Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

kilkukrotne odpalanie po zimnej nocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

jutro czyszczę przepływomierz oraz przepustnice, wyjmę także wąż od regulatora na listwie i zobaczę, świece są nowe mają zaledwie ok 100-200km przebiegu, cewka jest zmieniona na inną też używaną, przewody jeszcze nie zmieniane.

A co do cewki to każda jest tak delikatnie pęknięta w pół między czopami 1 i 2 cylindra ?? bo dzwoniłem po różnych ludziach i każdy miał takie pęknięcie na Lubelszczyźnie a nowa hmm u Niedziałka na zniżce 650pln/1500pln oraz 2500pln więc trochę śmiech na sali.

Opublikowano

tez od jakiegos czasu mam problem z odpalaniem podobny jak u ciebie z tym ze dzis w nocy wlaczylem wycieraczki i tak niemrawo sie poruszyly i stanely w polowie szyby. o dziwo auto normalnie kreci :kwasny: ale licznik sie wyzerowal jak po odlaczeniu aku... pozniej wstawie filmik z odpalania

Opublikowano
A świece w jakim masz stanie, z filmiku wynika że go zalewa i jeżeli PB czuć to znaczy że jest silnik zalewany PB, musisz zobaczyć stan świec i przewodów czy gdzieś może przebicia nie ma, po drugie odkręć listwę i zobacz czy któryś wtrysk nie leje PB (może któryś się nie domyka), wyczyść też może przepustnicę i zrób jej adaptację. :)

---------- Post dopisany at 20:02 ---------- Poprzedni post napisany at 20:00 ----------

Dodatkowo nie zaszkodziło by jak byś ciśnienie PB zmierzył może regulator kończy żywota :) ściągnij ten wężyk który dorabiałeś i powąchaj czy benzyną czuć jak tak to regulator jest uszkodzony jak nie to znaczy że nie on :)

Z adaptacja przepustnicy w ADR to jest tak że on się chyba sama adaptuje jak przekręciusz kluczyk w stacyjce i odczekasz ok 30sek.

Rozebrałem wczoraj tą klapkę w bagażniku pod którą jest dostęp do baku. Nie widać tam by coś kapało.

Opublikowano

devil prawie tak jak mowisz z ta adaptacja z tym ze najpierw trzeba odlaczyc na noc aku potem rano podlaczyc przekrecic stacyjke do zapalenia sie kontrolek odczekac nie dotykajac niczego kolo minuty wylaczyc stacyjke i odpalic i poczekac kolo minuty i wtedy sie powinna zrobic adaptacja

Opublikowano
devil prawie tak jak mowisz z ta adaptacja z tym ze najpierw trzeba odlaczyc na noc aku potem rano podlaczyc przekrecic stacyjke do zapalenia sie kontrolek odczekac nie dotykajac niczego kolo minuty wylaczyc stacyjke i odpalic i poczekac kolo minuty i wtedy sie powinna zrobic adaptacja

A to tego nie wiedziałem. Robiłem to vcs`em zawsze :wink:

Najnowsze doniesienia. Dziś wszedłem do garażu temp od razu 90stopni. Na vagu w 17-08-03-95st Bez odpalania nawet :kwasny: Szybko skasowałem błędy (był jeden w 01 że parametr z czujnika za wysoki :P)

Wymiana czujnika na ori aso (15 minut roboty)

Znowu VCDS 0 błędów temp w 17-08-03-50st -> Auto odpaliło od pierwszego "strzała"

Popołudniu się przejadę i zobaczę jak to będzie pokazywać.

Nadmienię iż u mnie w 01-08-007 nie ma w ogóle parametrów jak temperatura tylko są odczyty z lambdy bodajże.

Kolego spid1261 moje odpalanie wyglądało dokładnie tak samo jak twoje. W dodatku na początku czujnik nie pokazywał źle. stało się to dopiero po przejechaniu ok 1000km.

Sorry że się wryłem w Twój wątek ale mamy podobne objawy.

Moja sugestia to jeśli możesz podłącz VCDS/VAG i monitoruj tam temp. Być może u Ciebie też czujnik pada.

Opublikowano

hm ja na kanale 49 nie mam odczytu zadnego a na 51 nie ma zadnej temp ;d moze cos robie nie tak. mozesz za raczke poprowadzic horny - na vag-com :decayed:

---------- Post dopisany at 18:42 ---------- Poprzedni post napisany at 17:15 ----------

u mnie wygląda to tak

trza mega podgłośnić żeby słyszeć kręcenie rozrusznika bo kom słabo zbiera dźwięk przy zamkniętych szybach :wink:

po odpaleniu jak skaczą obroty - dodawałem gazu

jak auto ruszy i przejedzie pare metrów zaczyna chodzić normalnie

Opublikowano

Ale nie pokazuje Ci żadnego oczytu czy 0 na kanale 49.

Ja mam na 49 zawsze wartość 0

51 to temp silnika

Jeśli chodzi o VCDS/Vag to:

01 to Engine -08 to bloki pomiarowe chyba (measer blocks) -007 wpisujesz w te wolne pola i dajesz "GO" - Ale u mnie nie ma tam żadnej wartości z coolant temp

17 to instruments -08 jw -03 (go) - coolant temp chyba w drugiej bramce czy trzeciej się wyświetli

Opublikowano

W silniku ADR temperatura silnika jest w grupie 003 na kanale 3

Sent from my Windows Phone 8S by HTC using Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

okej więc Panowie proponują podłączyć vaga i sprawdzić temp, no wczoraj jeszcze cos zobaczyłem ok 23 wracałem temperatura na zegarze znowu ok 80/83* wróciłem do domu wyłączyłem samochód, po czym przekręciłem na zapłon i temp nagle wskoczyła na równe 90* po odpaleniu to samo utrzymywała się na 90* a gdy jechałem wcześniej zatrzymała się na drugiej kresce tej grubszej przed 90* ja to już wariuje hehe tu tak tu tak może ten czujnik się zawiesza bo kończy się żywotność. No ale podłącze po weekendzie VAG i zobaczę co pokazuje.

Opublikowano

Czujnik wymień jak nic. To samo co u mnie. Samemu dasz radę to zrobić 15 min roboty.

Opublikowano

podjechalem do kumpla na vaga i pokazywal mj temp 97* a na liczniku wskazowka ok 89-90 poczekam az wystygnie i pod wieczor zrobie pomiar zimnego

Opublikowano

Pokręciłem się po mieście dziś i wszystko było ok. Odpalanie zarówno zimnego (rano) jak i ciepłego samochodu bez problemu.

Opublikowano
  • Autor

okej panowie więc który to bedzie czujnik ?? ten niebieski 4 pinowy ? lokalizacja w glowicy z tylu gdzies ale gdzie ? trzeba wyjac dolot ? przepustnice ? jaki najlepiej kupic ?

AHA jeszcze jedno.. może też będzie związane z moim problemem SZROTA. Spalanie auta jest że tak powiem MEGA bo mam lpg no ale zrobiłem 130km i nie ma pół butli czyli ok 20l z czego 100km było w trasie a 30 w miescie... parownik zmieniony, gaz wyregulowany, filterek gazu tez nowy.. na pb tez jest duże spalanie... może to był wina przepustnicy ? przepływki ? może te sprawy są powiązane duże spalanie ----> kilkukrotne odpalanie -----> falowane obroty -----> nie trzyma temp...

EHHH POMOCY PANOWIE BO JUŻ WYMIĘKAM ;(((

Opublikowano

Wymień czujnik to ten 4 pinowy pisałem wcześniej. Trzeba odkręcił plastikowy dolot ten czarny i pod nim będziesz widział czujnik (u mnie lewa strona patrząc pod maskę) i dwu stykowy sensor (po prawej). Robota prosta i przyjemna.

P.S. U mnie też było zawyżone spalanie. Może nie tak dramatyczne jak u Ciebie ale nie mam też gazu.

Jak wymienisz czujnik to będziemy dalej szukać zawyżonego spalania. Jak nie pomoże. Adaptacje przepustnicy miałeś wcześniej opisaną aku wystarczy na 15min odłączyć

Opublikowano
  • Autor

oki jutro po pracy biorę się za wymianę tylko kupię go jeszcze w jakimś sklepie.

Opublikowano

Kup ori w ASO inne to schrot. Poczytaj wątki o czujniku temp. ludzie po 3-4 wymieniali. Dopiero ori daje radę

Opublikowano

Dokladnie zobacz w salonie skody bo taniej niz w audi. Zamiennik to strata kasy.

Sony Xperia Tapatalk 4

Opublikowano

Wszystko zależy od ASO ja kupowałem u Lelka w gl i płaciłem 150zł z oringiem

Opublikowano

u mnie po 4 godzinach postoju pokazywalo 40* czekalem az temperatura zacznie roznac i mniej wiecej sie zgadzalo ze wskazaniami na liczniku (lekkie przeklamanie +5*)

wydaje mi sie ze moj problem tkwi w pompie paliwa albo jakies nieszczelnosci w ukladzie paliwowym bo 2tygodnie temu zalewalem auto 20lpaliwa i wczoraj nie chcial w ogole odpalic dolalem mu 10l paliwka i od strzala zapalil.

autko zagazowane wiec nie mozliwe zebym w 2tygodnie 20l na samo odpalanie zuzyl:kwasny:

ilosci paliwa nie widze bo zaloztlylem plywak z paska 1.8 i pokazuje mi na odwrot poziom paliwa :decayed:

Opublikowano

Poszukaj na forum gdzieś chyba było jak to "przekonwertować"