Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem ze sprzedającym - skrzynia VOLVO FH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej :hi: Prosze o pomoc, poradę co można zrobić w tej sytuacji - sprawa wygląda tak:

09.09. 2013r. ojciec kupił skrzynię biegów do ciągnika VOLVO FH (ten sam typ co ori), wypatrzona na allegro (VOLVO FH13 SKRZYNIA BIEGÓW AT2512C 2008 (3463464242) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.), po kontakcie telefonicznym, gość zgodził sie przywieźć skrzynię na miejsce, w cenie przedmiotu, zapewniał, że skrzynia jest kompletna, tylko podpinać wtyczki i jeździć.

Kierowca sprzedającego przywiózł skrzynię, została spisana umowa kupna-sprzedaży i pisemna gwarancja na 2 miesiące.

Montaż miał odbywał sie w ASO Volvo. Trzy razy skrzynia była demontowana i montowana, za każdym razem auto "wariowało"okazało się, że jest uszkodzona skrzynia. Po kontakcie telefonicznym sprzedający zgodził się przyjąć skrzynię z powrotem i oddać kasę za towar(choć póki co odwleka zwrot), lecz nawet nie chce słyszeć o zwrocie kosztów związanych z montażem skrzyni biegów w ASO, nie mówiąc już o niepotrzebnym całodniowym przestoju auta.

Co można zrobić w takiej sytuacji, aby zmusić go do natychmiastowego zwrotu kasy i kosztów związanych z montażem?

Pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedzi :wink:

Opublikowano

W takich wypadkach pomaga zwykle gadka o wzięciu ze sobą prawnika, etc, natomiast - powiem Ci szczerze, że w warunkach gwarancji rozruchowej na pewno nie masz żadnego punktu, który tratuje o poniesieniu przez sprzedającego kosztów montażu/demontażu skrzyni, gdy jest ona niesprawna - on tylko gwarantuje Ci możliwość zwrotu pieniędzy, jeśli coś będzie nie w porządku i z tego ma się wywiązać. Podobna sytuacja spotyka mnie, jako montera - znajomi przyprowadzili mi passata b5fl z padniętym tiptroniciem - włożyłem jedną używaną skrzynię i chodziła, ale zaczęło się z niej lać - zawieźli do gościa i po prostu oddał im pieniądze. Kupili drugą skrzynię od gościa, który regeneruje tip'y - włożyłem ją do auta - brak napędu. Stwierdziłem, że nie ma ciśnienia oleju - okazało się, że pompa źle weszła, lub po prostu od samego początku była zerwana - przełożyłem zębatkę od sprawnej skrzyni i zaczęła ona pracować w trybie awaryjnym - pierwsze podejrzenia - pęknięty kosz. Sytuacja patowa - gość twierdzi, że gwarancja nie jest ważna, skoro była ingerencja w skrzynię, a z drugiej strony, wiem, że była wymieniona tylko zębatka i jeśli skrzynia byłaby sprawna, auto śmigałoby bez problemu... Niestety są takie nierozwiązane sprawy, ale liczę, że Tobie się uda i na chwilę obecną, proponuję po prostu wziąć kilku dużych kolegów i przeprowadzić negocjacje;)

Opublikowano

jest taka jedna wazna zasada w handlu a mianowicie jak cos jest zepsute to nigdy nie można pakowac do niej rak