Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

I Lift i dziwna sprawa z halogenami.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie sprawa jest taka, że w mojej B5 z 1997 roku są lampy boscha z przeciwmgłowymi w środku ale w kokpicie nie ma włącznika do nich żadnego tzn. jest jeden ale do tylnego tylko. Z wtyczki wychodzi ładny przewodzik ale wchodzi w oplot razem z innymi i w ogóle ciężko prześledzić którędy ta cała wiązka idzie. Obiło mi się o uszy, że w roczniku 1997 powinna już być kompletna wiązka. Wyjąłem plastikową zaślepkę która siedzi w miejscu gdzie powinien być włącznik i niestety pusto tam. Wiadomo mi jedynie tyle, że nie zapalają się razem z tylnym.

Powiedzcie mi o co w tym wszystkim chodzi bo od wiosny obiecuję sobie, że coś w tej sprawie zrobię a nie mogę się zmobilizować :)

Opublikowano

A lamp ktoś nie zmieniał?

Pewnie brakuje wiązki od słupka A do konsoli środkowej (przycisku).

Sprawdź w słupku A czy jest wpięta wiązka, schemat elektryczny się kłania :wink:

Opublikowano
  • Autor

Nie no, po I lifcie to chyba wszędzie montowali te bosche. Fakt bez schematu się raczej nie obędzie bo tych przewodów tam jest, że hoho :) Spróbuję poszukać na forum i dam znać ale jak ktoś ma jakieś przydatne wskazówki to prosiłbym pisać bo nie dają mi spokoju te światła :) Dziś próbowałem prześledzić gdzie lecą przewody od lamp ale mój trop się urwał po 20 cm :facepalm: bo cała wiązka wchodzi sobie ładnie pod blachę od błotnika :grin: Póki co w międzyczasie będę rezał prawe tylne przeciwmgłowe ale to pikuś w porównaniu do tego :)

---------- Post dopisany at 00:57 ---------- Poprzedni post napisany at 00:45 ----------

Znalazłem schemat, na dolnej części schematu widać te światełka jako fog lights do których dochodzą biało-zielone przewody a dalej to już muszę rozpracować :) Liczę na waszą pomoc :)

http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/schemat-elektryczny-swiatel-przeciwmgielny-1608/

Opublikowano

nie ma czegos takiego jak 1 lift! jest przedlift i polift ! mam auto z 95 i tez sa lampy Boscha z halogenami w srodku tak ze u ciebie to mogł być jakiś przeszczep

Opublikowano

A właśnie, że jest I jak i II lift. Polecam lekturę wątku http://a4-klub.pl/showthread.php?t=2292

Opublikowano

wiem ,wiem ! ale tego 1 liftu to nawet nie uważam!.

Opublikowano
  • Autor

Dobra Panowie, schemat elektryczny obcykany na cacy, pytanie teraz jeśli ktoś wie w którym miejscu mógłbym ewentualnie szukać wiązki idącej od lamp, bo domniemam, że tam też spotkam przewód od halogenów skoro wchodzą razem w jeden oplot. Patrząc na schemat według mnie powinno się wyśledzić dokąd idą przewody od bezpieczników 18,19,20 lub 21. Idąc ich tropem powinienem wyśledzić w którym miejscu wiązka lamp wchodzi w kabinę. Wiem, że to wszystko jest czysto teoretyczne na razie bo raz nie mam siły a raz nie mam czasu żeby zwyczajnie pójść to sprawdzić, poza tym lubię wiedzieć za co się biorę zanim się za to zabiorę :) Potrzebuję tylko potwierdzenia czy dobrze myślę bo prawdopodobnie od wtorku coś zacznę działać :wink:

Opublikowano

Zobacz czy na lewym słupku (przy nogach kierowcy) na złączu 10 stykowym czerwonym lub jasnoróżowym jest kabel biało-zielony, a na prawym słupku złączu 6 stykowym żółtym lub czerwonym ten sam kolor kabla. Pewności 100% nie mam, ale ten kabel powinien być od lamp przeciwmgielnych. Na schemacie jest jeszcze przekaźnik który wyłącza te żarówki gdy włączymy długie.

Opublikowano
wiem ,wiem ! ale tego 1 liftu to nawet nie uważam!.

:facepalm:

Kolego, zarzuć sobie poliftowe lampy powyżej 1999 i problem się rozwiąże, a i ładniej będzie :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dziś się w końcu zebrałem, żeby to wszystko poskładać do kupy, teoretycznie udało mi się ale tylko na jedną lampę po stronie kierowcy. Wtyczka drugiej lampy nie miała w ogóle wyprowadzonego przewodu, były tylko cztery a nie pięć jak w tej pierwszej ba, nawet we wtyczce nie było blaszki tylko sam otwór więc nawet nie zaglądałem pod słupek A. Przyznam szczerze, że zdziwiłem się nielicho :) Z wtyczki szły jakieś dwa biało-żółte przewody i to by się zgadzało oraz jeszcze dwa z tym, że kolorów nie pamiętam ale biało-zielonego przysięgam, że nie było :) Panowie, da się kupić gdzieś taką blaszkę czy muszę zaopatrzyć się we wtyczkę używkę i przełożyć toto do mojej ? Chodzi mi o to, żeby złapać kontakt z gniazda lampy a przewód to ja sobie poprowadzę po swojemu :)

---------- Post dopisany 28-08-2013 at 21:45 ---------- Poprzedni post napisany 23-08-2013 at 22:46 ----------

Dzięki badyl666 sporo mi pomogłeś dzięki temu wszystko zrobione na cacy :wink: w dokończeniu prac pomógł zakup używanej wtyczki za 5zł :decayed: i przełożenie jednego pina do tej mojej co jest bajecznie proste w przeciwieństwie do wyjmowania blaszek z kostki od włącznika :wink: potem przeciągnięcie przewodu do drugiej lampy coby się nie męczyć z przeprowadzaniem do słupka A :) i to na tyle :banan: