Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błąd 17698 - Problem z czujnikiem (G83)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od niedawna mam problem związany z błędem czujnika temperatury silnika G 83 a mianowicie:

17698 - Coolant Temp Sensor at Radiator Outlet (G83): Signal too Small

P1290 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent

Jak widać błąd jest sporadyczny. Objawia sie to w taki sposób, że po odpaleniu auta po nocy szarpał, telepał jakby nie palił na wszystkie gary i potrafił zgasnąć. Po ponowym odpaleniu lub kilku sekundach wszystko wracało do normy.

Po wykasowaniu powyższego błędu kilka dni mam spokój po czym objawy wracają.

I pytanie co to jest dokładnie czujnik G83 ? czujnik temperatury silnika czy cieczy chłodzącej ?

i jak sie uporać z sytuacją ? W gre wchodzi tylko wymiana owego czujnika czy jeżeli błąd pojawia sie sporadycznie wina leży gdzieś indziej ?

Niestety nie mam screena, ale gdy zrobiłem Vagiem analize graficzną w pewnym momencie linia rysująca wykres temperatury spadła na sam dół i od razu wróciła do poprzedniej wartości. Potwierdza to że błąd jest sporadyczny coś jakby przerwało odczyt.

Opublikowano

g83 to czujnik na dolnym wezu od chłodnicy .

Opublikowano

Kwalifikuje sie do wymiany czy może coś tylko nie łączyć czasami ?

Opublikowano

Miałem ten sam problem. Możesz zobaczyć wtyczkę jak wygląda po wypięciu z czujnika. Jak sucho to wymiana czujnika. Ja wymieniłem i mam spokój.

W ASO 140zł ale ja kupiłem na portalu aukcyjnym "oryginał" za 45zł z przesyłką no i faktycznie jak porównywałem to wygląda ze oryginalny "oryginał"

Wymiana generalnie bardzo prosta.

Tylko jak pomyślisz że wyjmiesz i włożysz i tylko trochę płynu ucieknie to podstaw miskę bo mi 4 litry poszło na posadzkę :facepalm:

Opublikowano

Dzięki, w takim razie sprawdze najpierw wtyczkę jak radzisz. Płyn niedawno wymieniałem więc byłoby szkoda :)