Opublikowano 4 Grudnia 201312 l Witam, borykam się z następującym problemem. Dosyć często podczas przyspieszania i obrotach rzędu 3200-3500 odcina mi turbinę tzn. przestaje ona działać. Pomaga wyłączenie i ponowne uruchomienie silnika. Kiedy to zrobię turbina znowu ciągnie. Dodatkowo 80% odcięć towarzyszy zapalenie się pomarańczowej kontroli "elektronika silnika", która wyłącza się po kilku uruchomieniach silnika. Jest mi ktoś w stanie pomóc? Jaka przyczyna? Jak rozwiązać problem?
Opublikowano 4 Grudnia 201312 l przeładowuje turbina! do sprawdzenia wężyki podciśnienia zawór n75 jeśli to nie pomoże to zapiekaja sie łopatki zmiennej geometrii ale zacznij od sprawdzenia lub podmiany na sprawny zawór n75 i wymiane wężyków podciśnienia ---------- Post dopisany at 21:44 ---------- Poprzedni post napisany at 21:42 ---------- a vaga i tak potrzebujesz ale wiadomo jaki błąd Ci pokaże
Opublikowano 4 Grudnia 201312 l Tak jak kolega wczesniej wspomniał przeładowana turbina. Bez zczytania błędów a najlepiej zrobienia logów to troche jak wróżenie z fusów. Na początek sprawdź przewody gumowe idące od turbiny, wszystkie połączenia i intercooler czy nie ma nieszczelnosci. Sprawdź też wężyki podcisnienia czy nie masz gdzies przedartych albo pękniętych. Albo gdzieś ci sp***rza powietrze i komputer wpada w tryb awaryjny aby zapobiec uszkodzeniu turbiny (która musi dmuchac bardziej z winy nieszczelnego układu), albo masz problem w sterowaniu turbiną (N75 albo kierownice). Vagiem możesz też wykonać test zmiennej geometrii(kierownic) i obserwować ruch sztangi od turbiny. Jesli rusza sie cała to jest ok. Generalnie mozesz tez zlapac ja reka i poruszac (powinna dać sie poruszac w całej swojej przestrzeni roboczej). Jak przyspieszasz to otwórz szyby i zobacz czy nie słychac syczenia spod maski (tak jak by uciekalo powietrze). Generalnie mialem podobnie i był to intercooler, tylko mi wpadał za kazdym razem. Potem sie zdarzało nie za kazdym razem i zawór N75 szlak trafił. (ja nie mam zmiennej geometrii turbiny) Ewentualnie mozesz tez go troche przebutować w trasie (ciagnac dluzej na wyzszych obrotach, ale tak zeby ci jeszcze nie wpadł w tryb awaryjny) tak powiedzmy kolo 3tys obrotów. Najlepsza do tego jest autostrada i dłuzsza jazda ok 20 -30 min. Być może to pomoże w przypadku zapieczonych kierownic, ale i tak lepiej wyczyscic jesli to to.
Opublikowano 4 Grudnia 201312 l Autor Dzięki za wskazówki. A co robić w przypadku "zapieczonych łopatek"?
Opublikowano 4 Grudnia 201312 l Turbo na stol, 2-3h czyszczenia, 150zl lub 350 u zdziercow i problem z glowy
Opublikowano 5 Grudnia 201312 l Autor Właśnie wróciłem z odczytu VAG. Wyskakuje następujący błąd: 1 Fault Found: 17965 - Charge Pressure Control: Positive Deviation P1557 - 35-10 - - - Intermittent Co Wy na to?
Opublikowano 7 Grudnia 201312 l Właśnie wróciłem z odczytu VAG. Wyskakuje następujący błąd:1 Fault Found: 17965 - Charge Pressure Control: Positive Deviation P1557 - 35-10 - - - Intermittent Co Wy na to? Przetłumacz sobie jakims tłumaczem z Google: 17965/P1557/005463 - Ross-Tech Wiki
Opublikowano 8 Grudnia 201312 l Problem już rozkminiony. Kolega był u mnie na diagnozie i w sobote nastepną szarpiemy turbine do czyszczenia bo geo nawet poł centa się nie rusza.