Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Tragiczne objawy w AHU. Uszczelka ? Turbo ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie mam niemiły problem z Moją 1.9 AHU otóż...

padła mi skrzynia niunia stała 2 tygodnie bez odpalania w końcu kupiłem skrzynię ale postanowiłem także wymienić kompletny rozrząd i olej..

dzisiaj po robocie odpaliłem i wszystko było w porządku podczas jazdy próbnej auto zgasło samo od siebie tak jak by odciąć paliwo jechał na biegu ale obroty zero.. stanąłem na poboczu i zacząłem go kręcić ale z komory silnika dochodziły potworne stuki... holowanie na garaż. tam odpalam go ponownie i tutaj zdziwienie kręcił tak jakby bez kompresji jak by zawory były krzywe wystraszyłem się że rozrząd się urwał ale nie pasek śmiga.. po chwili kręcenia złapał kompresję na 2 cylindry i na nich odpalił. podczas pracy było słychać okropne metaliczne stuki z głowicy i kopcił na biało i spaliny śmierdziały jakby był odpalany na plaku.. następnie się uspokoiło. zgasiłem go po chwili sprawdziłem olej i tu zdziwienie nalałem nowy olej kilka minut wcześniej równo 4.5 litra do pełna a na bagnecie olej po odpaleniu był na minimum. wcześniej podczas wymiany oczywiście był odpalany więc nie mogło go wciągnąć do filtra bo był zapełniony.. kolejne odpalenie siedząc w samochodzie słychać bulgotanie z nagrzewnicy a wcześniej nie występował ten problem.. rozgrzany do 90 stopni nie gotuje wody węze nie sa jakoś okropnie twarde. raczej tak jak standardowo. ale wywala mi wodę ze zbiorniczka :facepalm: Ludzie pomocy co robić ??

Opublikowano

Pierwsze sprawdź jeszcze raz rozrząd czy nie przeskoczył.

Zdejmij weże od turbo i zobacz ile oleju jest w nich

Prawdopodobnie uszczelka pod głowicą powiedziała papa skoro wywala Ci wode ze zbiorniczka wyrównawczego.

Opublikowano
  • Autor

rozrząd bank igła odpala na pół obrotu rozrusznika. moc normalna teraz się uspokoiło normalnie nic nie stuka nie tłucze nie kopci jeździ normalnie. tylko ta woda ;/ ... odkręciłem wąż no oleju jest dość sporo w przewodzie przy kolektorze. patrzyłem na wirnik zero luzu na boki i przód tył... hm i myślisz że uszczelka padła że stał i nagle coś ??? teraz mi zaświtało że może olej odpłynął z głowicy i stracił ciśnienie na szklankach hm ???

Opublikowano

tak mi tez sie wydaje ze UPG stąd ten bialy dym,poszedl i olej i plyn do komory spalania.

Opublikowano
  • Autor

Pany jadę za chwilę się przejechać rozgrzeję go porządnie zobaczę ile wody ubywa co i jak dam znać jak wróce

Opublikowano

Jedz na tester zawartości spalin w układzie chłodzenia i będziesz mieć obraz częściowy czemu wywala Ci wodę ze zbiorniczka.

Co do tego zgaśnięcia to nie zgasł Ci czasem na wysokich obrotach? Być może samo regulatory sie podwiesiły

Opublikowano
  • Autor

no właśnie na takim pierd******iu zgasł na 4K obrotów.. jestem po szlifie. zrobiłem 40 Km i co... wszystkie objawy ustały ??? co jest grane ? jutro patrze dokładnie o co kaman zmierze kompresję itp. płynu nie ubyło nic.. oleju jeszcze nie sprawdzałem. nie kopci ma normalną moc hm zgłupiałem ;/

Opublikowano

hydraulika sie podwiesiła i prawdopodobnie temu zdechł. Sprawdz sobie cisnienie oleju. Być moze za duze cisnienie daje i przy 4k. Po jakim szlifie? Czego?

Opublikowano
  • Autor
hydraulika sie podwiesiła i prawdopodobnie temu zdechł. Sprawdz sobie cisnienie oleju. Być moze za duze cisnienie daje i przy 4k. Po jakim szlifie? Czego?

szlifie kolego znaczy ze byłem się przejechać autkiem ;P

co do motoru hm jak sprawdzić ciśnienie oleju ??

i mam kolejny niepokojący objaw. miałem równo pół baku zrobiłem 140 km i świeci rezerwa :facepalm:

Opublikowano

Auto stało, robiłeś też rozrząd przy czym była wymiana pompy wody, nie? Zalaliście układ płynem ale kto wie ile go wlaliście i czy dobrze sie odpowietrzył. Stąd były objawy tego, że w zbiorniczku ubywało płynu i bulgotało w nagrzewnicy bo się odpowietrzał.

Opublikowano
no właśnie na takim pierd******iu zgasł na 4K obrotów

Zle oleje i brak plukanek.

Obroty do 4000 rpm to nic wielkiego dla 1.9 TDI. Raz zakrecilem swojego 1Z do 5300 albo i wiecej i nic sie nie stalo, dzielnie na klate wszystko przyjal :grin:

Opublikowano
  • Autor
no właśnie na takim pierd******iu zgasł na 4K obrotów

Zle oleje i brak plukanek.

Obroty do 4000 rpm to nic wielkiego dla 1.9 TDI. Raz zakrecilem swojego 1Z do 5300 albo i wiecej i nic sie nie stalo, dzielnie na klate wszystko przyjal :grin:

Mam Valvoline 10w60 od 100K km

niby macie rację z tymi bulgotaniami i powietrzem w układzie

ale co z tym spalaniem ???

wepnę go w waga i zobaczę co mi pokaże

mam na coś szczególnie zwrócić uwagę???

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

i iak kolego audica się ma?