąd do Szczecina

weź sie w garść, wymień ten rozrząd jeździ spokojnie i przestań juz truć dupe, oh god :facepalm:

Opublikowano

Heh.... jak widać optymistów nie brak :)

Nie rozchodzi się tu o monetę ( choć jestem złotówa Poznańska ) , ale o czas i informacje . Rozmawiałem już z piątką mechaników i każdy ma inną teorie . Tak więc chcę to rozwiązać możliwie jak najlepiej techniczne, a i przy okazji ekonomicznie, bo za zaoszczędzoną kasę wolę sobie coś jeszcze pogrzebać przy autku :)