Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z poprawną pracą silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ciągu ostatnich dwóch dni mojej jazdy wystąpił poważny problem z pracą silnika, mianowicie podczas jazdy na LPG przy zmianie obciążenia (przy dodaniu gazu) strzela w kolektor-prawdopodobnie dolotowy. Problem występuje tylko przy jeździe autem, na postoju po dodaniu gazu nic się nie dzieje- nie stzela. Wracając wczoraj autem musiałem jechał na PB niechcąc czegoś uszkodzić przy tych nieszczęsnych wybuchach:/ gdy stałem wczoraj na światłach-silnik zasilany PB również pracował nieco inaczej- tzn. można było odczuć systematyczne drganie silnika- jakby gdzieś wypadał zapłon:/

Dodam jeszcze że to zwykła instalacja LPG niestety nie sekwencja, przewody i świece wymienione wiosną, filtr gazu wymieniony tydzień temu, parownik ok. 2 lata temu założony nowy (przejechałem na nim ok. 15-20tys.km)

Opublikowano

to żeby zdiagnozować co jest winne to musisz zakręcić LPG na butli i go wypalić pojeździć trochę na samym PB jak pomoże to wizyta u gazownika i niech szuka gdzieś nieszczelności LPG :)

Opublikowano
  • Autor

po co zakręcać skoro mogę wybrać tryb jazdy LPG/PB a jeśli zakręcę to co dalej bo nie rozumiem? wolałbym problem rozwiązać sam ponieważ gazownik zacznie mi wymienić milion części a tak "strzelać" z wymianą to i jak potrafię

to żeby zdiagnozować co jest winne to musisz zakręcić LPG na butli i go wypalić pojeździć trochę na samym PB jak pomoże to wizyta u gazownika i niech szuka gdzieś nieszczelności LPG :)
Opublikowano

nie za bardzo wiem jak masz to zamontowane ale może być tak że gdzieś przed elektrozaworem ci puszcza lub sam elektrozawór będzie puszczał i dokładnie nie zdiagnozujesz dlatego lepiej zakręcić go ręcznie na butli i wypalić wtedy jest pewność że nigdzie w układnie nie krąży :) Najpierw zobacz czy to w ogóle LPG jest a później to najlepiej by było jak byś zdjęcia dał jak to ci podłączyli wtedy bym ci mniej więcej powiedział na co uwagę zwrócić. Bo podejżewam u ciebie że gdzieś LPG się przedostaje i dlatego w dolot skrzela :) Możliwe że parownik żywota dokonał :) A te strzelania to są zabójcze dla przepływki więc może narazie nie jeździj na LPG jeżeli strzela w dolot :)

Opublikowano
  • Autor

przepływkę czyściłem ok. miesiąca temu do przepustnicy nigdy nie zaglądałem czy tu może być coś nie tak? tak jak wspomniałem wcześniej parownik był wymieniany ok. 2 lata temu tzn. ma ok. 10-15tys. km przebiegu, powiedzmy że na PB chodzi w pożądku oprócz zaobserwowanych przeze mnie cyklicznych jakby wypadania zapłonów-tak to interpretuje ponieważ cyklicznie mogę odczuć 'zadrganie' silnika, a co powiecie na cewkę czy to mogłaby być przyczyna?

Opublikowano

mi to wyglada ze za mała dawka gazu idzie i przy jezdzie mu brakuje by dodaniu gazu i strzela w kolektor jedz niech ci gazownik ustawi albo sam zwieksz dawke na parowniku lub wezu

Opublikowano
  • Autor

Czy ktoś może ma jeszcze jakieś pomysły odnosnie przyczyny nieszczęsnych wybuchów?

Opublikowano

Kolego , nie dawno miałem identyczny problem , a było to tak : wymieniłem przewody WN na nowe NGK , po ok. 3-ech tygodniach objawy takie jak u ciebie , na gazie duszenie się , strzelanie w dolot i zero buta . Na PB lepiej chodził , lekko drgał na wolnych obrotach . Pojechałem do gazownika , dwie godz. diagnozował , podmiana wtrysków ( parownik mam nowy ) nic nie wykrył , powiedział żebym podmienił przewody na stare te które były . Gdy wyciągałem ten nowe ( NGK) to fajki zostały ponadpalane na świecach , założyłem stare i jak ręką odjął . Nowe przewody do kosza bo nie chcieli uznać reklamacji , niby uszkodzenia mechaniczne . Podmień stare przewody i zobacz czy pomorze .

Pozdrawiam.

Opublikowano

A żeby sprawdzić to co wyżej, to sprawdź po ciemku na włączonym silniku czy nie iskrzy na przewodach.

Opublikowano

U mnie nic nie iskrzyło , w środku przy świecach były obkopcone.

Opublikowano

no ja myślę że to jednak wina LPG tak jak kolega ci napisał gdzieś się przedostaje LPG na lewo i wtedy strzela w dolot, myślę że bez gazownika się nie obejdzie. Bo jeżeli reduktor wymieniałeś 2 lata temu to nie znaczy że jest on sprawny, jak już ci napisałem nie wiem jak masz to podłączone więc walę w ciemno co jest, ale jeżeli byś miał problem z przewodami to i na PB by były jakieś problemy zauważalne a u ciebie jak napisałeś praktycznie żadnych problemów nie ma :)