Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Termostat i czujnik cieczy chłodzącej G2 G62 w Audi A4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czujnik do wymiany , albo urwany przewód do czujnika. Błąd G62 wywaliló mi dopiero gdy odpiąłem fizycznie czujnik, na odpietym czujniku bład nie dał się wykasować

blad dalo sie skasowac...ehh to musze zamowic. Termostat i tak kupiony to (mam nadzie ze jutro juz bedzie w aucie)to nie zaszkodzi

Czyli pewnie czujnik odłaczał się sporadycznie, lub tracił swoje właściwości - również sporadycznie.

Opublikowano
Czujnik do wymiany , albo urwany przewód do czujnika. Błąd G62 wywaliló mi dopiero gdy odpiąłem fizycznie czujnik, na odpietym czujniku bład nie dał się wykasować

blad dalo sie skasowac...ehh to musze zamowic. Termostat i tak kupiony to (mam nadzie ze jutro juz bedzie w aucie)to nie zaszkodzi

jak będziesz miał wymieniany termostat to będziesz mial spuszczany płyn i to najlepsza okazja do wymiany czujnika temp. na sucho :wink:

Opublikowano

chlopaki nie moge znalesc gdzie jest w AJM'ie czujnik G62 i jakie ma oznaczenie :( ktos pomoze??

Opublikowano

1og5.th.jpg

spuścić płyn chłodzący

wykręć śruby mocujące 1 z 2 (krociec)

zobaczysz wtedy termostat 4

obróć wtedy termostat o ćwierć obrotu w lewo, wtedy możesz go wyjąć

Opublikowano

Relacja z dzisiejszej wymiany termostatu. Fotki zamieszczam poniżej , myślę że są tak sugerstywne, że mój komentarz będzie skromny :twisted:

Fotostyry - wymiana termostatu w AFN + pomiary temperatury

Powiem krótko:

Temperatura na szafie 90 st C i stoi dęba, temp na VAG waha się od 91,5 do 98 st C , w kanale 49 na klimatroniku temperatura waha się od 92 do 96 st C. (Podejrzewam nietolerancję wskazań czujnika temp G62).

Przy okazji pomierzyłem sobie dawki korygujące i co mi wyszło ?

Przed wymianą wahały się od 1.00 na pierwszym cylindrze do 2.1 na 3-cim, a teraz na wszystkich cylindrach po 1,4 do 1,6 ... czyli dogrzany silnik jest szczęśliwszy ... :mrgreen: Mało tego - dawki się równomiernie rozłozyły po cylindrach , silnik trochę mniej się telepie.

Za chwilę wrzuce logi z kanału 003 i 011 , tutaj też będzie ciekawie ... ;)

Dziękuję za uwagę i zyćzę innym powodzenia przy rezaniu.

PS: do wymiany termostatu będziecie potrzebowali:

- przyrząd do zaciskania opasek zamozaciskowych lub duuże kombinerki

- klucz 10 nasadowy

- wkrętak krzyżakowy średni

- wkrętak płaski średni

- klucz imbusowy rozmiar 6

- 2 Żubry :mrgreen:

- kolegę ktory pomoże trzymac kuwetę na płyn i będzie podawał Zubra :twisted:

PS2: termostat oryginalny :!: zakupiony w ASO. Koszt termostatu : 85 zł + 5 zł oring (cena brutto)

Opublikowano
Relacja z dzisiejszej wymiany termostatu. Fotki zamieszczam poniżej , myślę że są tak sugerstywne, że mój komentarz będzie skromny :twisted:

Powiem krótko:

Temperatura na szafie 90 st C i stoi dęba, temp na VAG waha się od 91,5 do 98 st C , w kanale 49 na klimatroniku temperatura waha się od 92 do 96 st C.

Przed wymianą wahały się od 1.00 na pierwszym cylindrze do 2.1 na 3-cim, a teraz na wszystkich cylindrach po 1,4 do 1,6 ... czyli dogrzany silnik jest szczęśliwszy ... :mrgreen: Mało tego - dawki się równomiernie rozłozyły po cylindrach , silnik trochę mniej się telepie.

- klucz 10 nasadowy

- wkrętak płaski średni

a nie mowilem ... ;-) (dogrzany TDI to zdrowy TDI :twisted: )

link do fotostory nie dziala .... a jak juz zacznie to wklej go do dzialu "Warsztat" napewno przyda sie innym ..... :cool:

Opublikowano
link do fotostory nie dziala

dwa razy http jest, trzeba usunąc

Opublikowano

Powiem krótko:

Temperatura na szafie 90 st C i stoi dęba, temp na VAG waha się od 91,5 do 98 st C , w kanale 49 na klimatroniku temperatura waha się od 92 do 96 st C.

- klucz 10 nasadowy

- wkrętak płaski średni

a nie mowilem ... ;-) (dogrzany TDI to zdrowy TDI :twisted: )

link do fotostory nie dziala .... a jak juz zacznie to wklej go do dzialu "Warsztat" napewno przyda sie innym ..... :cool:

Już działa, mea culpa :mrgreen:

Możesz wkleić do warsztatu :wink:

[ Dodano: 20-12-2006, 15:04 ]

Logi:

Lmm

Turbo

Opublikowano
uścić płyn chłodzący

wykręć śruby mocujące 1 z 2 (krociec)

zobaczysz wtedy termostat 4

obróć wtedy termostat o ćwierć obrotu w lewo, wtedy możesz go wyjąć

numer : 059 919 501 A

pre, Ty piszesz o termostacie. Mi chodzilo o czujnik G62

Opublikowano

No to ja przy wymianie rozrzadu profilaktycznie tez wymienie termostat, co by spac spokojnie.

baskecior, co tam za lag sie wdal w doladowaniu :?:

Czyzby przytarte kierownice :?:

Znajac Twoj styl jazdy to cos dziwne, zeby tak bylo. :twisted:

Opublikowano

Pikuś ... lag się zmniejszył jak się silnik rozgrzał, wcześniej pompował do prawie 2,3 BAR, nie jest źle.

Przyznam się bez bicia że w A4 uprawiam PSJ ... nie wiem dlaczego. :twisted:

Niemniej , następnym etapem rezanka przy A4 będziw wywalenie kata i wyczyszczenie kierownic w turbinie, oczywiście będzie fotostory :mrgreen: :wink:

Opublikowano
Niemniej , następnym etapem rezanka przy A4 będziw wywalenie kata i wyczyszczenie kierownic w turbinie, oczywiście będzie fotostory :mrgreen: :wink:

baskecior, jak masz dobrego tlumikarza to moze i ja bym podjechal. Bo nie chce miec roboty zrobionej na odpierd.....

Co do turbiny to uwazaj na 3 srubki torx wewnatrz turbiny, sa strasznei zapieczone.

Opublikowano

baskecior, jak masz dobrego tlumikarza to moze i ja bym podjechal. Bo nie chce miec roboty zrobionej na odpierd.....

Co do turbiny to uwazaj na 3 srubki torx wewnatrz turbiny, sa strasznei zapieczone.

Dzięki, wywalać kata będę pewnie sam z kolegą , bez jego rozcinania ... młotek , pręt i wybijamy :twisted:

Trzeba oczywiscie zdjąć wydech, ale lepsze to niż cięcie oryginalnego wydechu by OOOO. :wink:

Opublikowano
Dzięki, wywalać kata będę pewnie sam z kolegą , bez jego rozcinania ... młotek , pręt i wybijamy

hmm, a nie lepszy efekt bedzie jak wspawasz zwykla kwasówke??

PS. pomysl ciekawy warty rozwazenia

Opublikowano

baskecior, tez o tym myslalem ale obawiam sie, ze dzwiek moze mi sie nie spodobac i do tego za wklad niezle placa.

Ja chcialem zeby mi ktos obciol kolnierze i dorobil cala rure od turbulum az do pierwszego laczenia.

Tylko, ze u nas sa tak katy, ze nie jest to latwe.

Opublikowano

Jeśli jesteś ciekaw dźwięku pustej puchy po wywalonym kacie - zapraszam na ranke z moim 1Z`tem ... :twisted:

Wrażenia - bezcenne :mrgreen:

PS: właśnie odbyłem test AFN`kiem ... po 7 km na szafie 90 st C (temp otoczenia +5 st C). Na szafie cały czas 90 st C, kanał 49: 91 st C , po zatrzymaniu skoczyło do 94 st C. Testowałem na dystansie 24 km, z czego pierwsze 24 km stylem PSJ , a kolejne "po mojemu" :twisted: Nie wyszedłem poza 95 st C w kanale 49w czasie jazdy (" po mojemu").

:cool:

Opublikowano

aj widzisz, miesza mi już się. Gadata i gadata. A to G2, a to G62, a to termostat :lol:

059 919 501 A (kolor zielony), może być też czarny (ale inny numer)

http://moto.allegro.pl/item151467661_oryginalny_czujnik_temperatury_wody_vw_seat_skoda.html

http://moto.allegro.pl/item150030757_czujnik_temperatury_vw_skoda_seat_nowy_oryginalny.html

151467661yf0.th.jpg

Umiejscowienie :

1je2.th.jpg

Opublikowano

aj widzisz, miesza mi już się. Gadata i gadata. A to G2, a to G62,

Zapomniałeś o G12 :mrgreen:

Opublikowano

G012 :mrgreen: