Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brzęczenie w kierownicy podczas jazdy - wyeliminowane

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Audi A4 B6 ALT Avant 2001r. 130kM benzyna.

Podczas codziennej jazdy, od strony kierownicy/poduszki powietrznej (trójramienna bez żadnych przycisków), dochodzą odgłosy brzęczenia jak by od jakiejś sprężyny lub tym podobnego elementu. Jak delikatnie podniosę palcami tą poduszkę w kierownicy, od klaksonu, to przestaje brzęczeć. Jak puszczę brzęczy. Może dałbym radę odkręcić tą poduszkę/klakson i sprawdzić co tam u mnie jest. Ogólnie jeszcze nie ruszałem kierownicy i nie wiem co tam jest w środku. Czy podczas demontażu muszę zwracać szczególną uwagę na cośśśś. Jeżdżę tak od 1.5 roku z tymi pobrzękaniami i wydaje się mi, że to już koniec i z tym czas zrobić porządek. Wiem, że szanowny kolega "evil_71" też się na tą przypadłość skarży. Proszę o wsparcie. Może jakieś fotosy z takiej trójramiennej kierownicy podrzucicie. Również dobre porady, które śruby odkręcić, czym i jakim śrubcysiem. Z góry dziękuję.

---------- Post dopisany at 23:24 ---------- Poprzedni post napisany at 23:15 ----------

Podobno śrubcysia trza se dorobić/dorezać. Kupić z długą rękojęścią i ją zeszlifować aby otrzymać w ten sposób wydłuzona końcówkę.

Opublikowano

zwykłym imbusem (chyba 6mm) odkrecsz 2 sruby z tyłu kierownicy i airbag masz w ręce jak chcesz ściągnąć całą kiere to klucz spline M12

Opublikowano

Zobacz temat Wymiana modułu kierownicy pod tempomat.

Opublikowano

Zrobione. Kolega "evil_71", który mieszka w moim zasięgu zrobił najpierw u siebie ten problem, później mi.

Odkręcił poduszkę powietrzną na kierownicy. Jak się nie mylę dwie śruby patrząc od strony licznika. Po jej ściągnięciu z kierownicy było kilka elementów. Jakieś sprężynki i gumki. Poza tym jeszcze jakiś kawałek blaszanej ramy. Poodkręcał wszystkie te elementy, przesmarował smarem na "palcu" i poskręcał wszystko w odwrotnej kolejności.

Jeżdżę już od listopada, więc idzie już piąty miesiąc i cisza. Możliwe, że przyczyna tkwiła w sprężynkach, które znajdują się (już nie pamiętam na 100%) ale chyba na metalowych główkach śrub, które wkręcone są w samą kierownicę. Może one hałasowały. Kolega "evil_71" wszystko przesmarował, każdy element, który mógłby powodować wibrację, oczywiście z umiarem, aby smar nie wyłaził między poduchą i kierownicą rzecz jasna.

Kolega "evil_71" nie chciał się chwalić, ja również nie chciałem za w czasu pisać, że jest ok, aby nie spalić się ze wstydu. Poza tym wyeliminowanie tego brzęczenia przez przesmarowanie smarem z puszki od "dziadka" nie jest jakimś wydarzeniem na miarę sukcesu. Trzeba jednak stwierdzić, że smar pomógł.

Po tej czynności jest cisza.