Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dyskusja: Drgania na biegu jałowym(logi, filmik)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od paru tygodni nasiliły się drgania silnika(widoczne "rzucanie" silnikiem - nie mam tego jak porównać ze zdrowym egzemplarzem), drzwi kierowcy, pedału sprzęgła, kierownicy i fotela kierowcy w moim Audi. Co ciekawe fotel i drzwi pasażera drgają ale znacznie mniej(na oko ciężko dostrzec drgania drzwi). Nie zauważyłem póki co związku z temperaturą silnika. Drga od zimnego do gorącego tak samo mocno. Klimatyzacja nie wpływa.

1. Filmik jak drgają drzwi kierowcy. Temperatura silnika ~80*C, temp. zewnętrzna ~27*C(widać jak drga woda w schowku):

2. Logi PD static:

VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

3. Kąt synchro: 0.3-0.5

4. Sprzęgło - działa b. dobrze - zero poślizgów etc.

5. Plecionka + wieszaki - 1.5 roku temu zmieniane, koszt około 100 zł.

Przeczytałem na forum, że warto na próbę przypalić nieco sprzęgło i jeśli objawy się zmniejszą to jest to koło dwumasowe. Ku mojemu zaskoczeniu po przypaleniu sprzęgła(było czuć) drgania na drzwiach ustąpiły w zasadzie całkowicie! W środku wibracje są mniej odczuwalne ale dalej są. Teraz pytanie jak jeszcze w domowych warunkach mogę zdiagnozować od czego drga?

Podejrzenia:

1. Dwumas

2. Poduszki pod skrzynią, silnikiem.

Obie te części są drogie(sprzęgło LUK, poduszki ORI) i nie chciałbym niepotrzebnie wydać pieniędzy. Proszę o sugestie.

P.S.

Byłem u 2 mechaników ale niepotrzebnie zasugerowałem im, że to dwumas i oboje twierdzili później, że to na 100% to. Jeden obsłuchał coś pod maską i stwierdził, że "zawiesiło się koło" stąd wibracje. Czy to równoznaczne z tym co mod na tym forum napisał "zakleszczył się dwumas"?

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Kolego napisz co bylo powodem twoich drgan bo mam cos podobnego niestety

Opublikowano

stawiał bym na 2mas, zablokował sie

Opublikowano

tragedia te drgania u mnie w 1z zero drgań a myślałem ze silniki na pd juz jak by lepsza kulture pracy mają

Opublikowano

tez mam sie z takim problemem kupilem uzywany dwumas- mial podejrzane luzy ale myslalem ze to norma i efekty mam takie jak u ciebie na filmiku tez czeka mnie wymiana

jak wywalisz dwumas na wierzch zmierz roznice w odchyleniu 1 kola wzgledem drugiego (przeciadnij kreche po przez dwa kola i zmierz odległość ruchu miedzy jednym a drugim)

Opublikowano

U mnie to samo (transporter t5) sprzegło wymieniane wg ASO 30k temu, a przy powolnym puszczaniu sprzegła szarpie i na jałowym wibracje. O co chodzi z tym zakleszczaniem, podrzuci ktos linkiem?

Opublikowano

sprawdz tez ta poduche na pasie przednim

Opublikowano
  • Autor

Wymiana dwumasa i sprzęgła na nowe załatwiła problem definitywnie.

Opublikowano

Kupowales nowy dwumas? u mnie sie slizga, mysle kupic nowy dwumas docisk wzmocnic i sprzeglo obic kewlarem, jestem ciekaw ile sam dwumas nowy wyjdzie :wink:

Opublikowano

Pablo a napisz jakie masz objawy dwumasy??

Opublikowano
  • Autor
Kupowales nowy dwumas? u mnie sie slizga, mysle kupic nowy dwumas docisk wzmocnic i sprzeglo obic kewlarem, jestem ciekaw ile sam dwumas nowy wyjdzie :wink:

Dwumas, sprzęgło, olej, filtry, osłona przegubu, klocki przód i tył także trochę grosza u chłopa zostawiłem ;-)

Opublikowano
Pablo a napisz jakie masz objawy dwumasy??

jade trasa na 4/5 biegu daje w podloge zeby wyprzedzic slychac stukanie/walenie sprzeglo sie slizga i w lusterku ladna zadyma :facepalm: