Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Termostat i czujnik cieczy chłodzącej G2 G62 w Audi A4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

thx pre :D

Opublikowano

Chłopaki, proszę o ocenę tego:

Do pracy mam jakieś 5 km.

Rano przed odpaleniem (temp. na zewnątrz +2)

kanał 49 - pokazuje 30 st.C

kanał 51 - 27 st.C

potem obie temperatury sukcesywnie rosną - ta z kanału 51 szybciej

po 3 km na kanale 51 mam 90 st. C, a na 49 - 63st.C

Jak temperatura z kanału 51 osiągnie 90 to stoi jak drut i nie rusza się.

Ta z 49 zdążyła mi po 5 km wzrosnąć do 70 st.C (na blacie też miałem 70 w tym momencie).

No i niestety zakończyłem jazdę.

Proszę, powiedzcie mi co jest nie tak.

49 to jest temperatura płynu chłodzącego jednak i mam termostat do wymiany?

P.S. Zapomniałem napisać, ze temp. na blacie nigdy nie przekracza mi osiemdziesięciu paru stopni (paru oznacza do 3 ;) )

Opublikowano

baskecior, co tam za lag sie wdal w doladowaniu :?:

Czyzby przytarte kierownice :?:

co do delikatnego laga u basketa ... to ogladałem juz dosyc sporo logów z 11-tki w AFN-nie i w sporej czesci wlasnie w tym przedziale wystepuje lag .... :roll: ...nawet u osób które nie uprawiaja PSJ-ta ..... :twisted: (ae to takie małe OT nie zwiazane z tematem ;-) )

Opublikowano

malkontent, termostat lub czujnik

Opublikowano
Chłopaki, proszę o ocenę tego:

Do pracy mam jakieś 5 km.

Rano przed odpaleniem (temp. na zewnątrz +2)

kanał 49 - pokazuje 30 st.C

kanał 51 - 27 st.C

potem obie temperatury sukcesywnie rosną - ta z kanału 51 szybciej

po 3 km na kanale 51 mam 90 st. C, a na 49 - 63st.C

Jak temperatura z kanału 51 osiągnie 90 to stoi jak drut i nie rusza się.

Ta z 49 zdążyła mi po 5 km wzrosnąć do 70 st.C (na blacie też miałem 70 w tym momencie).

No i niestety zakończyłem jazdę.

Proszę, powiedzcie mi co jest nie tak.

49 to jest temperatura płynu chłodzącego jednak i mam termostat do wymiany?

P.S. Zapomniałem napisać, ze temp. na blacie nigdy nie przekracza mi osiemdziesięciu paru stopni (paru oznacza do 3 ;) )

5 km to za mało aby nagrzać TDI do 90 st C. Jeśli po 10 km nagrzewa się do 90 st C - jest ok, jeśli niedogrzewa się po ok 10 km do 90 st C - pewnikiem termostat.

PS: nie bierz pod uwage wskazań kanału 51 - liczy się tylko 49 :!: :!: :!:

Opublikowano

ja wczoraj na probe sprawdzilem kanal 49 i po okolo 10 km pokazywal 83-84 st C pozniej raczej nie chcial isc wyzej no chyba ze w korku ale przestalem sprawdzac a na blacie pokazuje od zawsze 90 st C.na zewnatrz oscylowalo kolo 0 st C wiec moze 12-15 km to za malo zeby doszedl do 90 stC zobacze na dluzszej trasie

Opublikowano

mam tak samo jak piotr1602, i u mnie nawet przu dluzszej jezdzie kanal 49 w granicach 84-87 stC, w korku raz mialem 88 ale do 90 rowno nigdy nie dojechalo

Opublikowano
ja wczoraj na probe sprawdzilem kanal 49 i po okolo 10 km pokazywal 83-84 st C pozniej raczej nie chcial isc wyzej no chyba ze w korku ale przestalem sprawdzac a na blacie pokazuje od zawsze 90 st C.na zewnatrz oscylowalo kolo 0 st C wiec moze 12-15 km to za malo zeby doszedl do 90 stC zobacze na dluzszej trasie

Wskaźnik na szafie prawdopodobnie ma elektroniczny moduł zatrzasku - jak raz złapie 90 st C tak pokazuje 90 choćby temp wahała się od 80 - 98 st C (przeprowadziłem dziś testy na VAG`u i teraz jestem pewien).

Druga sprawa - szybkość nagrzewania się silnika zalezy od stylu jazdy - jeśli toczysz się w korku - zapomnij o szybkim nagrzaniu się AFN`a w warunkach zimowych, pojedziesz szybciej - od razu temperatura skoczy w górę.

Opublikowano
Wskaźnik na szafie prawdopodobnie ma elektroniczny moduł zatrzasku - jak raz złapie 90 st C tak pokazuje 90 choćby temp wahała się od 80 - 98 st C (przeprowadziłem dziś testy na VAG`u i teraz jestem pewien).

u mnie jak mialem walniety termostat to raz wskazówka pokazywało 90 a zaraz opadała 2-3 mm w dól.... (analogicznie na Vagu wartości to 85 st C do 78 st C ) wiec chyba nie ma czegos takiego jak opisujesz :roll:

Opublikowano

wskaźnik temp. na liczniku jest tak skonstruowany, że nie pokazuje drobnych drgań temperatury (1-10°). Przyczyna prosta, po co denerować kierowcę poruszającą się non stop wskazówką, jeszcze pomyśli sobie, że to jakaś awaria i będą kłopoty. Czyż nie pięknie wygląda stojąca jak słup na 90° wskazkówka? :mrgreen:

Opublikowano

u mnie jak mialem walniety termostat to raz wskazówka pokazywało 90 a zaraz opadała 2-3 mm w dól.... (analogicznie na Vagu wartości to 85 st C do 78 st C ) wiec chyba nie ma czegos takiego jak opisujesz :roll:

Pamiętaj , że twoje autko jest po liftingu - masz inne liczniki. :wink: Poza tym dodałem słowo "prawdopodobnie" - ponieważ powyzszy opis umieściłem na podstawie moich pobserwacji, czekam na wypowiedzi innych osób posiadajacych identyczne autko jak ja :mrgreen:

Opublikowano

Sprawdziłem jeszcze raz w drodze z pracy. Trasa ta sama, ale jazda już zabrała 25 minut w tym trochę podjeżdżania w korku.

Sytuacja taka, że na 51 - rośnie do 90 i stoi

na 49 rośnie do 71 i stoi - nie chce dygnąć ni chu chu.

Obstawiam termostat. Co wy na to?

Opublikowano

Malkontent - 25 min jazdy to sporo - lec po nowy termostat :wink: To będzie najlepiej wydana stówa :mrgreen:

PS: bierz oryginał z ASO.

Opublikowano

Pamiętaj , że twoje autko jest po liftingu - masz inne liczniki. :wink: Poza tym dodałem słowo "prawdopodobnie" - ponieważ powyzszy opis umieściłem na podstawie moich pobserwacji, czekam na wypowiedzi innych osób posiadajacych identyczne autko jak ja :mrgreen:

im nowsze autko tym dokladniejsze wskazania ... ;-)

P.S (ciekawe jak to jest naprawde :roll: ) ;-)

Opublikowano

im nowsze autko tym dokladniejsze wskazania ... ;-)

P.S (ciekawe jak to jest naprawde :roll: ) ;-)

Tego dowiemy się , jeśli kilka osób to potwierdzi lub zaprzeczy :wink:

Opublikowano

Druga sprawa - szybkość nagrzewania się silnika zalezy od stylu jazdy - jeśli toczysz się w korku - zapomnij o szybkim nagrzaniu się AFN`a w warunkach zimowych, pojedziesz szybciej - od razu temperatura skoczy w górę.

tak to wyglada...dolaczylem do grona dogrzanych tełdeji (termo gaits) :mrgreen: temp waha sie miedzy 88-91C , temp na budziku trzym pion juz chyba od 86C, a na bank porusza sie skokowo (zaobserwowalem to jeszcze na walnietym termostacie)

przejechalem dopiero 30km, ale cos mi sie wydaje ze spalanie znowu wrocilo do normy, po miescie 6,2 :shock:

Opublikowano

Dzięki chłopaki za radę.

Wymienię termostat na 100% - i tak między świętami jadę do mechanika zmieniać rozrząd więc zrobię wash and go i będzie dwa w jednym.

Murzyn - temperaturkę sprawdzałeś na kanale 49?

Opublikowano

tak

[ Dodano: 21-12-2006, 22:17 ]

baskecior, napisz cos wiecej o wywaleniu bebechow kata bez rozcinania. Jutro maja mi to zrobic i musze dopilnowac zeby nie spierdzielili

Opublikowano

Więc ja też kilka dni temu wymieniłem termostat. Wcześniej, przy normalnej jedzie temperatura dochodziła do 80C na zegarach. Pogoniony dogrzewał się do 85 i koniec. Potem znowu powrót na 80C. Co ciekawe, wskazówka chodzi zupełnie płynnie - nigdy nie zauważyłem skokowych zmian.

Po wymianie termostatu trzyma na sztywno 88-89C. Zrobiłem taki test: postałem kilka minut z klimą na HI - temp bez zmian. Natomiast, dalej grzeje się powoli. Często robię odcinek obwodnicą - wjeżdżając mam z reguły 60-65C. Po ok 10km z prędkością pod 100km (piąty bieg, 2000rpm, delikatny gaz) jest dobrze jak dojdzie do 85C (jadąc z ogrzewaniem) :roll: Wychodzi że jednak sprawność albo temperatura.

Pozdrawiam!

Opublikowano
Po ok 10km z prędkością pod 100km (piąty bieg, 2000rpm, delikatny gaz) jest dobrze jak dojdzie do 85C (jadąc z ogrzewaniem)

cos malo...mi 15km po miescie wystarczylo zeby rozgrzac niunie do 90C :cool: