Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Nowe radio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy zwracam się z prośba o pomoc w podłączeniu nowego radia. Usterkę dostało oryginalne więc zakupiłem nowe. Problem pojawia się z niby prostym podłączeniem. Przejściówka dołączona do radia pasuje jak ulał ale myślę że coś jest jednak nie tak. Obym się mylił. Proszę napiszcie jak powinny być połączone przewody zasilające radio. Na oryginale mam takie oznaczenia: "+" "-" Słoneczko :) Antenka :) symbol "S" oraz "KL30". natomiast w nowym radiu Pioneer mam:

przewód zółty podłacz z gniazdem które jest zawsze zasilane bez względu na pozycję kluczyka w stacyjce; przewód czerwony połącz z gniazdem elektrycznym kontrolowanym przez obrót kluczyka w stacyjce 12V; kolor czarny uziemienie połącz z metalowym elementem nadwozia :) ; przewód niebiesko biały podłacz do gniazda kontroli systemowej wzmacniacza mocy; tak wynika z opisu w intrukcji obsługi radia a jak to zgrać ze sobą z oryginalną kostką wychodzącą z Audi ??? tak naprawdę prócz plusa i minusa zostały do podłaczenia cztery bolce słoneczko anntenka S i KL30 jak to dopasować do przewodów z opisu radia??? z góry bardzo dziękuje.

Opublikowano

s kont napięcie po przekreceniu kluczyka , antenka plus pojawiający się po uruchomieniu radia w celu zasilenia anteny automatycznej Bądź wzmacniacza antenowego , słoneczko to podświetlenie radia tzw illumination , daj fotke złącza dla pewnośći lub jakie dokładnie jest stare radio

Opublikowano

IMG_0081.jpg

IMG_0082.jpg

IMG_0083.jpg

IMG_0084.jpg

tak wygląda radio które miałem zamontowane i w kostce używane były tylko "-" "+" słoneczko, drzewko S i KL30. a jak to powizać z przewodami które opisałem wyżej z instrukcji radia??

Opublikowano

Podpinasz kostkę dołączoną do pioneera, łączysz kabel zółty z czerwonym (żeby działało na zapłonie wcelu uniknięcia poboru). Kabel niebiesko biały jeśli nie masz wzmacniacza to olewasz.

Opublikowano
Koledzy zwracam się z prośba o pomoc w podłączeniu nowego radia. [...]

A próbowałes w ogóle? Działa, nie działa?

odłaczenie Pioneera, który dołącza odpowiednia redukcję, to buła z masłem. Trzeba tylko zamienić jeden przewód, o którym kolega wyzej pisał i tyle (żólty do czerwonego, czerwony do żółtego - nie tak jak na zdjęciu).

redukcja_pioneer.jpg

Opublikowano

podłączyłem normalnie tak jak w oryginale i działa normalnie. Ale coś nie gra mi ze światłem w aucie i pamięcią radia :) idę odłączę radio i zamienię kable tak jak napisaliście. Dziękuje za pomoc.

---------- Post dopisany at 20:53 ---------- Poprzedni post napisany at 17:39 ----------

podłączone normalnie radio bez przeróbki powoduje że po wyjęciu kluczyka ze stacyjki światło wewnątrz zapala się z opóźnieniem ok 4 sekund. Po odłączeniu radia wszystko wraca do normy :) zamienię jutro kable podłącze radio i sprawdzę jak powtórzy się sytuacja powrócę na forum, chyba że macie jakieś przypuszczenia co to może być?