Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pilot do webasto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem autko z webastem, niestety nie mam do niego pilota. To moje webasto jest zamontowane za intercoolerem po lewej stronie przedniego zderzaka. Tam tez jest zamontowany sterownik do webasta, z etki wynika iz ma on oznaczenie: 8e0 909 509 D. Ważna jest ta literka na końcu bo to webasto od bencyniaka.

No i mam pytanie, jaki pilot mam dokupić i jak go wprogramowac aby właczać webasto zdalnie.

Pozdr

SL

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Kupiłem autko z webastem, niestety nie mam do niego pilota. To moje webasto jest zamontowane za intercoolerem po lewej stronie przedniego zderzaka. Tam tez jest zamontowany sterownik do webasta, z etki wynika iz ma on oznaczenie: 8e0 909 509 D. Ważna jest ta literka na końcu bo to webasto od bencyniaka.

No i mam pytanie, jaki pilot mam dokupić i jak go wprogramowac aby właczać webasto zdalnie.

Pozdr

SL

Zdemontuj lewą tapicerkę w bagażniku i sprawdź czy nie masz sterownika zdalnego sterowania oraz odpowiedniej wersji wzmacniacza antenowego (oba elementy widoczne na zdjęciu poniżej):

wzmakwebasto.jpg

Jeśli sterownika nie będzie - trzeba go dołożyć (opisane w wątku do którego Grześ wrzucił linka).

Opublikowano
  • Autor

OK, dzisiaj sprawdzę, czy to mozliwe aby auto miało webasto a nie miało sterownika do pilota i samego pilota w oryginale ?

Opublikowano
OK, dzisiaj sprawdzę, czy to mozliwe aby auto miało webasto a nie miało sterownika do pilota i samego pilota w oryginale ?

Tak - mogłeś mieć webasto (9M1) lub webasto ze zdalnym sterowaniem (9M9).

---------- Post dopisany at 11:30 ---------- Poprzedni post napisany at 11:28 ----------

...Szwaby to jednak złotówy. Za zdalne sterowanie trzeba było dopłacić 260 Euro.

Opublikowano
  • Autor

A jak rozmoznać jakie ma webasto? Czy 9M1 czy 9M9?

Mogę to sprawdzić VCDSem ?

Opublikowano
A jak rozmoznać jakie ma webasto? Czy 9M1 czy 9M9?

Mogę to sprawdzić VCDSem ?

Nie bo sterownik jest uniwersalny - wskazówką że to masz, byłoby zakodowane zdalne sterowanie... Ew. Wyciągnąć z ASO pełną listę kodów wyposażenia i sprawdzić który kod masz u siebie (mogę to ogarnąć ale dopiero we wtorek).

Opublikowano
  • Autor

OK, prościej chyba będzie rozebrać boczek w bagażniku. Ja mam Avanta, wiesz może jak się ten boczek odczepia, nie widzę śrubek, pewno sa zatrzaski a z nimi wiadomo, jak się nie wie gdzie pociągnąć to się urywa.

Kody wyposarzenia mam w książeczce serwisowej - taka tabelka z trzyliterowymi znaczkami. moge ją przepisać jeśli Ci to ułatwi pomoc.

Opublikowano
OK, prościej chyba będzie rozebrać boczek w bagażniku. Ja mam Avanta, wiesz może jak się ten boczek odczepia, nie widzę śrubek, pewno sa zatrzaski a z nimi wiadomo, jak się nie wie gdzie pociągnąć to się urywa.

Kody wyposarzenia mam w książeczce serwisowej - taka tabelka z trzyliterowymi znaczkami. moge ją przepisać jeśli Ci to ułatwi pomoc.

Wlepa którą masz w książce ma tylko część kodów wyposażenia - pełna lista ma ich ponad 150. Z tego co pamiętam to na wlepie nie ma kodu webasto ale możesz sprawdzić.

Demontaż boczka opisałem tutaj: http://a4-klub.pl/audi-a4-b6-b7-132/all-b6-upgrade-systemu-pdc-parktronic-czujniki-przodu-zdalne-zalaczanie-97008/

Opublikowano
  • Autor

Rozebrałem boczek i niestety nie mam sterownika pilota :-(

Mam wzmacniacz antenowy 8E9 035 225 P (bez wyjścia na sterownik pilota od webasta)

NIe znalazłem również wtyczki która by była włączana do sterownika pilota którego nie ma.

Co zatem muszę kupić albo jeszcze sprawdzić ?

Dogadałem się z człowiekiem który mi wysłał pilota że mi resztę też dośle ale musze wiedzieć o co go poprosić.

Z tego co wywnioskowałem to muszę wymienić wzmacniacz antenowy.

Dodatkowo dołożyć sterownik polota razem z kabelkiem antenowym do wzmacniacza antenowego.

No i zapewne trzeba jeszcze pdołożyć wiązkę oimiędzy autem a sterownikiem pilota.

Jak ta wiazka wygląda, gdzie się ją wpina bo nie widziałem wolnej wtyczki w okolicy :-(

---------- Post dopisany at 19:32 ---------- Poprzedni post napisany at 15:01 ----------

Znalazłem schemat w ELZA, wynika z niego że do sterownika dochodzi:

1. Kabelek koncentryczny - antenowy ze wzmacniacza antenowego.

2. Zasilanie od bezpiecznika S62 (zasilanie webasta)

3. Masa

4. jeden kabelek do sterownika webasta (zapewne komunikacja - sterowanie)

pozycje 2 i 4 przechodzą przez złączkę T10k (biała, 10 pinów, umieszczona w A pillar - lewa strona)

... no ale ja się na tym nie za bardzo znam, gdzie jest ta złączka T10k ?

Opublikowano
Rozebrałem boczek i niestety nie mam sterownika pilota :-(

Mam wzmacniacz antenowy 8E9 035 225 P (bez wyjścia na sterownik pilota od webasta)

NIe znalazłem również wtyczki która by była włączana do sterownika pilota którego nie ma.

Co zatem muszę kupić albo jeszcze sprawdzić ?

Dogadałem się z człowiekiem który mi wysłał pilota że mi resztę też dośle ale musze wiedzieć o co go poprosić.

Z tego co wywnioskowałem to muszę wymienić wzmacniacz antenowy.

Dodatkowo dołożyć sterownik polota razem z kabelkiem antenowym do wzmacniacza antenowego.

No i zapewne trzeba jeszcze pdołożyć wiązkę oimiędzy autem a sterownikiem pilota.

Jak ta wiazka wygląda, gdzie się ją wpina bo nie widziałem wolnej wtyczki w okolicy :-(

---------- Post dopisany at 19:32 ---------- Poprzedni post napisany at 15:01 ----------

Znalazłem schemat w ELZA, wynika z niego że do sterownika dochodzi:

1. Kabelek koncentryczny - antenowy ze wzmacniacza antenowego.

2. Zasilanie od bezpiecznika S62 (zasilanie webasta)

3. Masa

4. jeden kabelek do sterownika webasta (zapewne komunikacja - sterowanie)

pozycje 2 i 4 przechodzą przez złączkę T10k (biała, 10 pinów, umieszczona w A pillar - lewa strona)

... no ale ja się na tym nie za bardzo znam, gdzie jest ta złączka T10k ?

Wszystko masz opisane w wątku Grześka... Musisz podmienić wzmacniacz antenowy na wersję z gniazdem do webasto. Zakładasz tez sterownik do zdalnego sterowania webasto i łączysz go ze wzmakiem antenowym. Sterownik zdalnego sterowania ma w swojej wiązce 3 przewody - przeciągasz je na przód auta na lewy słupek A i podłaczasz zasilanie i do T10k (biała kostka na panelu konektorów na lewym słupku A).

Opublikowano
  • Autor

To w takim razie czy mogę zastosować komplet Pilot+Sterownik od nowszego modelu?

Teraz mam tylko pilota a sterownika brak, widziałem na allegro komplety sterownika i pilota ale one pochodzą chyba od nowszych aut.

Przykładowy pilot:

PILOT WEBASTO AUDI A4 8K0963511 MODUŁ 8K0963271 (3686631993) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Konkretnie chodzi mi o to czy ta linia sterująca która idzie ze sterownika do złączki w słupku A (ona wchodzi na sterownik webasta) działa na zasadzie 0-1 czyli wymuszenie np 12V na tym wejściu daje efekt w uruchomieniu webasto czy może jest to szyna komunikacyjna ? Bo jeżeli działało by to na zasadzie 0-1 to można by zastosować jakikolwiek układ który sterowany pilotem da 0V albo 12V na wejście webasta.

Opublikowano

Raczej nie - takie podejścia z tego co wiem były już wykonywane i nie udało się uruchomić zdalnego sterowania na nowszym pilocie. Zadajesz pytania które w wątku o webasto się już przewijały. Zapoznaj się dokładnie z tematem.

Opublikowano
  • Autor

Ale "raczej nie" w jakim względzie?

1. Nowszy pilot ze starym sterownikiem ?

2. Czy może całym kompletem od nowszego auta ?

Opublikowano

I jedno i drugie - sterowanie z B8 ma inny protokół danych (system w B6/B7) nie będzie go "rozumiał".

A nowszy pilot ze starym sterownikiem na pewno nie będzie się widział.

Opublikowano
  • Autor

OK, czyli absolutne minimum to dokupienie jeszcze sterownika pilota, kabelki można samemu jakoś wydziergać a zamiast tego przewodu antenowego można by od razu antenę zapakować dostrojoną do 868MHz, będzie słabszy zasięg ale przynajmniej nie będę musiał biegać za wzmacniaczem antenowym. Patrzyłem na allegro i takiego z wyjściem na webasto nie ma :-(

Pytanie tylko czy ten sterownik pilota musi być parą z pilotem od jednego auta czy może wystarczy dokupić inny byle by od tego modelu.

Opublikowano
OK, czyli absolutne minimum to dokupienie jeszcze sterownika pilota, kabelki można samemu jakoś wydziergać a zamiast tego przewodu antenowego można by od razu antenę zapakować dostrojoną do 868MHz, będzie słabszy zasięg ale przynajmniej nie będę musiał biegać za wzmacniaczem antenowym. Patrzyłem na allegro i takiego z wyjściem na webasto nie ma :-(

Pytanie tylko czy ten sterownik pilota musi być parą z pilotem od jednego auta czy może wystarczy dokupić inny byle by od tego modelu.

Piloty i sterowniki nie są dopasowane tak jak immo - mogą być z różnych aut.

Opublikowano
  • Autor

OK, to cenne informacje, jak skompletuje sprzęt to się odezwę. Już nawet widziałem dzisiaj tę złączkę A pillar z białą wtyczką. Skąd wziąć do niej piny aby je dołożyć jak będę miał ten kabelek od sterownika? Nie wiem co mi podeśle ten kolega od którego kupiuję ten osprzęt, w skrajnym wypadku bedzie sama wtyczka i trzy kabelki obcięte...

---------- Post dopisany 18-11-2013 at 12:13 ---------- Poprzedni post napisany 12-11-2013 at 10:50 ----------

Mijają dni a ja nie mogę trafić na allegro odpowiedniego sterownika. Nie wiem, może szukam nie tego co trzeba.

Jest na allegro pełno sterowników: 4D0 909 509, 4F0 909 509, 8K0 963 271, 4H0 963 271.....

Ale wg instrukcji z forum do mojego autka powinien być 8E0 909 509.... Ale takiego na alle nie ma :-(

Co mi doradzicie ?

Opublikowano
OK, to cenne informacje, jak skompletuje sprzęt to się odezwę. Już nawet widziałem dzisiaj tę złączkę A pillar z białą wtyczką. Skąd wziąć do niej piny aby je dołożyć jak będę miał ten kabelek od sterownika? Nie wiem co mi podeśle ten kolega od którego kupiuję ten osprzęt, w skrajnym wypadku bedzie sama wtyczka i trzy kabelki obcięte...

---------- Post dopisany 18-11-2013 at 12:13 ---------- Poprzedni post napisany 12-11-2013 at 10:50 ----------

Mijają dni a ja nie mogę trafić na allegro odpowiedniego sterownika. Nie wiem, może szukam nie tego co trzeba.

Jest na allegro pełno sterowników: 4D0 909 509, 4F0 909 509, 8K0 963 271, 4H0 963 271.....

Ale wg instrukcji z forum do mojego autka powinien być 8E0 909 509.... Ale takiego na alle nie ma :-(

Co mi doradzicie ?

ebay.