Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prośba o analizę logów 1,9 TDI AWX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Panowie problem - autko ciągnie dopiero od 2200 obrotów i przy 2800obr/min już moc słabnie. od około 3000ob/min na sekunde załapie moc i znów zamuła. Przy niskich temperaturach wydaje się być lepiej ale też szału nie ma. Turba nie odłącza całkiem tylko czuć że nagle cięgnie o wiele słabiej. Dziś logi robione przy upałach 32 stopnie C :wink: Intercooler czyściutki, więc nie jest winowajcą. Sztanga turba wydaje się pracować dość lekko. Przed robieniem logów zczytałem błędy i to wyszkoczyło:

VCDS-Lite Version: Release 1.2

Sunday, 04 August 2013, 12:29:51.

Control Module Part Number: 038 906 019 CG

Component and/or Version: 1,9l R4 EDC G000SG 1366

Software Coding: 00002

Work Shop Code: WSC 63351

VCID: 5ECF1D7BC92F

Additional Info: WAUZZZ8EZ1A038306 AUZ6Z0A0019504

4 Faults Found:

17964 - Charge Pressure Control: Negative Deviation

P1556 - 35-00 - -

17564 - Shareware Version. To Decode all DTCs

P1156 - 35-00 - Please Register/Activate

17569 - Shareware Version. To Decode all DTCs

P1161 - 35-00 - Please Register/Activate

17996 - Engine Mount Solenoid Valves (N144/N145): Open Circuit

P1588 - 35-10 - - - Intermittent

Po skasowaniu i przegonieniu auta pozostał tylko błąd poduszki silnika a tez o przeładowaniu zgasł.

Bardzo proszę o zerknięcie w logi.

Przepraszam za naciupciane małe fotki ale nie mogłem powiększyć, mam nadzieje że da sie z tego coś wyczytać... Dzięki i pozdrawiam :hi: Dynamiczne są normalnej wielkości.

Static Basic

zvzq.jpg

zvzq.jpg

0ts5.jpg

Statyczne

zlob.jpg

hke6.jpg

rx84.jpg

9ra.jpg

p18i.jpg

6wpq.jpg

yzpi.jpg

Dynamiczne

kdmt.jpg

v0ym.jpg

o78c.jpg

5qav.jpg

ri2l.jpg

jeiv.jpg

a1f7.jpg

50hq.jpg

---------- Post dopisany 05-08-2013 at 11:34 ---------- Poprzedni post napisany 04-08-2013 at 17:33 ----------

Panowie nie da się nic z tego wyczytać??:(

Opublikowano

egr nie działa do sprawdzenia czy jest czysty i jest zamknięty, do sprawdzenia układ podciśnienia , pedał gazu nie miałeś na max (010,4) więc logi nie są miarodajne , katalizator masz?

Opublikowano
  • Autor

EGR zaślepiony, kata mam. Oki postaram się poprawić logi

---------- Post dopisany at 13:25 ---------- Poprzedni post napisany at 13:18 ----------

do sprawdzenia układ podciśnienia ,
mowa tu o N75 i przewodach??
Opublikowano

turbo nad wyraz ładnie chodzi,przepływka złom.wymien filtr powietrza podmien przeplywke i sprawdz rure filtr powietrza-turbo.Ale nie spotkalem sie tam z dziura jeszcze.

Opublikowano
  • Autor

Filtr powietrza zmieniany dwa miesiące temu. dolot rozbierałem cały bo właśnie szukałem dziury i wszystko szczelne. f*ck nie mam skąd podmienić przepływki ;/ a koszt nowej nie mały :facepalm: i pewnie tylko Ori brać??

Opublikowano

koszt nie jest jakis straszny.

Opublikowano
Filtr powietrza zmieniany dwa miesiące temu. dolot rozbierałem cały bo właśnie szukałem dziury i wszystko szczelne. f*ck nie mam skąd podmienić przepływki ;/ a koszt nowej nie mały :facepalm: i pewnie tylko Ori brać??

Przepływomierz w InterCars za niespełna 600zł :wink:. Do sprawdzenia napinacz hydrauliczny rozrządu - w dynamicznym 004 za bardzo skacze kąt synchronizacji. Logi zamieszczaj po przez stronkę : VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM.

Opublikowano
  • Autor

Przepływka podmieniona i to samo ;/ jak teraz jest chłodniej to ciągnie od 1800 obr. to już mnie satysfakcjonuje ale przy około 3000obr już są przerwy w doładowaniu. Tak jakby chciał jechać a nie jedzie...

Oki nastepnym razem skorzystam z tej stronki. Dzięki.

Opublikowano

Przeplywka zmieniona na nową rozumie ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Przepływka kupiona nowa Pierburg + nowy N75 profilaktycznie tez Pierburg i rezultaty? Auto ciągnie już dobrze powyżej 3 tys. obr/min. Po zmianie biegu na wyższy często z 1700 obr/min już jest muł. Zauważyłem ze jeśli złapie muła przy powiedzmy 1700 obr/min wystarczy ze zdejmę nogę z gazu i dam gaz jeszcze raz i już się ładnie zbierze. Jestem prawie pewien że to coś z podciśnieniem. Mierzyłem przy pompie i zaraz za pompą pokazuje po odpaleniu auta po jakichś 4-5 sekundach około -0,9 - -1bar. Powinno od razu nabić tyle czy jest oki? Przy sztandze turbo pokazuje około -0,5.

Martwi mnie jeszcze to że jak auto postoi ponad godzinę pedał hamulca robi się twardy, po odpaleniu natychmiast mięknie, dziś kupie dodatkowy zaworek zwrotny i założę przy serwie na przewodzie zobaczymy czy coś pomoże.

Panowie jakieś pomysły?

---------- Post dopisany at 17:22 ---------- Poprzedni post napisany at 13:59 ----------

Dziś jeszcze raz podpięty Vacuometr i zaraz za Vacu podciśnienie w granicach -1 po podpięciu samego Vacuometra. A gdy już wepne zegar za pomocą trójnika w instalacje wskazuje niecałe -0,8. Natomiast dziwny przypadek jest przy samej turbinie. po wpięciu w instalację wskazówka skacze od -0,5 do -0,75. Przejrzałem wszystkie przewody, i są szczelne. Obok N18 jest taki mały zaworek z kostką elektryczną. Jak dmuchne w wężyk co idzie to gruszki turba to z tego zaworka ucieka powietrze. Musi tak być?

Opublikowano

Ten zaworek to n 2xx coś tam powinien być zamknięty. Otwiera się w momencie gaszenia i zamyka klapę gaszącą n18 to egr a n75 turbo.

Sony Xperia Tapatalk 4

Opublikowano

Każdy log konkretnej grupy jest robiony osobno (rozumiem - takie zalecenie). Nie zdziwiłbym się jednak, że przepływka mierzy prawidłowo a jej niskie wskazania są spowodowane w logach akurat sporadycznym niedoładowaniem turbo co potwierdza błąd 17964 - niedoładowanie. Błąd otwartego obwodu czujnika G71 i G72 czyli 17564 i 17569 został spowodowany najprawdopodobniej wcześniejszym odłączeniem wtyczki od tych czujników (obydwa w jednej obudowie więc i jedna wtyczka) więc nie ma się co dziwić, że nie powrócił. Błąd 17964 też od razu nie powróci a jedynie wtedy kiedy rzeczywiste ciśnienie turbo będzie znowu grubo poniżej wartości zadanej podczas dalszej jazy samochodem. Jednym słowem - zupełnie o czym innym świadczą logi dynamiczne grupy 011 a co innego błąd niedoładowania. Bardziej jednak w tej sytuacji optowałbym za zlogowaniem dynamicznym dwóch grup jednocześnie i to kilkakrotnie a najlepiej jak czuć wyraźny spadek dynamiki silnika mimo jeszcze braku aktywnego trybu awaryjnego a mianowicie (jak to zawsze polecam) 003 z 011 i 008 z 010. Pozwoli to jednoznacznie ustalić czy faktycznie przepływka niedomaga czy akurat wtedy turbo miało niedoładowanie. Ponadto przy tego typu błędzie (jeśli porównać to z logiem dynamicznym 011) powiedziałbym, że spadki podciśnienia w układzie następują sporadycznie i nie są trwałe. Miałem podobny przypadek kiedy koledze z forum Passata identycznie zachowywał się Passat z silnikiem 100 KM AVB - raz szedł prawidłowo a raz miał muła i nie miał dynamiki od samego odpalenia silnika - winowajca - przypalony od temperatury (nie gumowy wężyk podciśnienia ten w oplocie) tylko ten plastikowy (kapilara łącząca króciec na wężu pomiędzy serwem hamulców a pompą tandemową z gumowym wężykiem idącym na N75 i N239 od klapy gaszącej, zaraz przy przegrodzie czołowej). W pewnych warunkach przypalone miejsce dotykało do innych elementów komory silnika i jego osprzętu co powodowało, że nieszczelność zanikała a w innych kapilara odstawała na tyle by przez nieszczelniość w niej zasysała sporą ilość powietrza o ciśnieniu atmosferycznym i niedoładowanie gotowe. W tej sytuacji proponuję sprawdzenie nie tylko samych wężyków gumowych układu podciśnienia ale i również tych plastikowych kapilar je łączących.