Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy to koło dwu masowe umiera?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem z moim samochodem, otóż podczas uruchamiania i gaszenia trzęsie nim, przy zapłonie dodatkowo słuchać taki głuchy dźwięk. Oczywiście podejrzenia padły na dwumasa, ale sam nie wiem.

Podczas jazdy nic nie trzęsie, przy ruszaniu też bez problemowo, w sumie w okolicach 1500-1800 czuć wibracje ale podejrzewam plecionkę, bo mi wydech skaczę(swoją drogą gdzie można kupić jakąś przyzwoitą, szukałem na allegro ale nie wiem która dobra:unknown:). Wrzucałem 5 bieg przy 60 km/h i gaz, efekt budą nie trzęsie, samochodem nie szarpie( jutro jeszcze raz spróbuję postaram się dokładniej nasłuchiwać:dance:). Spróbuję jeszcze testu z ręcznym, zobaczymy co wyjdzie. Pod spodem umieszczam filmik z próbą nagrania tego o co mi chodzi, słabo trochę słychać, ale najbardziej drażni mnie takie łup przy zapalaniu :blowup: , przeglądałem inne tematy ale trudno mi przypasować onomatopeje innych użytkowników, jedni piszą o jakiś tłuczonych dachówkach inni mają jeszcze lepsze pomysły więc doszedłem do wniosku, że najlepiej nagrać filmik.

Kupiłem kabel prawdopodobnie będzie w środę to wstawię logi, nie robiłem korekcji wtrysków po wymianie rozrządu, nie sądzę żeby to było to, ale kto wie. W najbliższych planach mam zamiar wymienić poduszki pod skrzynią i plecionkę

zobaczymy co wyjdzie. W sumie i tak w tej chwili nie stać mnie na wymianę dwumasa, więc zacznę od tańszych rzeczy i będę powoli odkładał na cudowną myśl niemieckich inżynierów :polew:.

Szum na końcu to załączona klima.

Jutro po dalszych testach dam znać.

Opublikowano

Ja tam nic nie słyszę może daj kamerę /tel na zewnątrz tam gdzie najbardziej słyszalne , ja jestem świeżo po wymianie dwumasu i kpl. sprzęgła i mi zawsze lekko bujnie przy zapalaniu i gaszeniu, nie jest to jakieś straszne bujanie jak w traktorze ale wyczuwalne taki mały wstrząs przez 0,5 -1 sek , ja na swoim wykończonym tez nie miałem żadnych dźwięków walenia itp. ale za to przy ruszaniu trzęsło jak w zetorze :decayed: poza tym miałem sprzęgło do wymiany wysoko brało i było twarde to wymieniłem i dwumas.

Opublikowano

Ta cudowna myśl niemieckich inżynierów ochrania Ci skrzynię biegów, półosie czy przeguby. 1 tys. zł na tle innych aut nie jest wcale taki straszny.

Potwierdzam że u mnie przy ruszaniu szarpało, wymiana koła rozwiązała sprawę.

Opublikowano
Ta cudowna myśl niemieckich inżynierów ochrania Ci skrzynię biegów, półosie czy przeguby. :grin:

BZDURA!!! To nic nie ochrania bo niby jak? Dwumas ma za zadanie tylko i wyłącznie tłumić drgania silnika i sprawiać że silnik ciszej chodzi,reszta to efekty Placebo. Zwykłe sprzęgło ma sprężynki w tarczy sprzęgłowej,i działa bardzo podobnie,tyle że jest 3x tańsze. Dwumas to pic na wode,i oprócz że kosztuje fortune to nic nie daje. Gwarantuje że przeciętny Kowalski nie jest w stanie odróżnić jazdy z Dwumasem i ze zwykłym sprzęgłem.

Opublikowano
  • Autor

Prawdę mówiąc co mnie obchodzi jak to działa, dwumas prawdopodobnie jest sprawniejszy od zwykłego sprzęgła i bardziej komfortowy, lepiej tłumi drgania itp.. Znając życie gdyby ktoś chciał stworzyć pancernego dwumasa to by stworzył, tylko po co, gdzie w tym zysk? Wymieniając dwumasy dajemy pracę:decayed: więc nie narzekajmy, 14 letnie auto to ma prawo coś się spier.... i trzeba sie z tym liczyć, przynajmniej ja tak do tego podchodzę.:kox:

Wracając do tematu podczas ruszania to mi nic nie szarpie, doszedłem do wniosku, że puki nie przeszkadza mi to w jeździe to nie będę się martwił, na razie poduszki wymienię pod skrzynią i się zobaczy. Wstawiam jeszcze dwa filmiki, problem w tym ze nadal słabo słychać, o ile na pierwszym jeszcze coś tam da się usłyszeć, to w drugim nic ( drugi był robiony pod samochodem, widać jak bieg zmieniam :naughty:) nie wiem, po co go wstawiam ale cóż. Na tym pierwszym kombinowałem z ręcznym, i w skrajnych sytuacjach coś tam zadrży w samochodzie, ale bez tragedii. Jutro kabel mi przyjdzie, to prześle logi.

Jeszcze wracając do łącznika elastycznego wydechu, możecie mi jakiś polecić? Może w ASO się popytać, ile w ASO może taki łącznik kosztować?

Dźwięk o którym mówię, nie jest dźwiękiem metalicznym.

Opublikowano

Nie można odtworzyć filmików, widać tylko czarne pole.

Luwak jak się okaże że trzeba zmienić poduszki pod skrzynią, to bierz Lemfordera i uważaj na chińskie gówna, bo będzie jeszcze gorzej. Już nawet to jest podrabiane. Różnica cenowa między Lem a innymi jest niewielka, wymieniasz raz i święty spokój.

Plecionkę kupuj Bosala, koszt. około 35 zł.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

a czy w B5 1,8 125 KM ARG też jest dwumasa czy zwykłe sprzęgło , wersja lift mojej audi . Sprzęgło bierze na samym końcu i nie wiem co w tym moim sprzęgle lub dwumasie może się kończyć

---------- Post dopisany 10-09-2013 at 14:03 ---------- Poprzedni post napisany 24-08-2013 at 11:50 ----------

koledzy czy w modelu b5 1,8 125 KM też jest sprzęgło dwumasowe czy zwykłe sprzęgło , bardzo proszę o pomoc

Opublikowano

w poliftach były dwumasy , m.in ARG też