Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A5 8T Hatchback by Rstr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry!:)

Poniżej zdjęcie mojego A4 Hatchback (czyli jak to Audi nazywa - A5 Sportback);) Zdjęcie przedstawia auto jeszcze na wczesnym etapie 'rozwoju', jak skończę je za kilka tygodni (mam nadzieję), to wrzucę szersze i ładniejsze fotki:)

Kilka słów o moim hatchback'u:

- 2.0 TFSI Quattro / 211 KM

- 2010r.

- S-Tronic

- S-Line

- 100k przebiegu w momencie zakupu 2 miesiące temu

Mody, nad którymi teraz pracuję to:

Silnik:

1. Planowana pełna 'renowacja' - planowanie głowic, poczyszczenie dolotu itp.

2. Wkrótce chip na 270 KM / 400Nm.

Wyposażenie:

3. Zwykły tempomat => ACC.

4. Lusterka 'pół-wypas' => Lusterka 'full wypas' (składane, z podświetleniem, side assist, fotochromy, elektryczne, z pamięcią).

5. Dołożenie side assist.

6. Dołożenie kamery cofania.

7. Fotele 'pół wypas' => Fotele 'full wypas' (sportowe S-Line, elektryczne, podgrzewane, wentylowane, z pamięcią).

8. Przeróbka całego podświetlenia w środku i na zewnątrz na białe, LED'owe.

9. Dołożenie systemu otwierania bramy - homelink.

10. Montaż podgrzewanych i mgiełkowych dysz spryskiwaczy.

Z zewnątrz:

11. Pomalowana obwódka grilla na czarno.

12. Przyciemnione szyby (tył - 70%; przód - 50%).

13. Pomalowanie zacisków hamulcy na czarno.

14. Zmiana felg na 19" S-Line.

15. Generalnie renowacja używanego samochodu...:

- wymiana + lakierowanie 2 zderzaków

- ponowne chromowanie elementów chromowanych

- detaling środka & z zewnątrz

- renowacja i pomalowanie na szaro felg na zimę (18")

MMI:

16. Mody MMI:

- Temperatura oleju w silniku + Lap timer

- Poziom naładowania akumulatora

- Obniżające sie lusterko wsteczne podczas cofania

- Otwieranie i zamykanie okien kluczykiem

- Ukryte menu

- Start z wybranego ustawienia Drive Select

- Temperatura oleju w silniku + LAP TIMER

- Aktywacja wyświetlania temperatury powietrza w MMI

Opublikowano

ładna :wink: i zacne plany

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję bardzo:]

Opublikowano

Jak juz będziesz miał lepszy gateway to zrób sobie lustro z HBA - high beam assist.

Jest to bardzo prosty modzik, a i tak przy home link, będziesz ciągną kabelki na dół.

Lustro na zbyciu ma jeszcze hohe i wrc ;)

Opublikowano
wiecej fotek :wink: a zwlaszcza wnetrza

+1

Właśnie tak miało wyglądać prawie dwa lata temu nasze następne Audi.

Po vecie mojej Szefowej w sprawie Infinyty FX-a:kwasny: jechałem po taka, ale przyjechałem avantem :decayed:

400Nm w DSG? :eusathink: Masz skrzynie MSA?

Opublikowano
  • Autor

Darecy - no właśnie zastanawiałem się jeszcze nad tym modem:) Na pewno przemyślę to jeszcze raz, ale chyba się skuszę:decayed:

Wrclaguna - w tej chwili auto odstawiłem na kilka przeróbek, jak wróci to uzupełnię:) Wnętrze już teraz jest na prawdę fajne i bardzo je lubię - pełen S-Line, pełne MMI 3G+, czarna podsufitka, B&O...:)

Griga-st - avant, czyli nieco większy & pakowniejszy hatchback:) Ale powiem Ci, że to częsty temat - pojechania i wrócenia jednak z innym wyborem, bo akurat trafił się fajniejszy egzemplarz. Ostatnio tak samo kolega pojechał po BMW 5:)

Kod mojej skrzyni to NRW - świeży nabytek. Poprzednia (MNG) to był syf i *********...:facepalm: NRW to skrzynia do tego samego silnika, tylko że z 12 roku. O ile mi wiadomo, S-Tronic'ów z 2.0 TFSI nie można chipować ponad 400Nm.

Wymieniając skrzynię, miałem dużą chęć zamienić ją na tą od S5 (którą można wykręcić ponad 400Nm), ale trafił się właśnie fajny egzemplarz NRW, z którym ufałem że rzeczywiście ma mały przebieg...

Opublikowano

kolego chyba nie ten dział.. powinno być w pozostałych Audi :decayed: ładne, ale do mnie przedliftowy Sportback nie przemawia.. zdecydowanie wolę Coupe

Opublikowano
Sportback nie przemawia.. zdecydowanie wolę Coupe

@Jedrekx, jak to mówią: "każdy żyd swoje chwali" :grin: Faktycznie powinna być w "innych Audi".

@rstr, była skrzynia na gwarancji wymieniana? Ciekawią mnie różnice w skrzyni do S-y, i zwykłych:eusathink: Ja mam wrażenie ze po ostatnich updatach obcięli mi kilka niutkow.

Jeszcze mala prośba: mógł byś proszę powiedzieć kolory kropek na sprężynach(o numerach fabrycznych amorków nawet nie mażę:wink:)? Z góry dzięki.

Opublikowano
Sportback nie przemawia.. zdecydowanie wolę Coupe

@Jedrekx, jak to mówią: "każdy żyd swoje chwali" :grin: Faktycznie powinna być w "innych Audi".

zastanawiałem się też nad Sportbackiem przez moment, ale postawiłem na Coupe bo mi się bardziej podobało :wink: natomiast polifta bym kupił Sportbacka :decayed:

Opublikowano

Jak bym był piękny i młody tez bym kupeka wolał zapodać:doh:

Opublikowano

Nice:kox:

Opublikowano
  • Autor

Akurat kwestia wyboru modelu, to kwestia mixu gustu & zasobności portfela & tego co się trafi jak to używany. W moim przypadku padło na A5 Sportback, przedliftowy, który bardzo mi się podoba. Oczywiście poliftowy podoba mi się bardziej, ale brakowało tej zasobności portfela..;)

@griga-st - jak chcesz, to sprawdzę w ASO jakie mam numery sprężyn, jeśli Ci to w jakiś sposób pomoże:) Mogę też podać Ci mój numer VIN, to sprawdzisz sobie sam co tylko chcesz:) Daj pls znać.

Odnośnie skrzyni - niestety nie była na gwarancji wymieniana **********...:( Ale znalazłem taką, której jestem w miarę pewny. Dokładnie rzecz ujmując, jest właśnie w trakcie instalacji w aucie, więc dam znać za jakiś tydzień jak odczucia.

Opublikowano
@griga-st - jak chcesz, to sprawdzę w ASO jakie mam numery sprężyn, jeśli Ci to w jakiś sposób pomoże:) Mogę też podać Ci mój numer VIN, to sprawdzisz sobie sam co tylko chcesz:) Daj pls znać.

Dzięki za chęć pomocy:hi: Z ASO "niby" mam spis, ale przed zakupem chciałbym żeby ktoś sprawdził "organoleptyczne". Będzie relacja z przekładki dla potomnych?:naughty::slina:

Opublikowano

Fajna Furka, Szerokości :hi:

Opublikowano
  • Autor

Griga-st - w poniedziałek sprawdzę, akurat samochód będzie na podnośniku.

Cool506 - Dziękuję bardzo:]

Opublikowano

Fajnie ze automat :slina: Ale to nie hatchback tylko liftback :wink:

Opublikowano
  • Autor

Dziadek - po zapoznaniu się z definicjami obu wersji nadwozia - przyznaję rację, nie hatchback, tylko liftback:]

Opublikowano
:decayed::wink:
Opublikowano

@dziadek, a ja bym polemizował (WikiPL):

"Hatchback (ang. hatch – właz, drzwi; back – tył) – typ zamkniętego nadwozia samochodu osobowego, o dużej tylnej pokrywie (klapie) przestrzeni bagażowej stanowiącej trzecie, czwarte lub piąte drzwi. Jest to nadwozie jedno- lub dwubryłowe. Część bagażowa samochodu jest dostępna z zewnątrz po podniesieniu do góry tylnej klapy schodzącej z linii dachu do bagażnika lub z wnętrza pojazdu, po odchyleniu oparcia tylnego siedzenia. Klapa zawiera tylne okno i część tylnej ściany.

Podobnymi do hatchbacka typami nadwozi są: kombi i minivan. Jednak typ hatchback jest stosowany do określania mniejszych samochodów. Auta klas wyższych, wyposażone w pokrywę bagażnika podnoszoną wraz z tylną szybą określa się mianem liftback. Podział pomiędzy hatchbackiem i liftbackiem jest dość umowny i płynny."

Czyli w mowie bardzo potocznej: Jeden ch**, tylko w innym opakowaniu!:decayed: