Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Mandat w Niemczech za przekroczenie prędkości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Byłem w Niemczech po samochód. Znalazłem, kupiłem załatwiłem formalności. Podczas powrotu do polski fotoradar zrobił mi zdjęcie :facepalm: Przekroczyłem prędkość o 28 km/h. Jechałem na próbnych blachach także policja nie miała problemu ze znalezieniem moich danych i adresu... Przyszedł mi najpierw jeden list ze zdjęciem i informacją o przekroczeniu prędkości a teraz kolejny z sumą do zapłaty (108 euro :/) I w tym momencie mam pytanie czy muszę to zapłacić czy nie?? Czytałem gdzieś na forach że jeśli nie wybieram się za granice to nie muszę, a mandat ulegnie przedawnieniu. Tylko że nie wiem czy w moim przypadku to również działa...

Proszę o pomoc.

Opublikowano

"Policja wysyła najpierw wezwanie do właściciela, by zapłacił sam lub wskazał sprawcę wykroczenia. Jeśli tego odmawia lub po prostu nie odpowiada, to o dalszym dochodzeniu decydują urzędnicy z kraju, w którym doszło do przekroczenia prędkości. Okazuje się, że ci, ze względu na stosunkowo duże koszty poszukiwań, często rezygnują z postępowania. Zdarza się jednak, że kierują do polskich sądów wnioski o uznanie zagranicznych wyroków i komorniczą egzekucję. Najczęściej płyną one z Niemiec, Austrii, Holandii oraz Włoch."

Reasumując - może się udać ale równie dobrze za jakiś czas może przyjść pismo z Sądu a wtedy koszty będą już dużo wyższe.

Opublikowano

Nie zapłacisz, zapomnisz.

A za kilka lat pojedziesz do Niemiec i ... pierwsza kontrola i "mamy Cię".

Opublikowano

Witaj w klubie, ja przekroczyłem o 23km/h.

Wypełniłem papiery które przyszły i odesłałem do DE.

Czekam na mandat, 70-80Euro

Swoją drogą nie widziałem nigdzie znaku z informacją o kontroli radarowej.

Opublikowano

No zdąża sie, ze nie ma znaku a radarek jest;)

Tez mnie wychwycil kiedyś na A2 jest tam od zawsze fotoradar

a znaku brak.

Podobno juz teraz przychodzą zdjecia i trzeba płacić a kosztami Ciebie mogą

obarczyc, wiec moze być mandat plus koszty dodatkowe i juz.

Opublikowano

radziłbym ci zapłacić kiedyś mandaty nie przychodziły od tego roku przychodzą z niemiec a i z holandii też

Opublikowano

beda Cie gonic na bank

jest powyzej 70 euro, wiec nie odpuszcza

Opublikowano
Nie zapłacisz, zapomnisz.

A za kilka lat pojedziesz do Niemiec i ... pierwsza kontrola i "mamy Cię".

nie prawda.

Siedem lat temu dostałem mandat 250euro zapłaciłem 110 na miejscu,a reszta przyszła pocztą w formie druku i 5 euro kosztów łącznie 145 euro oczywiście go olałem... od tego czasu bardzo często bywałem w Niemczech zrobiło mi kilka fotek z lekkimi przekroczeniami. Było oczywiście mnóstwo kontroli i 2 mandaty oba po 30euro za przeładowany zestaw i ponad standardowe oświetlenie pojazdu.

Moje nazwisko nie widniało w żadnym rejestrze ściganych...

Dużo się jednak zmieniło od 1kwietnia bo zaczęły przychodzić do Polski zdjęcia,kilku moich znajomych już zapłaciło, były to raczej bardzo wysokie kwoty 200e i więcej.. podobno niskie olewają,żeby nie zasypać urzędników papierkami.

Opublikowano

Czytałem kiedyś że od 1 lipca tego roku unia wprowadzila taki system że w np. policji w każdym kraju uda się namierzyć właściciela pojazdu po wprowadzeniu nr rejestracyjnego w komputer, ja mam chyba ze 100 fotek na Francji jak nie więcej, ze 10 w De i z 15 w A i w każdym innym kraju po 1 fotce może.. Ani jeden mandat mi jeszcze na firmę nie przyszedł..nawet z Pl. auto w leasingu jest oczywiście a leasing ponoć nie udostepnia danych osobowych choć na inne nasze auto przyszedł mandat z Uk 18000tys zł :facepalm: a co do mandatów z De to jeżeli przyjedzie pismo już do domu na adres to można sie od tego odwołać tylko trzeba poszukać na necie druczku jaki trzeba wypełnić i im odesłać :wink: