Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

czy za twarde klocki moga uszkodzić tarcze ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

głupie pytanie ale wszystko biorę pod uwagę, kończyły mi się klocki, postanowiłem zmienić w sklepie po nr VIN za klocki krzykneli sobie ok 200zl na przód, a auto to 1.8T Q AMB że niby w USA mogą się różnic kształtem klocka, miałem okazje i dostałem klocki prosto za oceanu, firma okazała się NO NAME, cale posrebrzane, przy wymianie mechanik cofając tłoczek w zacisku, spuścił płyn z układu żeby do pompy ABS się nie dostał po założeniu klocków uzupełnił płyn i odpowietrzył układ, spokojnie jeździłem jakieś 200km żeby się ułożyło, dodam że tarcze ori bez żadnego rantu, no i auto słabo hamuje, po rozgrzaniu to już wogóle. Czy klocki są za twarde? bo nie widać po nich żadnego śladu zużycia, a stare co świetnie hamowały to po ostrej jeździe było widać różnice na klocku, na tych nowych kilka razy wciskałem hebel w podłogę żeby sprawdzić drogę hamowania ze 150km/h to czuć było dym z hamulców, strasznie się grzały czy mogły przegrzać tarcze?

czy 1.8T Europa i USA ma takie same hamulce ?

Opublikowano

Ło matko :facepalm:

1.Dziwi mnie że mechanik spuszczał płyn hamulcowy. I co niby miało by się dostać do pompy ABS ?

2.Klocki się dociera a nie wali po heblach ze 150 km/h

3.No Name i masz odpowiedź.Trzeba było markowe brać.

Opublikowano
  • Autor

wyczytałem na forum że płyn co się cofnie z zacisków do pompy to może ją jakoś uszkodzić, a klocki docierałem ponad 200km!! łagodne hamowanie tak jak pisałem wyżej, później chciałem sprawdzić ich jakość no i niewypał z hamulcami, napisałem NO NAME bo klocki dostałem bez pudełka chodziło o miejsce w walizce, a na nich nic nie pisało

Opublikowano

pompy nie uszkodzisz ale zużytego płynu trzeba pozbywac sie z zacisków

mechanik zrobił to prawidłowo, rzadko sie to zdarza :brawo:

załóz coś bardziej sensownego: Ate, Bosch, Ferodo, TRW itd itp

200km to duzo za mało na dotarcie sie zestawu

hamowanie z takiej predkosci na niedotartych klockach to nic mądrego

Opublikowano

Nie rozumiem pojęcia. "Klocki za twarde..."

Miałem kilkanaście różnych modeli klocków. Jedyne o czym słyszałem to o współczynniku tarcia.

Dla przykładu klocek Sparco ma współczynnik tarcia 0,46, kiedy oryginalne np. 0,24. Zużywają mocno tarczę, ale lepiej hamują. W twoim wypadku są frajerskie klocki. Może to wersja dla TAXI :)

Opublikowano

Tutaj nie chodzi o twardosc klocka tylko zdolnosc do samooczyszczania sie.

Opublikowano
  • Autor

napisałem twarde bo w porównaniu do poprzednich które świetnie hamowały gineły w oczach po ostrzejszej jeździe i hamowaniu, a te maja już ok 700km i dalej wydaja się nietknięte a na tarczy nic nie zauważyłem żadnych przebarwień. Taxi jak nic :)