Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Temat odnośnie kół do Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

235/35 na 8,5j w zależności od opony może być na równo lub lekki naciąg.

Opublikowano

Czyli raczej muszę wybić sobie z głowy 9J w 19 bo bez tarcia wejdzie tylko mocno naciągnięta guma, a celować w 8,5.

8,5j 19 na et43 opona 255/35 już nie będzie tarła?

Edytowane przez Vins

Opublikowano

Czyli raczej muszę wybić sobie z głowy 9J w 19 bo bez tarcia wejdzie tylko mocno naciągnięta guma, a celować w 8,5.

8,5j 19 na et43 opona 255/35 już nie będzie tarła?

Nie będzie tarła ale do 8,5 cala szukaj 245/35/19 to jest idealny zamiennik. 255 na 8,5 cala będzie średnio wyglądało - lekki balon.

Opublikowano

Jak to 255 średnio będzie wyglądało jak tak jest w ori 19 felach do s4 255 35 guma i 8.5j np rotor... nie ma balona.

Tapniete z SGS7

Opublikowano

245/35 jest w ori. Pozatym weź który kolwiek kalkulator do przeliczania rozmiaru opony. Do 225/55/16 idealny zamiennik to właśnie 245/35/19.

Opublikowano

Znajomy oponiarz odpisał mi, że katalogowo dla b8 jest 245/40r18 i 255/35r19.

Czy miał ktoś z was felgi z mat-sport?

Poboba mi się bardzo ten zamiennik:

http://www.mat-sport.pl/nowe-felgi-550-basel-pasujace-audi-a5-a6-a7-19-p-234.html

no jak chcesz...

zamienniki.jpg

Opublikowano

OK, wychodzi na to, że faktycznie 245 najlepiej, choć tu na forum widziałem też sporo 255.

No i widzę, że jakbym kupował ori jak Ty to potrzebne będą jeszcze dystanse..

Edytowane przez Vins

Opublikowano

Kalkulator kalkulatorem... ale w instrukcji i na aucie mam 255/35zr19... później jest w tabelce 245/40r18.

Tapniete z SGS7

Opublikowano

Ori jest 245/40/18 tak wychodziły z fabryki

Opublikowano

Kalkulator kalkulatorem... ale w instrukcji i na aucie mam 255/35zr19... później jest w tabelce 245/40r18.

Tapniete z SGS7

No właśnie w katalogu oponiarskim tak jest.

Ori jest 245/40/18 tak wychodziły z fabryki

Te 18 ORI to na feldze 8,5J?

Co myślicie o tych felgach mat-sport? Ktoś coś gdzieś słyszał?

Edytowane przez Vins

Opublikowano

W a4 18 cali standardowe kola to chyba 8j... 8.5j mam z s5 kola ale to juz inne et.

Tapniete z SGS7

Opublikowano

Mam seryjne 18 z oponami 245/40 i felga jest 8j .

Opublikowano

Witam, mam aktualnie felgi 8 x 18 ET47, opona 245/40-18 i chciałbym kupić dystanse. Jakie będą dobre żeby nic nie tarło? Mam zawias 1BV + ADS

ref

Edytowane przez mateusz16

Opublikowano

17mm spokojnie, a nawet więcej przy twojej szerokości felgi. Mi wychodzi na szybko jak policzyłem, że możesz dodać jeszcze 6mm przez 8J koła. Czyli w teorii 22-23mm powinno być w linii z nadkolem. Zmierz odległość do nadkola i zobacz czy moje obliczenia się zgadzają.

Opublikowano

Jak będe w domu to zmierze. Pamiętaj kolego że opona wystaje ponad felge bo ma rant ochronny.

Jestem po pomiarach. Przód wychodzi do zewnętrznej strony błotnika 18mm, a tył 22mm, przykładałem suwmiarkę do opony w miejscu w którym wystawała najwięcej. Teraz jakie dobrać żeby nic nie tarło przy załadowanym aucie? Na tył 20mm a na przód 17 czy 15mm?

Edytowane przez mateusz16

Opublikowano

Stałem się szczęśliwym posiadaczem A4B8 :banan:

Nieszczęśliwie ma chyba najbrzydsze felgi (7,5Jx16 ET 45):

https://drive.google.com/file/d/0B37apSwFv6VUZ1VqZkdVcDRKUHM/view?usp=sharing

Jako że opony się kończą rozglądam się za 18".

Czy te z poniższej aukcji nie będą sprawiały problemów?

http://allegro.pl/oryginalne-felgi-audi-a6-c7-q5-a4-a7-a8-18-4g0-i6317069941.html#thumb/4

Do tego opona 245/40 Dunlop Sport Maxx RT 2

Poczytałem trochę ale czym więcej czytam tym mniej wiem :decayed:

Zawieszenie mam 1BA-standard (zastanawiam się nad wymianą na 1BV), poruszam się głównie po autostradach, na drogi krajowe wjeżdżam z bólem serca.

Ktoś wcześniej pisał że montował ET39 i śmiga, ale zalecane są ET47 przy 18".

Nie chciał bym nic kombinować z dystansami i innymi ustrojstwami.

Opublikowano

Felgi 16 to nieporozumienie to juz wiesz :). Jeśli chcesz wydac 4kpln to kupuj 19'. W tej cenie spokojnie znajdziesz zestaw pelnych kół. Jeżeli jednak jesteś zdecydowany na 18' to et 39 jak najbardziej sa wskazane.

Sam przerabialem wymiane 16 na 18 i w tym poście wcześniej mozesz o tym przeczytac. Mam OEM 18' ET47 i wyglądały jakb za krorkie rekawki :). Ratowałem sytuacje dystnsami. Ale jesli mialbym wybrac dystanse i et39 to bierz taka felge.

Zawieszenie 1bv... Mam takie w B7 i jest dosyć uciazliwe w użytkowaniu w miescie gdzie drogi pozostawiaja wiele do życzenia np: Wrocław :/. Nie wiem jak w B8 z 1bv, ale w moim b8 mam 1be i jestem zadowolony z tego zawieszenia.

Edytowane przez ArkadiuS

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź :hi:

Te grubasy niby mają swoje zalety, balon trzyma felgę daleko od polskiej drogi, sama felga wydaje się dość wytrzymała, ale wygląda to to jak od ruskiego czołgu...

4k + opony to już trochę boli, ale felga podobno audi OEM.

Co do zawieszenia jeśli na 18" przestanie pływać tak bardzo to zostanę przy tym co mam, bezstresowe pokonywanie progów w centrach handlowych to spory plus. :wink:

Szukam zdjęcia jak to wygląda, nie chcę żeby mi koła wyszły bokiem, czy biły po błotnikach w razie wjechania w jakieś kretowisko.

Może faktycznie te 19" to nie jest zły pomysł, na zdjęciach wyglądają całkiem spoko, ale OEM to 5-6k...

Przed zakupem ruszę dupsko na jakiś zlot zobaczę jak to w realu się prezentuje.

Edit:

Są i tańsze 19" OEM w dodatku ET43, mogły by całkiem nieźle się prezentować:

http://allegro.pl/oryginalne-felgi-19-audi-allroad-i6273858262.html#thumb/1

Edytowane przez KrPiachu