Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ostre grzanie katalizatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, miałem dzisiaj taki problem. Przejechałem może z 5km już rozgrzanym silnikiem i nagle zaczął mi się tak jakby dławić, jak dodawałem gazu to przerywał. Po 100metrach kontrolka check engine zaczęła mrugać to zatrzymałem się i zgasiłem silnik. Odpaliłem po kilku minutach, przełączyłem na benzynę(jakieś 500km temu miałem zakładany gaz) i dalej tak przerywało na każdym biegu i stracił moc, po prostu nie chciał iść a check engine świecił cały czas. Zajrzałem pod maskę to katalizator (to co idzie za turbiną) lekko świecił się na czerwono. Poczekałem chwilkę i jakoś musiałem wrócić do domu a że miałem blisko bo zaledwie 5km to spoko. Jakoś dojechałem a w domu ten katalizator to już cały czerwony jak rozżarzony węgiel. Czym może być przyczyna?

Opublikowano

U mnie po założeniu gazu też się dławił silnik. Co prawda katalizator sie nie grzał ale co do dławienia silnika to potrzebna była wymiana cewek.

Opublikowano

Trzeba podłączyć vag i zobaczyc co za błedy

Opublikowano

Podłączyłem pod kompa (nie pod vag ale innym programem) i wyskoczył błąd wypadnięcia zapłonu na drugim cylindrze. Czyli cewkę na 2 cylindrze mam do wymiany bo zamieniłem ją z pierwszym i na kompie wyskoczył błąd wypadnięcia zapłonu na pierwszym cylindrze czyli cewka do wymiany. Zamówiłem już nową. A jak myślicie wymienić świece?

---------- Post dopisany 07-12-2013 at 16:18 ---------- Poprzedni post napisany 03-12-2013 at 21:13 ----------

Po wymianie cewki auto działa tak jak wcześniej bez problemów :). Jednak mam jeszcze pytanie nie związane z tematem ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Miałem na początku wymieniany płyn od wspomagania kierownicy. Wujek chyba za dużo mi wlał bo pompa nie pobrała za dużo a zbiorniczek jest zapełniony tak w 3/4 pojemności i na wskaźniku jest 2/3 razy więcej niż max. Wpływa to źle na układ lub pompę kierowniczą? Lepiej utrzymać poziom max niż za dużo?

Opublikowano

Stan ok, jaki wlales plyn do ukladu ?

Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie, ma to jakieś znaczenie? Płyn kupiony na stacji benzynowej. Ale czy to nie powoduję uszkodzeń jeśli jest zapełniony zbiornik w 3/4 pojemności czyli jakieś 3 razy więcej niż max? Po coś chyba to max jest :decayed:

Opublikowano

Gdyby nie mialo znaczenia to bym nie pytał.

Do audi lejemy mineralny zielony inaczej uklad pójdzie w piz*u

Opublikowano

Ja mam chyba jakiś czerwony ATF... To bardzo fatalnie? Wymienić go na zielony?

Opublikowano

A czym objawiają się te problemy? Miałem wkładaną nową pompę od wspomagania, przejechałem 2tyś km i nic sie nie dzieje. Ale jak mówisz wymienię.

Opublikowano

od ATFu klękną uszczelnienia w maglu i poleci pompa

Opublikowano

Dzięki wielkie, bardzo przydatne informacje, już się biorę za wymianę płynu. Myślę że nie ma w tym nic skomplikowanego? Spuszczam dotychczasowy płyn, wlewam nowy, odpalam auto kręcę kierownicą i uzupełniam ubytki tak? Trzeba przeczyścić jakoś zbiornik po starym płynie?