Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

B5 Automat Tip, 1,8T 150 km AWT Prosze o POMOC !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Prosze o pomoc, co prawda nie audi, ale z tego co wiem chyba jest to samo wkladane... VW Passatb5 fl 2001, 1,8T 150km, Skrzynia Automatyczna Tip Tronic 5 biegowa oznaczenie skrzyni to FEV, numer 1060030096, logi bledow sa na dole w zdjeciu, wystepuja one na bloku elektronika jak i na bloku skrzyni biegow... po skasowaniu znow sie pokazuja... Objawy to wlaczanie sie trybu awaryjnego i jazda na 4 biegu... po zgaszeniu silnika po chwili jazdy znow bledy wyskakuja i wlacza sie tryb awaryjny... do dadatkowo czasami sie slizga na wstecznym, smieszna sprawa bo kupilem auto 4 dni temu, przejechalem nim 400 km bez problemu, w po drugim dniu zaczely sie ostre sytuacje... poczytalem troche na ten temat, i sa dwie mozliwosci Sterownik, albo regeneracja..... prosze o pomoc i komentarze.... wiadomo mechanicy chca regenerowac... ale co dla mnie dziwne w trybie awaryjnym w skrzyni dziala normalnie wsteczyny i driva.... co mi sugeruje sterownik... mechanior uwaza ze kosz i konwerter do wymiany.... zabawa warta 4 tys zl lub glupiego sterownika za moze 100 zl....

Dzieki z gory za pomoc i pozdrawiam.

http://img34.imageshack.us/img34/130/sq7.bmp

Opublikowano

Zalecam wiarę w mechaników. Ty już się wpakowałeś kupując minę. Sory ale prawda jest bolesna i kosztowna.

Opublikowano
  • Autor

wiesz sprawa wyglada tak ze takie same objawy sa przy awarii sterownikow... wiec nie dziwota ze w powątpiewam w ich intencje :) roznica zostawic 100 zl a 4100 zl... jesli chodzi o mine, to moge sobie spokojnie odstapic od umowy kupna-sprzedazy.

Pozdrawiam i czekam na jakies pomysly :)

Opublikowano

100 zł przy 4100 zł to mała kwota a co dopiero przy kupnie auto - warto zaryzykować myślę i nawet stracić tą stówę

Sprawdzałeś co oznaczają te błędy - ten drugi P0721 sugeruje czujnik prędkości G195 w skrzyni , co z kolei może powodować ten pierwszy.

Co możesz zrobić samemu tak myślę , koszty zerowe praktycznie -

- sprawdzić poziom oleju w skrzyni ( przy okazji skontrolować barwę jeśli będzie cokolwiek kapać - jeśli sprawdzisz procedurę to domyślisz się o co chodzi ) - na A6klub jest całkiem niezły poradnik

- sterownik skrzyni znajduje się pod wykładziną przed siedzeniem pasażera - warto zajrzeć czy nie jest zalany wodą , wyczyścić styki itd. psiknąć kontaktem

- do skrzyni wchodzi wiązka kabli , okrągła wtyczka - narażona na czynniki środowiskowe , sprawdzić oczyścić itd.

- jeśli wymieniałbyś olej i filtr to po zrzuceniu miski jest dostęp do wiązki elektrycznej która jest podłączona do zaworów i tego czujnika - można posprawdzać

Opcja którą przedstawiają mechanicy jest jak najbardziej możliwa - sterownik elektryczny porównuje prędkość obrotów na wejściu skrzyni i z tym na wyjściu i jeśli nie są one zgodne z tym co powinno być to wtedy pojawia się błąd - a ta różnica może być spowodowana ślizganiem się sprzęgieł z tarczkami wewnątrz skrzyni lub nawet samego konwertera

A rozmawiałeś z poprzednim właścicielem co on robił przy skrzyni - wymiana olejów itd. jaki mniej więcej przebieg autka?

Opublikowano
  • Autor

Super dzieki ci Bardzo, jesli chodzi o slizaganie, to sprawdzalismy dynamicznie jesli chodzi o in i out to sa male roznice... po wywaleniu bledu jest tylko jedna wartosc a drugiej nie ma... i oczywiscie zapina 4 bieg:) z tego co widzialem w aucie juz byl ocos robione

mianowicie jest pomaranczowy/czerwony sylikon wokol skrzyni, to raz, dwa z tej tyczki ktora wchodzi do skrzyni... jest pozrywana ochronna warstwa i widac kable, nastepna sprawa kto tak ku*** mac to skonstruowal ze wtyczka od automatu wystaje z pod powozia no chyba ze ja mam taka lipe tylko???

Koles upiera sie i sie mu nie dziwie ze byla sprawna, nic nie szarpalo itp sprawach... sam tez nia cisnolem w tracie i tez spoko.... sprawa wyglada tak ze na poczatku byl ten jeden blad z ratio nastepnie 2 dni pozniej zeby wlasnie cos sprawdzic pojechalem i przy dodaniu gazu na rozgrzanym wjebnol mi sam -2 biegi szarnelo ostro i wlaczyl sie tryb poczym ten drugi blad.... wiec sprawa dosc dziwna... gosc od automatow sie upiera ze jak otworzy to bedzie metalowe czesci od skrzyni w oleju... sam mi nawet pokazywal jak wyglada rozwalona, i niby ten kawalek metalu u mnie sie jakos trzyma i jeszcze dziala.... cos mi sie nie to nie wydaje... ze tak moze byc i ze skrzynia by dzialal mimo takiego defektu.

Co do bledow, to pierw byl ten pierwszy PO730 dalo sie go kasowac... i wystepowal on tylko w skrzyni, po skasowaniu w czasie jazdy znikala mi kontrolka na bladzie auta ale wciaz byl zapiety awaryjny i na vagu tez bylo widac znow blad, pozniej po tej sytuacji jak jechalem drugi raz autem z tym szarpnieciem przy 80 km... to pokazal sie ten drugi i juz sie ich nie da skosowac i jak pisalem wczeosnie teraz wystepuja one w skrzyni i bloku elektryki...

tyle na ten temat, jesli ktos moze mi poradzic albo pomoc w tym zeby to ogarnac z tym sterownikiem to prosze o kontakt, jestem ze slaska wiec pewnie podjade i cos razem wymyslimy oczywiscie za oplata.

244 tys aktualnie poski salon, w 2008 mial 140 tys, w 2010 mial 170 wiec ogolnie mnie sie wydaje ze mogla sie juz tak poprostu rozleciec bez zadnych innych wczesniejszych problemow, jesli chodzi o wymiane to za czasow tego goscia czyli 2 lata nie bylo nic wymieniane "byl w serwisie i jak nic sie nie dzieje to nie ma potrzeby".

Pozdrawiam

Michał

tel 513 012 560

Opublikowano

Pod miska olejpwa powinna byc uszczelka papierowa zielona ( oryginał ) lub korkowa ( zamiennik mahle/knecht ) co za druciarz kleił to na sylikon. Co do wtyczki to u mnie jest nietkięta więc to też jakaś rzeźba.

Opublikowano

Ciekawe kto tam grzebali po co . Jaki olej wlał. hmm moze zrob najpierw sam typu kup uszczelke jak nalezy bez silikonow dojdz czy z ta wtyczka wszystko jest ok i zalej go takim olejem jakim powinno sie wlac do tej skrzyni wtdy zobaczysz czy cos sie pomoze . Podalem w poscie o mechaniku jednego goscia powiedz mu ze jestes z polecenia od Dawida ,adres tez tam masz:)

Opublikowano

Hej! Czy ktoś mógłby mi udzielić rady do Audi b7 multitronic ? bo mam problem ? Proszę o jakiś namiar na priv do kogoś plissss

Opublikowano
  • Autor

Sprawa rozwiazana w połowie, mianowicie wymiana czujnika w skrzyni ten w misce olejowej, taka akcja powodowala uszkodzenia na skrzyni i co sie z tym wiarze ze skrzynia bedzie do naprawy... ;/

Wiec taka rada :) jak sie wam bedzie dzialo cos takiego to nawet pozyczcie od kolegi czujnik z innej skrzyni i zamontujcie dzialajacy, jesli wam nie pomoze to jest LIPA :)

co do oleju widocznie ktos nie wymienial od 240 tys oleju.... caly czarny i przypalony... i na bank ktos grzebal i to ostro, bo prowizora jak CHU.....

Pozdrawiam i Polecam Piotrka Z Żor na śląsku "Synchro..." kolega naprawde ma w jednym Palcu diagnostyke i naprawe :)

Opublikowano

Szczerze to nie kupił bym auta które jest tak zasrane olejem ... :kwasny:

Opublikowano

Czyli przeczucia były słuszne - napisz potem jakie koszty mniej więcej