Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uszczelnienie filtra kabinowego - pyłkowego - fotorelacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas ostatnich obfitych opadów byłem zmuszony podróżować. Komfort podróży spadł, gdy wraz z deszczem przyszło parowanie szyb. Dzisiaj zabrałem się za oględziny auta celem znalezienia źródła parowania szyb. Szybka kontrola odpływów pod aku i odpływu z klimy nie wykazała odstępstw od normy więc zabrałem się za filtr kabinowy.

Do pracy będzie nam potrzeba:

1. Klucz nasadowy 8mm i 10mm

2. Duży płaski śrubokręt

3. Sylikon (ja użyłem sanitarnego)

4. Garaż albo bezdeszczowy dzień

Na początek ściągamy osłonę filtra kabinowego - jedna śruba 8mm i trzy na duży płaski śrubokręt. Następnie wywalamy filtr kabinowy i rynienkę nad nim. Odkręcamy dwie śruby przy prawym kole i jedną wewnątrz obudowy (pod filtrem) - 3x 10 mm, śruba przy prawym kole najbliżej szoferki daje się wykręcić przy zamkniętej masce. Po odkręceniu śrub wywalamy obudowę filtra - UWAGA - zamknąć obieg wewnętrzny, nagromadzony syf może wpaść do wentylatora. Strasznie dużo syfu nagromadziło się pomiędzy obudową filtra a szoferką, miejsce niewidoczne, a badziewia dwie garści wyszło. Po doczyszczeniu mamy taki obszar pracy:

cnkq.th.jpg

I sama obudowa filtra:

8jhl.th.jpg

Po oględzinach okazuje się, że gąbka przy obudowie filtra ma za zadanie uszczelniać przestrzeń pokazaną tu:

clka.th.jpg

U mnie ta gąbka była cała mokra i zawinięta w miejscu gdzie jest czujnik temperatury zewnętrznej, lała się na niego woda i czasem wariował:

fd5m.th.jpg

Okazuje się, że szczelność filtra miała zapewnić uszczelka obok tej gąbki na obudowie filtra - niestety nie zapewniała. Z uwagi na to, że wygłuszenie przy wlocie powietrza było mokre zostawiłem rozbebeszony wóz na noc w garażu, a obudowę filtra umyłem. Teraz następuje składanie wozu. Najpierw na uszczelkę obudowy filtra kabinowego nakładamy sylikon (użyłem sanitarnego - taki był pod ręką):

zk4u.th.jpg

Delikatnie żeby nic nie ubrudzić wsadzamy obudowę filtra na miejsce, uważając żeby gąbka obok uszczelki nie zawinęła się. Następnie dokręcamy obudowę trzema śrubami, wkładamy filtr, zakładamy rynienkę i koniec.

w2fn.th.jpg

Pozostaje tylko czekać na deszcze żeby sprawdzić jakoś napraw.

P.S. Myślę, że problemy z poprawną temperaturą wyświetlaną na FIS mogą sugerować, że leje się tam woda.

Opublikowano

wszystko fajnie ale sylikon sanitarny jest na bazie octu a taki sylikon uszkadza powłoke lakierniczą i w tym mijscu jest po czasie zgnilizna ja używam do tego typu uszczelnień masy uszczelniającej boll

Opublikowano

Świetny opis :hi:

U mnie to samo.

Uszczelka nie zawinęła się ale paruje po myjni i w czasie deszczu.

Dziś wyrezałem obudowę,teraz się suszy ale ja dam na uszczelniacz dekarski :decayed:

Mam nadzieje ze to pomoże.