Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zmiana kodowania licznika na manual oraz usuniecie PRND z FISa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

interesuje mnie zmiana kodowania licznika z automata na manual

w skrócie

- chce aby z FISA znikneły na samym dole litery PRND123 czyli pozostałości po skrzyni automatycznej

AFN 1996 rok, pełny FIS

czy zrobie to VAg comem ?

Opublikowano

Tak zrobisz. Przedostatnia cyfra z 3 na 0. Oczywiście kalkulator skrzyni usunięty??

Opublikowano
  • Autor

kurcze trochę zawiła terminologia :)

nie bardzo wiem co odpowiedzieć, i co gdzie przekodować z 3 na 0 jakbyś mógł dokładniej opisać byłbym wdzięczny :)

Opublikowano

w kodowaniu licznika 17instrument musisz zniec przedostatnia cyfre ktorą jest 3 na 0

Opublikowano
  • Autor

a co to ten kalkulator skrzyni ? czy usunięty bo nie wiem...

Opublikowano

Sterownik skrzyni, jest pod nogami pasażera. Trzeba go wypiąć, może nie działać wsteczne oświetlenie. Nie chcę palnąć gafy ale z rozruchem też były jakieś jaja, przerabiałem 1,8 5V z 97roku.

Opublikowano
  • Autor

wszystko działa, wsteczne itp, działa nawet kontrola hamulca BREMS LICHT, po naciśnięciu hamulca pokazuje ładnie OK.. w zasadzie przeszkadza mi tylko opis biegów na dole FISA :) czyli to PRND123 i właśnie to będę próbował jutro przekodować jak wyżej napisaliście także napisze czy podziałało

---------- Post dopisany 01-12-2013 at 20:36 ---------- Poprzedni post napisany 30-11-2013 at 23:45 ----------

no wiec tak nie da rady zrobić tej zmiany co pisaliście, mianowicie:

"w kodowaniu licznika 17instrument musisz zniec przedostatnia cyfre ktorą jest 3 na 0"

u mnie nie ma cyfry 3, załączam zdjęcia, sami zobaczcie...

co robić aby pozbyć sie z FISa biegów z automatycznej skrzyni ??

WP_20131201_009.jpg

Opublikowano

Funkcja 10 kanał 60 co masz???? sterownik skrzyni wypięty??

Opublikowano
  • Autor

biba24, nie wiem czy mam sterownik wypięty, auto kupiłem jako zimowy dupowóz kilka dni temu, gdzie i jak to sprawdzić ?

nie wiem też co znaczy funkcja 10 kanał 60

moge sie domyslac ze chodzi o 17 instruments--->10 adaptation--->kanal 60 ?

i tam zrobić screena ?

Opublikowano

A skąd on w tym liczniku weźmie 60-ty kanał. Jak to przedlift bez CAN.

Opublikowano

Racja popatrzyłem w rozpiskę od maja 2000. Przepraszam najmocniej.

Jedyne co przychodzi mi do głowy to wypięcie sterownika. Jak dobrze pamiętam to wystąpią problemy z rozruchem silnika.

Opublikowano
  • Autor

a gdzie on sie znajduje zebym mogl go wypiac ?

czyli prawdopodobnie nie da rady zlikwidowac tych biegów z FISA ?

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. mam podobny problem. kupiłem audi a4 z 1999 roku. prawdopodobnie miała zmienioną skrzynie na manual. w twj chwili niema świateł od wstecznego, na liczniku zle pokazuje obroty silnika , złe wskazania temperatury płynu chłodzącego (po przekręceniu zapłonu odrazu jest 75 stopni) i problem z abs . oczywiście na dole wyświetla biegi z automatu. co z tym zrobić? od czego zacząć?

Opublikowano

Na początek zmiana kodowania. Jak licznik jager to do wymiany typowa usterka. Czyli na początek wymiana zegarów i dopasowanie immo i dopiero kodowanie. Co do wstecznego to najprawdopodobniej nie został on podłączony po wymianie skrzyni.

Edytowane przez Tom A4

Opublikowano

taki licznik.

i jeszcze nie widziałem zeby coś sie wyswietlało w górnej części wyświetlacza a chyba powinno

taki licznik.

http://yakuza.flog.pl/wpis/9676166/#w

i jeszcze nie widziałem zeby coś sie wyswietlało w górnej części wyświetlacza a chyba powinno

• 4 lata później...
Opublikowano

Słuchajcie, podpinam się pod temat, bo sprawa podobna, tylko potrzebuję przekodować w drugą stronę :) Mam auto z automatem i licznik FIS z manuala. Czy tą samą metodą (zamiana kodowania przedostatniej cyfry z "0" na "3") uda się WŁĄCZYĆ w FIS pasek biegów PRND321? Licznik przedliftowy bez CAN oczywiście, auto 1997 r. z licznikiem na żółtej i niebieskiej kostce.