Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Check Engine klapy wirowe przepustnica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Gibons PW

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie nie ma szans ze te klapki same wpadną , myłem ostatnio kolektor i klapki chemia i myjka cianieniowa nic nie odpadło ale silniczek do wymiany

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

MIałem ten sam problem - zapalił się check , zgasł, po jakimś czasie kontrolka już się świeciła cały czas, komputer czytał błąd klap, nie było różnicy w mocy ale po jakimś czasie może wpaść ten badziew do środka i zrobić większą szkodę więc zdecydowałem się na naprawę.

Kolektor + wymiana 1800 zł :kwasny:

Audi 2.0 TDI

Panowie,

Miałem ten sam problem: P2015 - błąd

Tak sobie to sprytnie wymyślili inżynierowie z VAG, że na osi z klapami zamontowali jedną plastikową część, która po 100-200 tys.km się wyrabia i powoduje luzy, a w efekcie błąd.

W ASO wymieniają cały kolektor - tak jak napisał kolega MAJAKOS - koszt 1800 zł :kox:

Zaślepianie klap czy ich wyprogramowywanie jest wg mnie ryzykowne - niektórzy piszą o problemach z DPF czy serii kolejnych błędów.

Są dwie metody chałupnicze do zastąpienia tego plastikowego ustrojstwa: nawiercanie nastawnika i wkręcanie śruby czy dorabianie drewienek :D

Jest też metoda bardziej profesjonalna. Na allegro za dwie stówki można kupić aluminiowy zestaw naprawczy instalowany do nastawnika.

Ja tak zrobiłem - u mnie działa i błędu nie wywala.

Można go znaleźć wpisując w wyszukiwarkę allegro: " naprawa TDI P2015 "

Edytowane przez heniekzlasu00

Opublikowano

MIałem ten sam problem - zapalił się check , zgasł, po jakimś czasie kontrolka już się świeciła cały czas, komputer czytał błąd klap, nie było różnicy w mocy ale po jakimś czasie może wpaść ten badziew do środka i zrobić większą szkodę więc zdecydowałem się na naprawę.

Kolektor + wymiana 1800 zł :kwasny:

Audi 2.0 TDI

Panowie,

Miałem ten sam problem: P2015 - błąd

Tak sobie to sprytnie wymyślili inżynierowie z VAG, że na osi z klapami zamontowali jedną plastikową część, która po 100-200 tys.km się wyrabia i powoduje luzy, a w efekcie błąd.

W ASO wymieniają cały kolektor - tak jak napisał kolega MAJAKOS - koszt 1800 zł :kox:

Zaślepianie klap czy ich wyprogramowywanie jest wg mnie ryzykowne - niektórzy piszą o problemach z DPF czy serii kolejnych błędów.

Są dwie metody chałupnicze do zastąpienia tego plastikowego ustrojstwa: nawiercanie nastawnika i wkręcanie śruby czy dorabianie drewienek :D

Jest też metoda bardziej profesjonalna. Na allegro za dwie stówki można kupić aluminiowy zestaw naprawczy instalowany do nastawnika.

Ja tak zrobiłem - u mnie działa i błędu nie wywala.

Można go znaleźć wpisując w wyszukiwarkę allegro: nastawnik p2015.

Chyba we wszystkich tematach związanych z klapami chwalisz to rozwiazanie . Nick alle... i imie w opisie to tylko zbieg okoliczności ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Zastanawia mnie jakie jest Wasze podejście do klap zawirowań w kolektorze ssącym A4 B8 2.0 TDI CAGA?

Mój wcześniejszy pojazd to BMW E46 gdzie (jeśli ktoś jest w temacie burakowozów), klapki uwielbiają się wręcz urywać, wpadać do silnika i siać zamieszanie. Po sprzedaży i zakupie Audi także zdecydowałem się na wywalenie tego ustrojstwa - na wszelki wypadek. Poza fizycznym wywaleniem, oczywiście także programowe wyłączenie klap.

Jednak konstrukcja klap w aluminiowym kolektorze CAGA jest zdecydowanie inna niż w BMW, gdzie tam zastosowano osobną klapę dla każdego cylindra, przynitowaną na cieniutkiej ośce.

W silniku CAGA wszystko umieszczone jest na jednej ośce idącej przez cały kolektor aż do nastawnika klap, który także lubi ulegać awarii.

Stąd też pytanie - czy klapy w kolektorze rzeczywiście są zbędne? Czy jak podaje producent zawirowania powietrza są jedynie dla lepszego spalania mieszanki, co nie zmienia faktu, że i tak w niczym nie pomagają?

Wszyscy tunerzy twierdzą, że brak klap nie wpływa w żaden sposób na charakterystykę pracy silnika. Jednak zastanawia mnie załamanie wykresu w zakresie 1600 - 2200 obr/min. Nie jest to wina programu, raczej coś mechanicznego. Czy przypadkiem nie jest to wina opisanych klap, które właśnie tworzą zawirowania powietrza dla lepszego spalania mieszanki w zakresie dolnych obrotów?

14075015_1161737897228344_757687299_o.jp

Pozdrawiam.

Edytowane przez Mango155

Opublikowano

Tak masz rację, szczególnie w v6 tdi czuć gorszy dół. U siebie mam wyłączone je w sterowniku, a fizycznie zostały ponieważ jak sam napisałeś nie ma potrzeby ich wyrzucania. W ads gdy mam ustawiony dynamic dla silnika to jest delikatna zwłoka z dołu, wcześniej gdy miałem je włączone dół był minimalnie lepszy, a szczególnie reakcja na gaz przy dynamicu. Te spostrzeżenia przyszły po czasie na początku nie widziałem różnicy, podsumowując lepiej je wyłączyć w 2.0 tdi niż kupować kolektor, chyba że w grę wchodzi tylko nastawnik który się wyrabia.

Opublikowano

Tak masz rację, szczególnie w v6 tdi czuć gorszy dół. U siebie mam wyłączone je w sterowniku, a fizycznie zostały ponieważ jak sam napisałeś nie ma potrzeby ich wyrzucania. W ads gdy mam ustawiony dynamic dla silnika to jest delikatna zwłoka z dołu, wcześniej gdy miałem je włączone dół był minimalnie lepszy, a szczególnie reakcja na gaz przy dynamicu. Te spostrzeżenia przyszły po czasie na początku nie widziałem różnicy, podsumowując lepiej je wyłączyć w 2.0 tdi niż kupować kolektor, chyba że w grę wchodzi tylko nastawnik który się wyrabia.

Póki co przywróciłem klapy, nastawnik działa jak należy i wszystko jest w porządku. Zobaczymy czy charakterystyka przy następnym pomiarze się jakoś zmieni.
Opublikowano

Panowie. 2 godziny i sami to dziadostwo usuniecie wyjac kolektor wypierdzielic klapy zostawcie tylko prowadnice od klap rzeby dziura byla zaslepiona wszystko do " kupy" i po klopocie banalnie prosta operacja.

Opublikowano

Podziel się pomiarem ciekawe czy te zawirowania faktycznie są tym spowodowane.