Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Skrzynia czy coś innego.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prawie przd domem nagle przestały wchodzić biegi w moim traktorze. Zatrzymałem auto i przy wyłączonym silniku można było wrzucać normalnie biegi oprucz wstecznego. Dojechałem na dwójce. Biegi wchodzą głośno na wyłączonym silniku z lekkim oporem. Na sprzęgle nic nie czuć zeby coś się zmieniło. Nie miałem żdnych dziwnych obiawów wcześniej. Bez ostrzeżenie nagle biegi przestały wchodzić. Jaka dojeżdżałem na dwójce pod sam dom to na półsprzęgle szarpało autem. Co może być grane ?

Opublikowano

A jak sama praca pedału sprzęgła, zmieniła się czy nie?

Może to wina wysprzęglnika.

Opublikowano

Sprzęgło bez zmian, nie wyczuwam różnicy. Pedał idzie gładko i płynnie. Mam Sachsa 1.5 roku a latam głównie autostrady, może 50 000 nalatane. Dziwne że tak nagle.

Opublikowano

Gdzieś czytaczem ze jak na odpalonym nie wchodzą biegi a na wył wchodzą to docisk jest winny.

Wymieniłeś całość tzn tarcza docisk łożysko???

Opublikowano

Wymieniony był komplet. Jednak po doświadczeniach z mechanikami nie wierzę już żadnemu. Skrzynia czy sprzęgło, tak czy siak naprawić trzeba. Okaże się na kanale. Poprzednio był docisk walnięty i było pulsowanie na pedale i dzwoniło na wciśniętym. Teraz umarło jak na zawał, ot tak bez ostrzerzenia.

---------- Post dopisany 12-11-2013 at 20:09 ---------- Poprzedni post napisany 09-11-2013 at 21:10 ----------

Skrzynia na szcęście ok. Wysypałpo się łożysko igiełkowe. Końcówka wałka przez to jest porysowana. Mechanik chce to jakoś wyszlifować bo podobno jest tam jakaś tolerancja dopuszczalna. A wszystko przez poprzedniego mechanika. Tak poskładał że nawet śruby trzeba zamówić nowe. Nie widziałem tego ale podobno masakra.

Opublikowano

Współczuje bo jak śruby zajechał to ciekawe jak złożył Ci cały komplet:facepalm::facepalm: