Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiana z ABS na ABS-EDS 1995-1997

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bo nie kazda pompa jest z EDS-em i tak samo ze sterownikiem sa rowniez pompy ESP i z samym systemem ABS dlatego ceny zroznicowane

z tego co się orientuje kolego to pompa ABS EDS o danym numerze jest jako Pompa ABS EDS, a sama pompa z ABS czy z ESP bedzie mała inny numer.

PRZYNAJMNIEJ TAK POWINNO BYĆ

Opublikowano

Bo tak jest

Opublikowano

No własnie, więc franekd4 coś źle mówisz :)

Opublikowano

tak można, ale nei znam się na tym a ceny sa od 20zł do 200zł za sterownik i weź teraz wybierz który będzie dobry i bedzie pasował... to samo jest z pompa cena od małej az po kilka stówek.

no z tego dokładnie zdaje sobie sprawę :) tylko mi w pytaniu chodziło bardziej że jaka jest cena mniej wiecej za taki który bedzie ok, (nie chdozi mi tylko o same to czy jest rzecz sprawna czy nie) no bo rozbiezność 20zł a 200zł jednak jest bardzo duza wiec nie czemu jedne sa za tyle drugie za tyle.

zapytałes sie dlaczego sa zroznicowane ceny sterownikow i pomp od 20-200zł to ci odpisalem ze nie kazda pompa jest z EDS-em i tak samo ze sterownikiem sa rowniez pompy ESP i z samym systemem ABS dlatego ceny zroznicowane. druga sprawa ceny ustalaja sprzedajacy wiec taka sama czesc moze byc tansza lub drozsza u innego

bo nie kazda pompa jest z EDS-em i tak samo ze sterownikiem sa rowniez pompy ESP i z samym systemem ABS dlatego ceny zroznicowane

z tego co się orientuje kolego to pompa ABS EDS o danym numerze jest jako Pompa ABS EDS, a sama pompa z ABS czy z ESP bedzie mała inny numer.

PRZYNAJMNIEJ TAK POWINNO BYĆ

niezrozumielismy sie kolego,przeciez to logiczne ze pompa od abs ma okreslony numer a pompa np.od eds bedzie miała inny -nigdzie nie napisalem ze pompa abs,esp czy eds ma ten sam numer. :)

wracajac do tematu mozna zastosowac takze np. pompe o numerze 4A0614111H ze sterownikiem 4D0907379G

Edytowane przez franekd4

Opublikowano

zapytałes sie dlaczego sa zroznicowane ceny sterownikow i pomp od 20-200zł to ci odpisalem ze nie kazda pompa jest z EDS-em i tak samo ze sterownikiem sa rowniez pompy ESP i z samym systemem ABS dlatego ceny zroznicowane.

ale ja mówię konkretnie o pompie i sterowniku o jednym określonym numerze, że są cenu zróżnicowane jak patrzyłem. Jednego konkretnego rodzaju pompy :)

wracajac do tematu mozna zastosowac takze np. pompe o numerze 4A0614111H ze sterownikiem 4A0614111G

dobrze zrozumiałem, to jest pompa zintegrowana że tak się wyraże ze sterownikiem?

bo jeśli nie to wkradł Ci się chyba błąd w numerze sterownika :)

Opublikowano

juz poprawilem na poprawny numer

Opublikowano

cały czas zastanawia się jak ma sę ten system do jazdy w lato :)

czy jest róznica, czy poprawia coś się w sezonie dzieki temu czy jest bez róznicy, a dopiero w zime czuć efekt

Opublikowano

Jestem na etapie poszukiwania częsci, sterownik mam taki jak w 1szym poście, co do pompy to może dogadam sie z kolegą z forum, tyle, że te przewody sa mi jeszcze potrzebne, czy można je zamówić, gdzie szukać oznaczenia?

Edytowane przez MichalBurnout

Opublikowano

Ja jakbym obił, to wolałbym kupic sobie te redukcje :) niż zmieniać przewody teraz.

CHyba ze konieczne jest kupienie przewodów jakiś dodatkowych

Opublikowano

cały czas zastanawia się jak ma sę ten system do jazdy w lato :)

czy jest róznica, czy poprawia coś się w sezonie dzieki temu czy jest bez róznicy, a dopiero w zime czuć efekt

Latem nie jest potrzebny tak samo jak Q

Edytowane przez Dev

Opublikowano

Dev, powiedz jak odpowietrzyć pompę abs/eds ;)

Opublikowano

Meczarnia :facepalm:

Opublikowano

Twoja odpowiedz na odpowietrzenie nie jest zachęcająca :decayed:

Latem nie jest potrzebny tak samo jak Q

E tam nie :D Q też sie przydaje latem jak chce się troche zaszaleć czy w zakręcie czy gdzieś ;)

a jak to się ma do np sytuacji która dość często występuje czyli szybki lewoskręt jak chcesz szybciej wjechać bo ruch duży.

wtedy koło lewe jest bardziej dociązone a prawe mniej czyli teoretycznie wieksza moc idzie na lewe, dobrze mówie?

zdarza się ze ono Ci 'buksuje' czyli traci przyczepnośc a jak traci wtedy powinien zadziałać EDS.

Co się wtedy dzieje jak nagle koło które jest bardziej dociążone zaczyna nagle ciągnąć mocniej?

troche tak z du'y napisałem ale chyba wiadomo co mam na myśli

Chyba źle napisałem co do dociążenia kół. Chyba na odwrót :)

Edytowane przez przemek11

Opublikowano

Ja jakbym obił, to wolałbym kupic sobie te redukcje :) niż zmieniać przewody teraz.

CHyba ze konieczne jest kupienie przewodów jakiś dodatkowych

Nie wiem czy z tymi redukcjami to tak dobrze, wtedy musiałbym wyginać przewody a wolałbym tego nie robić.

Opublikowano

Dlatego tez pakujesz do Q (jak masz :wink:)

W tylny dyfer Torsena

Opublikowano

Dlatego tez pakujesz do Q (jak masz :wink:)

W tylny dyfer Torsena

nie rozumiem w ogóle :(

a Q nie mam FWD niestety

Dev jak mozesz i wiesz to odp na to co tam wczesniej napisałem :)

wtedy musiałbym wyginać przewody a wolałbym tego nie robić.

no a jak nowe przewody dasz to idąc od pompy od pompy gdzie musisz je dalej wpiąć?

czy jakos je łączysz w którymś ze starymi ?

Opublikowano

Pisząc przewody chodziło mi o rurki od chydrauliki, można stare załozyc ale trzeba redukcje i wyginać bo idą z góry, albo jeśli to mozliwe dokupić takie jak są w Q, wtedy bez przerabiania podejdą i nic wiecej nie trzeba. Jak juz męczymy Dev`a to ja też mam pytanie odnośnie płynu chamulcowego, motul 5.1 będzie ok, czy coś innego lepiej wlać?

Edytowane przez MichalBurnout

Opublikowano

Pisząc przewody chodziło mi o rurki od chydrauliki

tak wiem o co Ci chodziło :)

ale to delikatnie ida do góry, ile ta redukcja ma 2-3cm?

i jeszcze raz zapytam, a gdzie łączysz nowe przewody ze starymi? załuzmy kupujesz od Q czy tam od czegoś i gzie je łączysz z tymi co miałeś juz? bo raczej nie wymieniasz od pompy az do zacisku

Opublikowano
  • Autor

Panowie czy tak ciezka jest wam podniesc maske do gory i zobaczyc gdzie ida te dwa przewody..... przeczytajcie jeszcze raz pierwszy post spójrzcie na zdjecia i porownajcie z waszymi obecnymi pompami.... przeciez widac jak na dloni ze w starych pompach bez eds-u dwa przewody idace od pompy na serwie wchodza w gorna czes pompy abs-u a w pompie z eds te same przewody wychodzace z pompy z serwa dochodza do boku pompy abs-eds tam gdzie cztery pozostale przewody idace na kaze kolo (tak samo jak w abs) co za tym idzie stare przewody sa troche za krotkie i mozna je albo naciagnac i poprzeginac albo wymienic na ori dluzsze jak tu ktos napisal z q (ale nie mam pojecia czy tam tez jest wiekszy gwint przy pompie) pamietac tez trzeba ze inne sa rozmiary gwintow wkrecanych w pompe z eds-em dletego trzeba np jakas przejsciowke

Edytowane przez przemciotorun

Opublikowano

Przemek czyli jesli wymieniać przewód na np ori z Q to idzie po prostu od pompy aż do serwa? cały ten odcinek? :)

o to konkretnie mi chodziło :)