Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szyby atermiczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchajcie !!!!

Czy ktoś z forumowiczów wymieniał w swojej B6 zwykłe szyby na szyby atermiczne i czy w ogóle coś takiego jest możliwe do zrobienia?? Pytam, bo sam zastanawiam się nad taką zmianą i tylko nie wiem czy jest możliwa....:eusathink: szukałem na forum wątków na ten temat ale nic nie znalazłem, więc jeśliby ktoś natknął się na taki wątek to proszę o podesłanie :wink:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Trochę się podepnę do tematu - jak wymienić te szyby boczne w bagażniku. Trzeba je wycinać, czy są przekręcone?

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Trochę się podepnę do tematu - jak wymienić te szyby boczne w bagażniku. Trzeba je wycinać, czy są przekręcone?

Pozdrawiam

boczne są wklejane, trzeba wycinać

Opublikowano

Dam radę zrobić to sam, czy trzeba się udać do specjalisty (chodzi mi o wycięcie - z wklejeniem podjadę do warsztatu) ?

Co z Anteną, trzeba na coś szczególnie zwrócić uwagę?

Opublikowano

Płacisz za wstawienie i wycinkę od razu więc po co się samemu męczyć.

Taniej i tak nie policzą jeśli przyjedziesz bez szyby.

A jak nigdy tego nie robiłeś to tylko zrobisz w aucie więcej szkód niż pożytku.

Opublikowano
Słuchajcie !!!!

Czy ktoś z forumowiczów wymieniał w swojej B6 zwykłe szyby na szyby atermiczne i czy w ogóle coś takiego jest możliwe do zrobienia?? Pytam, bo sam zastanawiam się nad taką zmianą i tylko nie wiem czy jest możliwa....:eusathink: szukałem na forum wątków na ten temat ale nic nie znalazłem, więc jeśliby ktoś natknął się na taki wątek to proszę o podesłanie :wink:

jakie to są atermiczne w przypadku Audi? bo do tej pory wydawało mi się, że szyby atermiczne charakteryzowały się zielonkawym (bądź niebieskawym w zależności od marki) zabarwieniem szkła ograniczając przepuszczalność promieni słonecznych. Przyznam, że innych w Audi do tej pory nie widziałem a zwykłe szyby jakie mam w innym samochodzie są po prostu przeźroczyste bez ściemnienia.

Opublikowano

Spójrz pod słońce przez boczne szyby - widać zielony odcień :wink:

Opublikowano
Płacisz za wstawienie i wycinkę od razu więc po co się samemu męczyć.

Taniej i tak nie policzą jeśli przyjedziesz bez szyby.

A jak nigdy tego nie robiłeś to tylko zrobisz w aucie więcej szkód niż pożytku.

Słuszna uwaga, ale szrota nie zaciągnę do warsztatu, stąd moje pytanie. W swojej nie zamierzam tego robić sam.

Opublikowano
  • Autor
Słuchajcie !!!!

jakie to są atermiczne w przypadku Audi? bo do tej pory wydawało mi się, że szyby atermiczne charakteryzowały się zielonkawym (bądź niebieskawym w zależności od marki) zabarwieniem szkła ograniczając przepuszczalność promieni słonecznych. Przyznam, że innych w Audi do tej pory nie widziałem a zwykłe szyby jakie mam w innym samochodzie są po prostu przeźroczyste bez ściemnienia.

No to są te zielonkawe, dorwałem jakiś czas temu, pisałem z kolesiem to mówił że one są podwójnie sklejane i są grubsze od normalnych i spodobał mi się taki bajer więc postanowiłem zapytać na forum czy skoro są grubsze to i pewnie cięższe i w związku z tym czy trzeba mieć do tego jakieś specjalne silniczki?? :eusathink:

---------- Post dopisany at 08:07 ---------- Poprzedni post napisany at 08:06 ----------

ja mam zwykłe przezroczyste :kwasny:

Opublikowano

jesli nie musicie ruszac tylnych szyb w avancie to nie wycinajcie bo to poczatek sporych problemow.Przy wycinaniu czesto uszkadza sie powloke lakiernicza zaraz pod ramka czego nie widac golym okiem.Po pol roku bedzie rdza i wycinanie szyby na nowo + lakierowanie blotnika.Nie mowie ze tak sie napewno stanie ale widzialem kilka takich b6 ktory mialy wymieniane tyle boczne szyby.Szkoda robic sobie problem.

Opublikowano
  • Autor

ja mam akurat sedana, no ale te trójkąciki też są

Opublikowano
jesli nie musicie ruszac tylnych szyb w avancie to nie wycinajcie bo to poczatek sporych problemow.Przy wycinaniu czesto uszkadza sie powloke lakiernicza zaraz pod ramka czego nie widac golym okiem.Po pol roku bedzie rdza i wycinanie szyby na nowo + lakierowanie blotnika.Nie mowie ze tak sie napewno stanie ale widzialem kilka takich b6 ktory mialy wymieniane tyle boczne szyby.Szkoda robic sobie problem.

U mnie boczne wycinane były z racji wymiany pakietu chrom na pakiet czerń. Tak jak piszesz warto się 5 razy zastanowić czy tego chcemy i w miare możliwości być przy takiej wymianie. Dodam, że szybiarz u którego dokonywałem wymiany (15 lat praktyki) nie chciał się podjąć tematu z racji braku odpowiedniego sprzętu. Jak twierdził tylko serwis Audi posiada specjalne narzędzia do bezproblemowej wymiany tychże szyb. Udało się namierzyć gościa z kwalifikacjami serwisu Audi, który zgodził się przyjechać "po godzinach" i dokonać wymiany.

Samo wycinanie mimo, że wymaga 2 osób i chirurgicznej precyzji to i tak pikuś bo najgorsze jest ustawienie wklejonych już szyb tak żeby zgrać ją idealnie z górną listwą ozdobną, dolnym poszyciem blachy i względem słupka C. Na to wszystko od momentu wklejenia mamy 15minut, potem klej chwyta i po zawodach