Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[BRD] Napęd pompy oleju 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

auto to Audi A4 B7 2.0 TDI BRD 170 KM.

Mam pytanie- w jaki sposób jest tutaj rozwiązany napęd pompy oleju (zębatki czy łańcuch), czy są wałki wyrównoważające czy nie i czy jest ten felerny wycierający się imbusik??

Przeczytałem wszystkie wątki na forum dot. pompy oleju w tym silniku i podawane są sprzeczne informacje.

Proszę o rzeczową informację lub link do rzeczowego opisu pompy oleju w tym silniku.

Opublikowano
  • Autor

Czytałem to i nie daje dokładnej odpowiedzi- BRD to silnik 16v, a w 16 v w niektórych były wałki a w niektórych nie (wg. naszego forum), jedne były napędzane zębatkami a inne łańcuchem (wg naszego forum), poza tym jest poniżej opisane, że wątek ten dotyczy wszystkich silników 2.0 umieszczonych wzdłużnie z pompą oleju która posiada wałki wyrównoważające (a ja się pytam czy BRD ma te wałki czy nie i jak jest realizowany napęd pompy) -----> następny proszę :decayed:

Opublikowano

Imbusik kolego w BRD jest do wywalenia, a wałki do wymiany, pozdro

Opublikowano
  • Autor

no dobra a napęd jaki?? Łańcuch czy same zębatki??

Opublikowano

Może prościej i pewniej spojrzeć tu: IFI :: i po rysunkach sprawdzić co mamy w samochodzie :wink:

Opublikowano
Czytałem to i nie daje dokładnej odpowiedzi- BRD to silnik 16v, a w 16 v w niektórych były wałki a w niektórych nie (wg. naszego forum), jedne były napędzane zębatkami a inne łańcuchem (wg naszego forum), poza tym jest poniżej opisane, że wątek ten dotyczy wszystkich silników 2.0 umieszczonych wzdłużnie z pompą oleju która posiada wałki wyrównoważające (a ja się pytam czy BRD ma te wałki czy nie i jak jest realizowany napęd pompy) -----> następny proszę :decayed:

Ma wałki.... nie bij piany tylko poszukaj sobie informacji. Szukanie nie boli.

Opublikowano
  • Autor

Kolego nie czytasz ze zrozumieniem, przejrzałem całe forum !! Owszem jest tam trochę informacji na temat napędu pompy oleju w BRD ale się wzajemnie wykluczają! Jedni piszą że napęd jest realizowany za pomocą łańcucha, inni że za pomocą samych zębatek, jedni piszą że ma wałki i imbus inni nie !!! Kolego hornet czytanie nie boli !!

Opublikowano

image.jpg

masz

Opublikowano

Może prościej i pewniej spojrzeć tu: IFI :: i po rysunkach sprawdzić co mamy w samochodzie :wink:

Kompletnie nie znam rosyjskiego :facepalm:

można zmienić na ENG :facepalm:

Opublikowano

No i od razu tak nie można?? :decayed: Dzięki :banan:

Jak pisałem wcześniej...wystarczy poszukać leniu !:decayed:

Opublikowano
  • Autor

Nie miałem tego programiku (IFI) teraz też sobie wklepałem co trzeba i wyskoczyły odpowiednie schemaciiki :naughty:, w neta wpisywałem to wyskakiwał to samo praktycznie co mamy na forum nt. 2.0 tdi:kwasny:

Opublikowano

od 2007 jest kaseta napedzana trybami z lankasterami i imbusiekiem...

Opublikowano
  • Autor
od 2007 jest kaseta napedzana trybami z lankasterami i imbusiekiem...

No i super już wszystko wiem :banan: czyli w moim silniku pompa oleju ma wałki wyrównoważające, jest napędzana samymi zębatkami i ma ten cholerny imbusik, który się wyciera :decayed:

Kolego SotoM czytałem jeden z Twoich tematów gdzie pisałeś, że wymieniałeś ten cholerny imbusik w pompie, a czy wymieniałeś (o ile to w ogóle możliwe) gniazdo tego imbusa?? Czy zmieniałeś imbusa na ten zmodyfikowany (chyba większy i mocniejszy) czy na zwykły jaki tam był??

Jeszcze jedno czy coś jeszcze robiłeś po tej operacji np. swap pompy na 1.9??

Opublikowano

Zrób swapa pompy i będziesz miał spokój...

Opublikowano

Są firmy które dorabiają nowe gniazdo i wkładają wzmocniony imbusik, sam zamierzam to u mnie zrobić w BRE puki wszystko działa. Z drugiej strony rozmawiałem z wieloma warsztatami, które działają od lat i nie mieli jeszcze u siebie Audi 2.0 TDI z awarią pompy oleju, psują się wtryski, turbiny, zawiecha itd. więc jak to jest do końca nikt nie wie. W DE robią po 300 tyś i więcej i pewnie nikt nawet o tym nie myśli aby coś modzić.

Jak kupiłem nowe Subaru 2.5 Turbo to też mówili na forum, że zaraz mi wywali uszczelkę i pęknie mi tłok bo zawsze to się dzieje w tym silniku, jakoś przejeździłem 3 lata i nic się nie działo. Tylko, że ja nie ścigałem się na Spotach z wszystkimi 5 razy w tygodniu...

Opublikowano
  • Autor
Są firmy które dorabiają nowe gniazdo i wkładają wzmocniony imbusik, sam zamierzam to u mnie zrobić w BRE puki wszystko działa. Z drugiej strony rozmawiałem z wieloma warsztatami, które działają od lat i nie mieli jeszcze u siebie Audi 2.0 TDI z awarią pompy oleju, psują się wtryski, turbiny, zawiecha itd. więc jak to jest do końca nikt nie wie. W DE robią po 300 tyś i więcej i pewnie nikt nawet o tym nie myśli aby coś modzić.

Jak kupiłem nowe Subaru 2.5 Turbo to też mówili na forum, że zaraz mi wywali uszczelkę i pęknie mi tłok bo zawsze to się dzieje w tym silniku, jakoś przejeździłem 3 lata i nic się nie działo. Tylko, że ja nie ścigałem się na Spotach z wszystkimi 5 razy w tygodniu...

No to Audi ma w tej chwili 158800 km przebiegu, jest zadbane, olej filtry itp. co 10tyś zmieniane, nie serwisujemy go w ASO bo to strata pieniędzy ale stan monitorujemy na bierząco (autko mamy 2 lata i jeździ jak trzeba). kolega SotoM też ma ten silnik i właśnie czekam na jego wypowiedź co zrobił z pompą oleju. Wiem, że wiele jest tu opisane nt. awarii pomp oleju, ale to głównie auta sprzed 2007 r., podobno w 2007 coś poprawili z tymi pompami, jeszcze nie znalazłem tu opinii że komuś padła pompa w aucie z 2007 roku (wielu pisze że wymienia pompy dla świętego spokoju), a nie chciałbym być pierwszy któremu to padnie.

Opublikowano
W DE robią po 300 tyś i więcej i pewnie nikt nawet o tym nie myśli aby coś modzić.

I tu by się kolega zdziwił:wink: Na niemieckich forach płacz i zgrzytanie zębów.

W BPW masz gwarancje ze się to zj**ie:polew: W BLB czy BRD/E siedzi ten sam moduł. Po `07 zmienili łańcuch na kola, napęd pompy oleju ten sam co przed `07.

Opublikowano

Pisali już o zmianie imbusa, są zdjęcia wytartego gniazda i imbusa na forum, więc to nie mit. Po '07 rozwala się coś innego więc można powiedzieć, że nastąpiła zmiana:) Naprawa działającej pompy na imbusie to 600 zł więc dramatu jeszcze nie ma. Ja mam 178000 i nic nie wskazuje aby pompa siadała ale przy przeglądzie 185000 będę ja wyjmował i oddawał do naprawy, sam jestem ciekawy stanu imbusa i gniazda.