Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Temat odnośnie kół do Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a felga sama ile odstaje?

Opublikowano

Tego nie sprawdzałem. Myślę ze powodem moze byc wina opony i jej rantu.

Opublikowano

Tak, 8.5J ET29 z A5, opona 245/40 Michelin PILOT SPORT 3

Zerknij sobie na moje Audi - link w statusie poniżej. Tam też jest zimowe koło założone z S5 ET29 8.5J i z tyłu się chowa, a przód na równi z nadkolem. A gumy też Michelin PA4 245/40R18. Więc niemożliwe żeby aż tak wystawały Twoje... :kwasny:

Opublikowano

Wzór felgi też robi robote, moje 8.5j ET29 tyle nie wystają a mam spory rant.

Opublikowano

Tak, 8.5J ET29 z A5, opona 245/40 Michelin PILOT SPORT 3

Zerknij sobie na moje Audi - link w statusie poniżej. Tam też jest zimowe koło założone z S5 ET29 8.5J i z tyłu się chowa, a przód na równi z nadkolem. A gumy też Michelin PA4 245/40R18. Więc niemożliwe żeby aż tak wystawały Twoje... :kwasny:

Patrząc na Twoja zimę i porównując z ta guma co byla na feldze którą przymierzałem widać znaczącą różnicę na boku opony. W Twoich zdjęciach ona jest płaska, niemalże równo z felgą. Na tym kole co przymierzałem jest spory rant przez co jest wydaje się że jest naciągnięta jak balon. Sam przymierzałem przez co możliwe jest to ;)

.....

Patrzac na kalkulatorze przy mojej ori 7x16 et39 i to co mierzylem 8,5x18 et29 jest różnicy na zewnątrz 29mm http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/kalkulator-et-felgi

Do tego ten mega rant na oponie i efekt jak widać na zdjęciach......co mnie nie cieszy bo cene miałem dobrą ;/

Edytowane przez ArkadiuS

Opublikowano

ja musiałem trzy komplety opon przewalić na felgach aby dopasować felgi z nadwoziem

Opublikowano

ja musiałem trzy komplety opon przewalić na felgach aby dopasować felgi z nadwoziem

i jakie masz opony?

Opublikowano

Tutaj miałem na myśli akurat poprzednie B7 i tam na felgi 18" 8,5J ET29 założyłem ostatecznie opony Continental ContiSportContact3 225/40R18

wyśmienite opony, fajnie się naciągają oraz układają na feldze.

Natomiast do mojej B8 po rozmowie z kolegą miron78 :hi: na felgi 19" 9J ET33 założyłem również Continental ContiSportContact3 tylko w rozmiarze 235/40R19

Są duże różnice w tym samym rozmiarze opon wzgledem różnych producentów.

Opublikowano

Natomiast do mojej B8 po rozmowie z kolegą miron78 :hi: na felgi 19" 9J ET33 założyłem również Continental ContiSportContact3 tylko w rozmiarze 235/40R19

A jaka jest przewaga 235/40R19 nad standardową 255/35R19 na to koło ? :)

Opublikowano

Nie obciera o ranty błotników, jest większy naciąg na feldze i jest węższa.

Ta felga o której wspomniałem jest dedykowana do A5 a tamte nadkola pomieszczą zdecydowanie większe koła,

Edytowane przez yanosho

Opublikowano

Panowie jaki rozmiar opon założyć na felgi 19 8.5" et32?? 255/35 będą dobre czy coś innego polecacie??

Opublikowano

Załóż 245/35/19. Podobno 255 mogą obcierać (aczkolwiek to jedynie wyczytana opinia). Ja u siebie mam 245/35/19 przy parametrach 8,5" ET30 i nic nie ociera, nawet przy 5 osobach i załadowanym bagażniku.

Opublikowano

Ja mam felgi z a5 8,5 19 et32 i mialem opony 255 35 19 to przed obniżeniem na 1ba nie ocierały a gdy wsadzilem springi eibach to tył już mi przycierał.

Teraz założyłem opony 245 35 19 i niby jest ok.

Inni juz to sprawdzili i jest dobrze

Opublikowano

Panowie pytanie. Założyłem dziś felgi 18" 8,5" et 29 opony 245 40 18 , na zawieszniu 1BA sedan , wiadomo straszna koza , przód od ziemi do nadkola 68,7 cm , tył 69,3 cm , chce wsadzić sprężyny eibacha pro kit -35 i pewnie przód będzie obcierać , dlatego chce z przodu założyć opony 225 45 18 na przód bo niby nie obciera ten rozmiar i optycznie będzie wyglądać na bardziej schowaną . I ile to może usiąść w dół na zawieszeniu 1 BA czy nie będzie za nisko ?

Edytowane przez maciek333

Opublikowano

skoro masz napęd quattro musisz mieć identyczne opony z przodu i z tyłu

Opublikowano

Ale 225 45 18 jest zamiennikiem 245 40 18 taka tolerancja jest jak najbardziej dopuszczalna. A czy można do 1BA założyć sprężyny z 1BV lub 1BE bo jednak eibachy -35 będą obcierać o przód i bedzie nisko i auto straci na użyteczności.

Opublikowano

Ale 225 45 18 jest zamiennikiem 245 40 18 taka tolerancja jest jak najbardziej dopuszczalna. A czy można do 1BA założyć sprężyny z 1BV lub 1BE bo jednak eibachy -35 będą obcierać o przód i bedzie nisko i auto straci na użyteczności.

Skąd pomysł, że na eibachach będzie Ci coś tarło? Masz parę postów wyżej wypowiedź kolegi, który jeździ na takim setupie i wspomina o jakichś obcierkach jedynie przy gumie 255 i to na dodatek z tyłu.

Opublikowano

Wsumie racja ale gdzies na forum czytalem że komuś obcierało na eibachu -35 i 8.5" et29 i oponie 245 40 18. Chciałbym uniknąć też szorowaniu podwoziem na policjantach, dlatego kombinuje co by sensownego wlozyc :)

Opublikowano

W mojej ocenie to cały komplet (amortyzator + sprężyna) 1be, 1bv lub 1ba ze sprężynami eibacha.

Opublikowano

A są do sedana 2.0 tfsi quatrro eibachy -30 bo z tego co widziałem są tylko -35