Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Wymiana lamp na zespolone - pytania i wątpliwości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po długim namyśle nadeszła pora wymiany lamp na zespolone. Zastanawiałem się nad angel eyes, ale postawiłem na Audi i zakładam standardowe soczewki. Przejrzałem forum, przeczytałem dziesiątki postów ale nadal mam kilka pytań i wątpliwości. Wiem że wiele rzeczy było wyjaśnionych ale w ogromie tematów, które są porozrzucane po forum się gubię. Dlatego założyłem tego topica. I mam prośbę o niepisanie w stylu: to już było. Poprostu chcę mieć wszystko w jednym miejscu jak już dojdzaie do liftingu mojej niunii :> I stąd moje pytania:

1. Używane Valeo czy nowe Depo ? Tu mam duzy dylemat. Jakoś nie moge się zdecydować. Jak jest z jakością Depo ? Na forum zdania są podzielone. Jak z wiekiem wygląda sprawa z Depo ? Co będzie się lepiej prezentowało w aucie: używana ale oryginalna lampa Valeo czy nówka ale zamiennik Depo ? Macie jakieś sklepy internetowe godne polecenia ?

2. Z tego co wyczytałem to potrzeba do takiej zamiany: lampy, silniczki, kostki z ASO, piny z wtyczek ISO. Pomijam brzeszczot, taśmę izolacyjną, termokurcze, itd. Coś jeszcze jest potrzebne ? Same kostki to tylko obudowy i dlatego potrzeba piny do nich ?

3. Jakie żarówki podchodzą do soczewek ? W samochodzie mam valeo na H4, a także będę musiał zakupić jeszcze żarówki. I teraz pytanie: czy moglibyście mi wymienić oznaczenia żarówek jakie są stosowane w tych lampach (postojówki, mijania, drogowe, kierunki) ?

4. Jako że mam stare Valeo, a nie Boscha to chyba schemat damosa nie podejdzie. Dlatego ma ktoś może gotowy schemat dla Valeo żeby się nie bawić ? Ale to mniej istotne bo z tym sobie poradzę. W końcu mam wiele z elektrycznością do czynienia :>

Jak narazie to tyle z mojej strony. Prosiłbym o nie usuwanie tematu bo już to było na forum. Będzie mi on przydatny do pytania przy wymianie. Potem może zostać wygaszony :wink4:

Opublikowano

Jasne że na forum jest masa na ten temat :wink4: Ale kto pyta nie błądzi :naughty: Ja właśnie jestem świerzo po wymianie lampek :kox: Powiem tylko tyle: efekt jest zajekuźwabisty :kox:

1. To już zależy od Ciebie czy wolisz zapłacić podobne pieniądze za używane ori Valeo często w różnym stanie czy dać 450 zeta za nówki sztuki depo... Ja kupiłem Valeo w średnim stanie, ale wydaje mi się że doprowadziłem je do stanu dość dobrego. Dla porównania pokażę Ci fotki mojego autka po wymianie (ori Valeo) i autko kolegi bulikinga (nówki depo)

- moje: http://www.a4-klub.pl/smf/b5_afn_sreberko_z_klekocikiem_nowe_oczka_d-t9502.0.html

(jak chcesz to dokładniejsze fotki podeślę Ci na PW :wink4: ale też z komórki)

- autko kolegi bulikinga: http://www.a4-klub.pl/smf/b5_afn_nowe_fotki_z_depo_str_2-t29693.0.html

2. Przyda się jeszcze coś do zabezpieczenia blachy: ja kupiłem podkład w sprayu (16 zł.) plus możesz pomazać to jakimś lakierem :wink4: Kostki są same a piny tak jak mówisz :wink4: A i przyda Ci się czas, bo trochę czasu to zajmuje :decayed: Możesz też kupić diody do postojówek i chromowane żarówki do kierunków :naughty::tongue4:

3. Mijania (soczewka) H7, drogowe H7, postojówki W5W (chyba :mysli: ), kirunki - kierunki wsadzisz do lamp razem ze starą kostką :good: Nie trzeba ciąć kabla, pasuje stara kostka i tym samym żarówka :naughty:

4. ... miałem lampy Boscha :tongue4: :>

Miłego rezania :good: Powiem Ci że teraz jeździ mi się duuużo przyjemniej :> , lampki są super i ludzie zauważają różnicę (nawet moja 93-letnia babcia zauważyła :kox: ) Lampki robią robotę a do tego xenonik i bajeczki :kox::cool1: Powodzenia! (Jak już wszystko kupisz to nie rób sumy wydatków bo się wystraszysz :gwizdanie: )

Opublikowano

2. Jak możesz to podeślij mi linki do diód i do tych kierunków. No i masz zdjęcia jak wygląda to na aucie ?

3. Czyli mam rozumieć że do jednej lampy zakładam H7 na mijania, drugie H7 na długie i W5W na postój ?

Opublikowano

Te żarówki do kierunków chromowe są ok nie odbijają sie na zółto jak standardowe.

Tylko radze podejść do jakiegoś sklepu z częściami samochodowymi tam też takie kupisz. Ja kupiłem dziś takie same za 8 zł komplet a na allegro 16 zł komplet + 14 zł przesyłka czyli 30 zł :shocked:

Opublikowano

Te żarówki do kierunków chromowe są ok nie odbijają sie na zółto jak standardowe.

Tylko radze podejść do jakiegoś sklepu z częściami samochodowymi tam też takie kupisz. Ja kupiłem dziś takie same za 8 zł komplet a na allegro 16 zł komplet + 14 zł przesyłka czyli 30 zł :shocked:

Jasne ja pytałem u mnie w sklepie to mi powiedzieli ok. 20 zeta za sztukę :shocked::blink::wallbash: złodzieje :rant: :ranting1:

dsz33 może kupisz mi w swoim sklepie i prześlesz? :wink4: kasę przeleję Ci na konto :gwizdanie:

Opublikowano

Wysyłać mi się nie chce lecieć na poczte :tongue4: ale możliwe (nie na pewno) że około 5 serpnia bede pomykał na Gdynie przez Lublin więc jakby co to mógłbym Ci je po drodze podać :wink4:

Opublikowano

Już kupiłem żarówki do kierunków :naughty: 7 zeta komplet czyli 3,5 za sztukę :> to nie 20 za sztukę jak w poprzednim sklepie :ranting1:

dsz33 dzięki za dobre chęci już nie trzeba :>

Opublikowano

Spoko :)

Kupiłeś jeszcze taniej odemnie :naughty:

Tamte po 20 może były pokryte złotem a nie chromem :P

Opublikowano

Te Depo bulikinga to nie sa zamienniki tylko jakas inna konstrukcja (ringi czy cos w tym stylu). ja <A HREF="http://www.a4-klub.pl/smf/b5_reflektory_zespolone_po_ii_lifcie_rezanie_i_montaz-t15032.0.html">wymieniłem</A> ponad rok temu na soczewki. Kupilem Depo i jestem bardzo zadowolony.

Opublikowano

Te Depo bulikinga to nie sa zamienniki tylko jakas inna konstrukcja (ringi czy cos w tym stylu). ja <A HREF="http://www.a4-klub.pl/smf/b5_reflektory_zespolone_po_ii_lifcie_rezanie_i_montaz-t15032.0.html">wymieniłem</A> ponad rok temu na soczewki. Kupilem Depo i jestem bardzo zadowolony.

Nie masz racji :no: Kolega bulikinga zmienił stare ringi które ma na fotkach na początku tematu o swoim autku na zespolone DEPO :good: Fotki w pierwszym poście na dole w temacie o jego autku :wink4: Ma takie same jak Twoje Depo :good:

Opublikowano

Witam.JA mam wymienione na zespolone depo narazie nienarzekam lampki nawet niezle wygladaja,nieparują ale zobaczymy jak to bedzie zimą.Kupywałem z http://www.tuning-tec.pl. Kostki z aso tak jak pisałes sa puste musisz dokupic piny i tez kupilem kostki iso wyciagnalem i podeszly bez problemu.Co do schematu Damosa to ja z niego korzystałem i sprawdził sie super a tez mialem stare lampy valeo(pierwsza wtyczke jak podłaczalem to sprawdzalem na wszelki wypadek prubówką czy dany kabelek jest faktycznie tym kabelkiem co na schemacie) Żarówki bedziesz musial dokupic do soczewek i do długich H7 postojówki są takie same jak w starych.Jak bys chcial cos jeszcze wiedziec to pytaj na PW.pozdro

Opublikowano

Koledzy mam pytanko może troche głupie no ale...

Czym mam regulować żeby ustawić lampy tak aby mi lampy równo świeciły ?? Bo teraz jedna świeci mi dalej a druga bliżej :/

Lampy dopasowałem do blach sobie i da sie zrobić żeby np samą soczewką regulować w góre i dół ??

Lampki DEPO zespolone mam.

Z góry dzieki za pomoc :)

Opublikowano

Koledzy mam pytanko może troche głupie no ale...

Czym mam regulować żeby ustawić lampy tak aby mi lampy równo świeciły ?? Bo teraz jedna świeci mi dalej a druga bliżej :/

Lampy dopasowałem do blach sobie i da sie zrobić żeby np samą soczewką regulować w góre i dół ??

Lampki DEPO zespolone mam.

Z góry dzieki za pomoc :)

musisz na regulacje na przeglad pojechac.

Opublikowano

No wiem wiem ża na przegląd ale chciałbym wiedzieć czym sie to reguluje ? :gwizdanie:

Opublikowano

No wiem wiem ża na przegląd ale chciałbym wiedzieć czym sie to reguluje ? :gwizdanie:

Tym: ale tylko nie wiem dokładnie którym się kręci żeby cały wkład ładnie szedł, ale chyba tym brzegowym, znaczy od strony kierunków... :decayed: To jest lampa Valeo ale w depo chyba tak samo jest :decayed:

lampaeu2.jpg

lampaeu2.b16051915f.jpg

Opublikowano

To i ja zadam jedno pytanie:

Jak w reflektorach poliftowych wymienić postojówki? A dokładniej, to gdzie one się znajdują i jak się do nich dostać.

Opublikowano

To i ja zadam jedno pytanie:

Jak w reflektorach poliftowych wymienić postojówki? A dokładniej, to gdzie one się znajdują i jak się do nich dostać.

Postojówka jest wciśnieta w pobliżu żarówki od świateł drogowych. Nie jest wkręcana tylko na wcisk więc wystarczy pociągnąć w tył :)

rafalekx dzieki za pomoc :notworthy:

Opublikowano

Tym: ale tylko nie wiem dokładnie którym się kręci żeby cały wkład ładnie szedł, ale chyba tym brzegowym, znaczy od strony kierunków... :decayed

W DEPO dokładnie jest tak samo, może Ci się wydawać, że nic się nie dzieje jak tym kręcisz, ale trochę cierpliwości kilka obrotów trzeba wykonać, jest jeszcze jedno pokrętło wewnątrz lampy pod odbłyśnikiem halogenów, tym razem metalowy gwint - można pokręcić małym płaskim śrubokrętem. Ale przy założonych lampach jest ciężki dostęp.

Opublikowano

Postojówka jest wciśnieta w pobliżu żarówki od świateł drogowych. Nie jest wkręcana tylko na wcisk więc wystarczy pociągnąć w tył :)

Dzięki za pomoc :hi: