tipion_winith Opublikowano 31 Lipca 2013 Opublikowano 31 Lipca 2013 Witam. Do jakiegos czasu nigdy podczas jazdy nigdy silnik nie mial 90 stopni tylko ok.70. do tempreatury 90 stopni dochodzil tylko podczas postoju. Teraz zauwazylem ze jesli podczas jazdy nie zatrzymuje sie nie stoje w korkach i temp nie dojdzie do 90 to jest nizsza, natomiast gdy postoje kilka chwil w korku temperatura skacze do 90 tak jak wczesniej jednak po wznowieniu jazdy juz nie opada. Zdarza sie ze jak zatrzymam sie na chwile przy temp 90 stopni wskazowka spada na chwile po czym znow wraca na 90 stopni. Czy ktos mial taki problem? Chodzi o silnik 1.8 benzyna 125km. Pozdrawiam
darko Opublikowano 31 Lipca 2013 Opublikowano 31 Lipca 2013 odpal auto i przytrzymaj je trochę na obrotach i zobacz czy nie robi się ciepła chłodnica,jeśli się robi to termostat do wymiany a jeśli jest chłodna to warto by sprawdzić czujnik temp. z tyłu silnika przy ścianie grodziowej,ten który jest w króćcu-cztero pinowy
tipion_winith Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Opublikowano 31 Lipca 2013 przytrzymac na obrotach czy po prostu poczekac az nagrzeje sie do 90 na postoju na wonych obrotach? Czy chlodnica nie powinna robic sie dopiero ciepla gdy termostat sie otworzy czyli przy temperaturze powyzej 90 stopni? ---------- Post dopisany at 17:44 ---------- Poprzedni post napisany at 17:42 ---------- poza tym wydaje mi sie ze jesli termostat bylby otwarty caly czas wtedy temperatura powinna byc wlasnie caly czas nizsza poniewaz plyn chlodzacy puszczony jest w duzy obieg a nie tylko maly? ---------- Post dopisany at 18:02 ---------- Poprzedni post napisany at 17:44 ---------- odpalilem teraz auto. Teraz akurat nie nagrzal sie silnik jeszcze do 90 stopni a chlodnica robi sie ciepla wiec jakby termostat otwarty?
darko Opublikowano 31 Lipca 2013 Opublikowano 31 Lipca 2013 jeśli chłodnica robi się ciepła w czasie pracy silnika na wolnych w miarę nagrzewania się silnika to ewidentnie termostat jest cały czas otwarty,temp. przy tej pogodzie nie zawsze musi być niższa,odpalasz auto i już masz ze trzydzieści stopni
tipion_winith Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Na tych upałach silnik przy odpaleniu ma raczej 50 stopni:P W cieniu dzisiaj 36 bylo:)) Chyba to jest przyczyna dziwnych temperatur w moim aucie. Straszne upały. Dlatego jak dojdzie do 90 to juz nie opada bo powietrze za gorace. Pozdrawiam
konus Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 bo ona ma dojść do 90 i nie spadać nawet przy -30 w zimie ma tyle wskazywać. jak jest inaczej to zmieniaj termostat bo w zimie Ci pazury zamarzną w aucie i będzie Ci palił ile będzie chciał .
tipion_winith Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Od zawsze byly takie temp w moim aucie i zadnych problemow z ogrzewaniem. Moja dziewczyna ma audi a3 1.6 benzyna i temperatury zachowuja sie tak samo po wymianie u niej termostatu i czujnika temperatury na nowy czyli podczas jazdy 70-80 stopni a 90 tylko na postoju lub w korku. Uwazacie ze silnik majacy optymalna temperatura podczas jazdy ok 75 stopni nie jest wystarczajace do poprawnej pracy nagrzewnicy? Jednak jest. W zime auto szybciutko sie nagrzewa.
konus Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 optymalna temp. to jest właśnie 90 stopni. może ktoś wam wciska termostaty co się otwierają przy 70 stopniach a dobija do 90 w korku bo wiskoza dopiero się załącza przy 90. tak czy siak im silnik lepiej nagrzany to lepiej znosi pałowanie i może nawet mniej palić takie moje zdanie. u mnie jest cały czas idealnie 90 i tylko raz zdarzyło się że dobiło do 95 jak stałem dwie godziny w korku i miałem mało płynu.
POWER-KRIS Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Jest było i będzie 90 jak nie jest to coś spaprane koniec kropka. Sony Xperia E dual Tapatalk 4
Grzesiek1985 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 zacznij od wymiany termostatu:wink:
Rekomendowane odpowiedzi